Brusel ukáže návrh očkovacích pasov, Sputnik V by nestačil

V očkovacom pase by mal byť zaznamenaný negatívny PCR test, protilátky proti vírusu či očkovanie vakcínou schválenou v EÚ. Ruský Sputnik V, ktorým sa očkuje napríklad v Maďarsku a plánuje ho využiť aj Slovensko, by bez registrácie v EÚ pre pas zrejme nestačil.

17.03.2021 05:50 , aktualizované: 23:04
Illinois, koronavírus Foto: ,
Spomienka na obete choroby COVID-19 v americkom štáte Illinois. Krídla reprezentujú okresy, pásky symbolizujú ľudí, ktorí zomreli.
debata (250)
Regionálne opatrenia platné od

23:02 Čile dokončilo ďalšiu etapu očkovania proti covidu o dva týždne skôr, než plánovalo, a budúci týždeň začne aplikovať vakcínu ľuďom vo veku 50 až 59 rokov. Zaočkovaných je v tejto juhoamerickej krajine oboma dávkami už 12 percent populácie. Čile je tak v prepočte na obyvateľov v očkovaní v prvej svetovej desiatke a podľa databázy Our World in Data očkuje teraz najrýchlejšie na svete.

Čílsky prezident Sebastián Piňera oznámil, že v jeho krajine, ktorá má asi 19 miliónov obyvateľov, bolo už obom dávkami vakcíny zaočkovaných 2,287 milióna ľudí. Najmenej jednu dávku aplikovali zdravotníci viac než piatim miliónom Čiľanov, tento cieľ chcela vláda splniť do konca marca.

Cieľom vlády je zaočkovať všetkých 15,2 milióna Čiľanov, ktorým možno vakcínu podať, do konca júna. V Čile doteraz aplikovali viac ako 7,2 milióna dávok vakcíny, z toho asi 6,6 milióna bola čínska vakcína Coronavac, zvyšok americko-nemecká vakcína firiem Pfizer a BioNTech.

Čile začalo očkovať proti covidu ako prvá krajina v Latinskej Amerike spolu s Mexikom a Kostarikou 24. decembra, vtedy sa ale zaočkovalo len niekoľko tisíc zdravotníkov. Hromadné očkovanie zahájili v Čile 3. februára a postupovali podľa vekových kategórií od najstarších ročníkov. Postupne, tiež podľa veku, pozývali na očkovanie učiteľov, potom aj osoby s chronickými chorobami. Tento piatok sa u ľudí s chronickými chorobami dostane už aj na najmladších (od 16 do 21 rokov).

Napriek úspešnému očkovaniu evidujú v Čile za posledné dva týždne nárast nákaz koronavírusom SARS-CoV-2, ktorých sa tam od začiatku pandémie doteraz potvrdilo 905 212, z toho 21 816 v súvislosti s chorobou COVID-19 zomrelo.

22:21 Britský premiér Boris Johnson povedal, že sa dá zaočkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, informovala agentúra AFP. Viaceré európske krajiny očkovanie touto vakcínou pozastavili pre obavy v súvislosti s bezpečnosťou.

Johnson v britskom parlamente odmietol otázky o tom, prečo viaceré krajiny prestali používať túto vakcínu, ktorú vyvinula britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca spolu s Oxfordskou univerzitou.

„Konečne som dostal správy a čoskoro dostanem svoju vlastnú dávku,“ povedal a dodal, že sa „určitosťou“ nechá zaočkovať vakcínou od AstraZenecy.

20:59 Británia prekonala hranicu 25 miliónov ľudí zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny proti covidu. Od prvého zaočkovaného v Británii pritom uplynulo necelých 100 dní. V Európe je Británia krajinou, kde postupuje očkovanie najrýchlejšie, jednu dávku už dostala takmer polovica dospelého obyvateľstva.

„Tento posledný míľnik je neuveriteľným úspechom – predstavuje 25 miliónov dôvodov, prečo si môžeme byť istí budúcnosťou a opatrným otvorením spoločnosti," uviedol britský premiér Boris Johnson.

Prvou zaočkovanou v 67-miliónovej Británii bola 8. decembra 90-ročná Margaret Keenanová. V krajine sa používajú vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Druhú dávku už dostalo vyše 1,7 milióna ľudí. Vláda podľa svojich slov splní cieľ, že do polovice apríla ponúkne vakcínu všetkým osobám starším ako 50 rokov.

Pre porovnanie rovnako ľudnaté Francúzsku doteraz zaočkovalo prvou dávkou 5,3 milióna ľudí. Nemecko, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, sa podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) blíži k hranici desať miliónov použitých dávok vakcíny.

20:27 Írska polícia v Dubline na protestoch proti pandemickým opatreniam zatkla 16 osôb za nedodržanie zdravotných opatrení. Polícia v stredu spustila rozsiahlu bezpečnostnú operáciu s cieľom zabrániť protestom proti lockdownu, ktoré boli plánované na Deň svätého Patrika – 17. marca. V celej krajine bolo rozmiestnených viac ako 2500 príslušníkov polície.

zväčšiť Demonštrant filmuje novinárov počas protestného... Foto: TASR/AP
protest, dublin Demonštrant filmuje novinárov počas protestného zhromaždenia proti lockdownu pri príležitosti Dňa sv. Patrika na ulici v Dubline 17. marca 2021.

Policajti v hlavnom meste Dublin zatkli tri ženy a 13 mužov, ktorí nedodržiavali opatrenia v oblasti ochrany verejného zdravia.

Voči desiatim osobám boli vznesené obvinenia a v stredu popoludní sa mali postaviť pred súd.

Približne 100 demonštrantov vyjadrujúcich nespokojnosť s lockdownom a očkovaním sa zhromaždilo v dublinskej štvrti Ballsbridge. Väčšina z nich nemala na tvárach rúška. Ľudia sa zišli aj pred budovou írskej televízie RTÉ v južnej časti mesta.

19:57 V Indii príde nazmar 6,5 percenta dávok vakcín proti covidu. Oznámili to tamojšie zdravotnícke úrady a vyzvali jednotlivé indické štáty, aby zlepšili vakcinačnú kampaň a zefektívnili využitie „vzácneho tovaru“.

Dôvodom strát je situácia na vidieku, kde na rozdiel od miest, v ktorých ľudia stoja na očkovanie v radoch, nie je záujem a verejnosť je málo informovaná. Po otvorení ampuliek musí byť vakcína spotrebovaná do štyroch hodín, takže zdravotníci musia príchod ľudí do očkovacích miest dobre koordinovať.

Federálne ministerstvo zdravotníctva rozviezol do jednotlivých štátov 75,4 milióna dávok a z nich bolo zatiaľ využité 36 miliónov. Očkuje sa látkou firmy AstraZeneca a domáce vakcínou od spoločnosti Bharat Biotech. Z prvej várky sa tak nespotrebuje približne 5 miliónov dávok.

Podľa dnešnej správy to znamená, že doposiaľ vyhodili viac ako dva milióny dávok očkovacej látky. V Indii sa zatiaľ imunizujú len skupiny, ktoré majú prednosť, čo sú zdravotníci, seniori a chronicky chorí nad 45 rokov.

„Plytvanie touto vzácnou komoditou prirovnateľnou k elixíru a dôležitou pre jednotlivcov i celú krajinu je úplne zlé,“ povedal na tlačovej konferencii zástupca indického zdravotníctva Vinod Kumar Paul. Vo veľkých štátoch Telangana, Ándhrapradéš a Uttarpradéš sa podľa vlády vyhodí dokonca deväť až 18 percent dávok.

Odborníci tvrdia, že sa dá problém vyriešiť tým, že sa pozvú nielen ľudia z prednostných skupín, ale aj ďalší, aby sa dali využiť všetky dávky. Premiér Narendra Modi na videokonferencii s vodcami indických štátov povedal, že je potrebné problém riešiť. „Tempo vakcinácia sa zrýchľuje, ale zároveň musíme brať problém s plytvaním veľmi vážne,“ povedal.

19:20 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila presvedčenie, že Únia napriek nedostatkom v dodávkach vakcín zaočkuje do konca leta proti koronavírusu 70 percent dospelej populácie.

„Vieme, že náš cieľ, ktorým je úplné zaočkovanie 70 percent dospelej populácie do konca leta, môžeme dosiahnuť,“ povedala novinárom predsedníčka komisie. „Vieme, že dodávky sa v druhom štvrťroku zvýšia,“ dodala.

Von der Leyenová uviedla, že EÚ by od apríla do júna mala získať 55 miliónov jednodávkových vakcín od spoločnosti Johnson & Johnson, ktoré minulý týždeň schválil liekový regulátor. Okrem toho sa Únia v tomto období „môže spoľahnúť“ na dodávku 200 miliónov dávok vakcín od spoločností BioNtech/Pfizer a ďalších 35 miliónov od Moderny, dodala.

EÚ podľa nej čelí dramatickému zníženiu objemu vakcín. Od spoločnosti AstraZeneca oproti pôvodne očakávaným 180 miliónom dávok, ktoré mala dodať v priebehu druhého štvrťroka, získa iba 70 miliónov. Napriek tomuto rozdielu však bude počet dostupných vakcín stále dostatočný na dosiahnutie cieľa, ktorý si Brusel stanovil.

Začiatky očkovacej kampane v 450-miliónovej Únii boli veľmi rozpačité a zaostávali za takými krajinami ako Izrael, Spojené štáty a Spojené kráľovstvo. Európska komisia, ktorá prevzala zodpovednosť za objednávanie vakcín pre celý blok, čelí pre nedostatky v dodávkach intenzívnej kritike.

19:06 Česká občianska iniciatíva Minúta ticha navrhla na pondelok 22. marca, keď bude práve rok od úmrtia prvého pacienta s ochorením COVID-19 v Česku, pietu za obete koronavírusu. Prvou obeťou sa stal 95-ročný muž, ktorý zomrel v pražskej Nemocnici na Bulovke. K iniciatíve sa pripojila Česká biskupská konferencia a v pondelok na poludnie sa rozoznejú zvony kostolov.

„Dôstojné a všetkých politických motívov zbavené vzdanie úcty obetiam nám umožní si povedať, že sme nenechali zvíťaziť ľahostajnosť a nezáujem o osudy druhých,“ uvádza sa vo výzve Minúty ticha, ktorú inicioval disident Petr Pospíchal.

S akciou v uliciach organizátori nepočítajú, aby nezvyšovali riziko nákazy, povedal Pospíchal v rozhovore pre denník Právo.

Ľudia sa zdržiavajú väčšinou doma alebo na pracovisku. Svoj postoj a pietu môžu dať najavo na sociálnych sieťach – môžu tam zverejniť fotografie z minúty ticha, ako ju prežívali. Iniciatíva je na Facebooku a má aj internetovú stránku.

Hlavným motívom pre vznik iniciatívy bolo to, že veľmi prevláda technický pohľad na pandémiu, o zosnulých sa hovorilo len v štatistikách. Rastie počet pozostalých, ktorí sa nemohli rozlúčiť so stratenými blízkymi. „Cítil som, že im máme so smútkom pomôcť,“ vysvetlil Pospíchal.

18:39 Španielske zdravotnícke úrady v stredu oznámili, že vyšetrujú tri prípady ľudí, ktorých po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca postihla trombóza (vznik krvnej zrazeniny). Jedna osoba z tejto trojice zomrela. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Oznámenie španielskej liekovej agentúry AEMPS nasleduje dva dni po tom, čo vláda preventívne pozastavila používanie tejto vakcíny na najmenej dva týždne.

Tri prípady sa vyskytli v čase od pondelka večera do utorka skorého rána. Miestne médiá priniesli správu, že osobou, ktorá zomrela, bola 43-ročná učiteľka bez predchádzajúcich zdravotných problémov – zomrela na krvácanie do mozgu. Zdravotnícke úrady ani klinika, kde ženu prijali, podrobnosti nepotvrdili a odvolali sa pritom na zákon na ochranu údajov.

Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ vyhlásila, že je „pevne presvedčená“, že výhody vakcíny od AstraZenecy prevažujú nad jej prípadnými rizikami. A tvrdí, že neexistujú žiadne dôkazy spájajúce vakcínu s krvnými zrazeninami. Odborníci z EMA napriek tomu preverujú „nežiaduce udalosti“ spájané so všetkými vakcínami.

18:09 Na Ukrajine zaznamenali za posledných 24 hodín 11 833 nových prípadov nákazy koronavírusom a rekordných 289 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO), o ktorých v stredu informovala agentúra UNIAN. Z ochorenia COVID-19 sa za uplynulých 24 hodín vyliečilo 5467 osôb, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 1.237.676.

Počet nových potvrdených úmrtí (289) súvisiacich s nákazou je najvyšší od začiatku pandémie. Predchádzajúci rekord zaznamenala Ukrajina 11. decembra, keď hlásila 285 úmrtí, pripomína agentúra Reuters.

17:37 Celkovo 25 273 226 ľudí v Spojenom kráľovstve dostalo doposiaľ prvú dávku vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo od spoločnosti AstraZeneca a 1 759 445 z nich už zaočkovali oboma dávkami. Očkovaciu látku tak dostalo takmer 50 percent dospelých obyvateľov krajiny, píše na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva. V krajine zaočkovali už 90 percent z mimoriadne zraniteľnej skupiny obyvateľov a 90 percent ľudí vo veku nad 65 rokov.

16:52 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že jej odborníci po obavách z tvorby krvných zrazenín stále preverujú údaje o bezpečnosti vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, ale odporúčajú pokračovať v očkovaní touto vakcínou. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Podané už boli milióny dávok tejto vakcíny, ale u malého počtu ľudí sa po zaočkovaní vytvorili krvné zrazeniny. To donútilo niektoré krajiny, vrátane troch najväčších štátov Európskej únie Nemecka, Francúzska a Talianska, pozastaviť očkovanie vakcínou od AstraZenecy.

„Poradný výbor WHO pre bezpečnosť vakcín starostlivo posudzuje najnovšie dostupné údaje o bezpečnosti tejto očkovacej látky,“ uviedla zdravotnícka agentúra OSN vo vyhlásení.

„V súčasnosti WHO zastáva názor, že výhody vakcíny od AstraZenecy prevažujú nad jej rizikami, a odporúča, aby očkovanie zatiaľ pokračovalo,“ dodala organizácia.

16:27 Poľsko zavedie od soboty na tri týždne sprísnené epidemické opatrenia s cieľom zastaviť prudký nárast počtu nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to v stredu poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

„Žiadame zamestnávateľov, aby v čo najväčšej možnej miere povolili prácu z domu,“ povedal Niedzielski. Počas lockdownu majú podľa neho byť zatvorené i nákupné centrá, hotely, plavárne, telocvične a školy.

Poľské ministerstvo zdravotníctva v stredu ohlásilo 25 052 nových prípadov infekcie koronavírusom za predchádzajúci deň. Je to najvyšší denný prírastok od novembra 2020 a výrazný nárast oproti 14 396 prípadom nahláseným počas predchádzajúcich 24 hodín. V Poľsku pribudlo aj ďalších 453 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, čím sa celkový počet obetí vyšplhal na 48 032.

16:26 Francúzska vláda od tohto víkendu zavedie prísnejšie protipandemické obmedzenia v niektorých regiónoch vrátane Paríža v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. V stredu po rokovaní kabinetu to oznámil hovorca vlády Gabriel Attal. Informovala o tom agentúra Reuters.

Attal uviedol, že nové opatrenia, ktoré budú platiť v parížskej oblasti, môžu obsahovať určitú formu lockdownu.

Na území celej krajiny platí od 18.00 h do 6.00 h zákaz vychádzania. Okrem toho vo viacerých častiach Francúzska nedávno zaviedli tzv. víkendové lockdowny platné od piatka 18.00 h do pondelka 6.00 h. Týka sa to severofrancúzskeho mesta Dunkerque a okolitej oblasti, ako aj neďalekého departmentu Pas-de-Calais (v oboch minimálne do 28. marca).

14:47 V okrese Žilina sa v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou ruší od štvrtka okienkový predaj všetkých alkoholických aj nealkoholických nápojov. Zakazujú sa akékoľvek kultúrne a športové podujatia, povolené s negatívnym testom na ochorenie COVID-19 a v priestoroch obchodných prevádzok sa podlahová plocha na zákazníka zväčšuje na 25 štvorcových metrov. Na tlačovej konferencii v priestoroch žilinskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) o tom v stredu informoval prednosta Okresného úradu (OÚ) v Žiline Kamil Ruman.

Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho dosiahol v utorok počet ľudí, ktorí sa nakazili ochorením COVID-19, takmer 180 a okres Žilina bol najhorší na Slovensku. Generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek doplnil, že nemocnica má viac ako 100 pacientov s ochorením COVID-19 a využité všetky umelé pľúcne ventilácie.

13:28 Maďarsko prevzalo v stredu ďalšiu zásielku 100 000 dávok protikoronaví­rusovej očkovacej látky od čínskej spoločnosti Sinopharm. Na videozázname zverejnenom na Facebooku o tom informoval minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Zásielku z Pekingu priviezol maďarský vládny špeciál, ktorý podľa Szijjártóa bude v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch často lietať smerom na východ, odkiaľ dovezie ďalšie státisíce vakcín. Minister zdôraznil, že Čína dodala túto zásielku o 43 dní skôr, než to bolo uvedené v zmluve. Maďarsko od Sinopharmu objednalo celkom päť miliónov dávok.

12:02 Za uplynulých 24 hodín potvrdili testy nákazu koronavírusu v Maďarsku 3456 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 195 infikovaných, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v stredu na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálna bilancia koronavírusovej pandémie je 532.578 infiko­vaných a 17.421 úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 359.061 osôb, počet aktuálne nakazených stúpol na 156.096. Hospi­talizovaných je 10.284 pacientov s covidom, z nich 1167 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Priebežne pokračuje očkovanie piatimi druhmi vakcín; zaočkovaných doteraz bolo 1.397.342 ľudí. Obe dávky očkovacej látky dostalo 406.746 osôb.

11:27 V Českej republike zaznamenali v utorok 13 934 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 1415 menej než pred týždňom. Pribudlo aj najmenej 114 úmrtí Informoval o tom v stredu spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Index rizika českého protiepidemického systému (PES) zostáva na úrovni 71 bodov. Ako pripomína iDNES, pôvodne sa týmto indexom mali riadiť opatrenia proti šíreniu nákazy, no teraz už jeho hodnota nie je relevantná. Hlavným ukazovateľom je pre vládu naplnenosť nemocníc. Uvoľniť obmedzenia bude podľa nedávnych vyjadrení ministrov možné, až keď počet hospitalizovaných klesne zhruba na 3000. Reprodukčné číslo vírusu, ktoré určuje, koľko osôb v priemere nakazí jeden infikovaný, sa za uplynulý deň mierne zvýšilo z hodnoty 0,94 na 0,97. Ak stúpne nad hodnotu jedna, znamená to, že epidémia sa zrýchľuje.

V Česku bolo celkovo podaných 1.168.025 dávok vakcín proti novému koronavírusu. Obe dávky dostalo 318.671 ľudí. V utorok podali 43.670 dávok vakcíny.

10:58 V štyroch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je aktuálne obsadených 194 lôžok pacientmi s ochorením COVID-19. Informovala o tom riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková. Obsadenosť COVID lôžok sa v porovnaní s minulým týždňom opäť mierne zvýšila.

Najviac COVID pacientov leží v Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca. „Aktuálne tu je hospitalizovaných 84 pacientov s ochorením COVID-19, spolu 42 lôžok je obsadených v dolnokubínskej nemocnici, 32 pacientov eviduje nemocnica v Liptovskom Mikuláši a 36 COVID lôžok je obsadených v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou Trstená," konkretizovala Pekarčíková s tým, že 29 pacientov potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

10:01 Európska komisia má v stredu predstaviť technické riešenie pre fungovanie zelených pasov. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v stredu pred rokovaním vlády. Klus zdôrazňuje, že zelené pasy by mali byť dočasné, len kým ich Európska únia nevyhnutne potrebuje, aby mohla naplno otvoriť schengenský priestor.

„Takisto je pre nás dôležité, aby to nebolo len o vakcínach, ale aj o spoločnom uznávaní testovania, čo výrazne zjednoduší život desiatkam tisíc občanom Slovenska, ktorí pravidelne prechádzajú cez hranice,“ poznamenal Klus.

Európska únia by tiež mohla dosiahnuť kompromis v tom, že by jednotlivé členské štáty mohli využívať aj vakcíny, ktoré nie sú v súčasnosti registrované v Európskej liekovej agentúre, povedal Klus. Doplnil, že „iná vec“ je, ako to budú vnímať jednotlivé členské štáty.

Zelený pas bude dostupný v digitálnej i papierovej forme. Jeho platnosť by mala byť obmedzená len na obdobie trvania pandémie covidu. Testovanie a karanténne opatrenia budú pokračovať aj potom. Samotné očkovanie preto nebude jednou z podmienok voľného pohybu osôb. (tasr)

9:33 Do covid automatu by sa nemalo zasahovať. Tento mechanizmus Slovensko „veľmi dobre vedie“. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády minister financií Eduard Heger (OĽaNO), dočasne poverený riadením rezortu zdravotníctva. Na rokovaní podporí predĺženie núdzového stavu o 40 dní. Je to podľa neho nevyhnutnosť.

Pripomína, že v covid automate je veľa parametrov, na základe ktorých sa vyhodnocuje to, akú farbu bude mať daný okres. „Nezasahujme do tohto mechanizmu len tak podľa vlastného rozhodnutia, lebo by to mohlo rozladiť celý mechanizmus,“ podotkol Heger.

To, že odborníci kritizujú sústavné testovanie a tvrdia, že neprináša efekt, Heger povedal, že je to vec názoru. „Testovanie je jediný spôsob, ako môžete identifikovať človeka, ktorý je pozitívny,“ poznamenal minister. (tasr)

9:07 Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) podporí v stredu na vláde predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní. Povedal to pred rokovaním vládneho kabinetu. „Treba zvážiť, že do 20 dní to musí potvrdiť parlament, ale ja budem hlasovať áno na základe pandemickej komisie,“ hovorí Doležal.

Potvrdil tiež, že ministerstvo dopravy je súčasťou pracovnej skupiny, ktorá pripravuje povinnú štátnu karanténu. Spolupracuje na nej s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO). Doležal verí, že viac informácií o nej prinesie po rokovaní. Núdzový stav sa má skončiť v piatok 19. februára. Vláda môže opakovane predlžovať núdzový stav najviac o 40 dní. (tasr)

8:52 Európska lieková agentúra (EMA) v utorok vyhlásila, že „nič nenasvedčuje“ tomu, že vakcína proti novému koronavírusu od firmy AstraZeneca môže za krvné zrazeniny, aké boli po očkovaní s ňou hlásené z viacerých krajín. EMA zároveň dodala, že je „pevne presvedčená“ o prínosoch tejto vakcíny. Napriek takto formulovaným viacerým vyjadreniam odborníkov východniari tejto oxfordskej vakcíne veľmi nedôverujú.

Z očkovania vo veľkokapacitnom očkovacom centre Košického samosprávneho kraja na Ostrovského ulici v Košiciach sa totiž odhlásilo 455 ľudí. „Je to približne 13 percent zo zaregistrovaných. Na porovnanie, počas uplynulých očkovacích dní sa denne z očkovania odhlásili priemerne necelé tri percentá,“ povedala hovorkyňa župy Anna Terezková. (Viac tu)

8:37 Ministri za SaS zahlasujú za predĺženie núdzového stavu, ak budú počuť na rokovaní kabinetu dostatočné argumenty pre toto opatrenie. Pred rokovaním vlády to uviedol šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Zároveň vysvetlil, že práve nedostatočne zdôvodnené pokračovania núdzového stavu na utorkovej pandemickej komisii malo byť dôvodom, prečo sa pri hlasovaní zástupcovia SaS zdržali. „Predpokladám, že sa o tom budeme na vláde baviť, ak budú dôvody dostatočne jasné, viem si predstaviť, že za predĺženie núdzového stavu zahlasujeme,“ uviedol šéf liberálov. (tasr)

8:10 V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici majú momentálne 19 voľných lôžok pre pacientov s covidom, lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú všetky obsadené. Ako informoval riaditeľ nemocnice Igor Steiner, v nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 137 pacientov s covidom, v porovnaní s minulým týždňom ich počet klesol o šesť. Na umelej pľúcnej ventilácii je osem pacientov.

Pre ochorenie, prípadne pre karanténu je mimo práce 36 zamestnancov nemocnice. V NsP Považská Bystrica zaočkovali proti novému koronavírusu od začiatku vakcinácie 9 030 osôb. (tasr)

7:43 Karikatúra 17.03.2021 (Kamenský)

KAMENSKÝ, 17.03.2021

7:28 Austrália pošle ostrovnému štátu Papua-Nová Guinea vakcíny proti covidu z vlastných zásob. Oznámil to v stredu austrálsky premiér Scott Morrison. Morrison súčasne informoval, že Canberra požiadala farmaceutickú spoločnosť AstraZeneca o dodávky ďalších vakcín. Podľa Morrisona bude na budúci týždeň na Papuu-Novú Guineu zaslaných 8-tisíc dávok vakcínu proti covidu pre zdravotníkov v prvej línii.

Dodal, že spoločne s premiérom Papuy-Novej Guiney Jamesom Marapem požiadajú spoločnosť AstraZeneca o zaslanie ďalšieho milióna dávok vakcín jej výroby, a to čo v najskoršom termíne. Európska únia v marci zablokovala dodávku viac ako 250-tisíc dávok vakcíny od AstraZenecy do Austrálie, pretože ju nepovažovala za nutnú pre krajinu, ktorá vcelku úspešne bojuje proti epidémii.

Morrison však upozornil, že Austrália mala u AstraZenecy zazmluvnených milión dávok vakcíny proti covidu. Zdôraznil, že nie sú určené pre Austráliu, ale pre Papuu-Novú Guineu, „rozvojovú krajinu, ktorá tieto vakcíny zúfalo potrebuje“. Austrálsky premiér zopakoval, že jeho krajina má tieto vakcíny „zazmluvnené“. „Zaplatili sme za ne a chceme, aby sa tieto vakcíny dostali sem, aby sme mohli podporiť nášho najbližšieho suseda pri riešení jeho urgentných potrieb v našom regióne,“ vysvetlil.

Papua Nová Guinea je chudobná krajina s takmer deviatimi miliónmi obyvateľov, ktorí hovoria viac ako 800 jazykmi a väčšinou žijú v tradičných dedinách. Rozsah pandémie tam je ťažké odhadnúť z dôvodu nedostatočného testovania.

Austrálsky hlavný lekár Paul Kelly uviedol, že polovica žien navštevujúcich nemocnice v hlavnom meste Port Moresby kvôli tehotenstvu mala pozitívne testy na covid. Veľký počet pracovníkov v prvej línii je tiež nakazený covidom. Podľa Kellyho tieto fakty svedčia o tom, že v danej komunite je „veľká epidémia“. Premiér Marape tento týždeň varoval, že čoskoro môže byť infikovaný každý tretí alebo štvrtý človek na ostrove. (ap, tasr)

5:50 Takzvané očkovacie pasy, ktorých návrh pripravuje Európska komisia, nesmú byť podľa českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka prostriedkom diskriminácie. Podľa chorvátskeho denníka Jutarnji list to šéf českej diplomacie povedal v utorok pri návšteve u českých krajanov v Daruvare, kde začal dvojdňový pracovnú cestu do Chorvátska.

Európska komisia má v stredu predložiť návrh takzvaných očkovacích pasov. Juhoeurópske štáty, ktoré sa spoliehajú na letný návrat turistov, tlačia na to, aby EÚ čo najskôr pripravila kritériá pre jednotné digitálne osvedčenia, na základe ktorého budú môcť ľudia očkovaní proti COVIDU-19 bez testov, karantén či ďalších podmienok cestovať medzi únijnými krajinami.

Podľa komisárky pre vnútorné záležitosti Ylvy Johanssonovej by malo ísť o digitálny certifikát, v ktorom bude zaznamenaný negatívny PCR test, dôkaz o tom, že dotyčná osoba má protilátky alebo že je očkovaná vakcínou schválenou Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

„Je pre nás dôležité, aby to bolo pre občanov čo najjednoduchšie, aby sa zabezpečila veľká ochrana osobných údajov, a rovnako tak chceme, aby očkovací pas nebol nejakým prostriedkom diskriminácie ľudí, ktorí sa nemôžu očkovať,“ citoval Jutarnji denník vyjadrenie Petříčka.

250 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus