Naď: Robíme všetko pre to, aby pokračovala štvorkoalícia

OĽaNO robí všetko pre to, aby vláda vydržala a fungovala ďalej. Pred stredajším rokovaním kabinetu to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Zároveň priznal, že otvorených je viacero možností vývoja. Odmietol však informovať o diskusiách vo vnútri koalície.

17.03.2021 08:49 , aktualizované: 13:42
Jaroslav Naď Foto:
Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) prichádza na rokovanie vlády 17. marca 2021
debata (196)

VIDEO: Naď: Poslanci SaS chodia za opozíciou, aby dala hlasovať o nedôvere vláde.

Video

„Nebudem vynášať von interné debaty, ani nič naznačovať. Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ povedal. Zdôraznil, že prioritou je zabrániť predčasným voľbám. Špekulovať o tom, čo sa stane, ak sa SaS a Za ľudí rozhodnú opustiť koalíciu, odmietol. "Robíme na tom, aby táto vláda pokračovala v štvorkoalícii. Ak sa to nebude dať, budeme to riešiť,“ vyhlásil.

Všetko je podľa neho možné, nevylúčil ani to, že vláda bude hľadať podporu aj u nezaradených poslancov v parlamente. Naď si myslí, že debata o vývoji v koalícii by vôbec nebola, ak by sa líder liberálov Richard Sulík správal v predchádzajúcom období k vláde lojálnejšie.

Video: Naď v utorok o koaličnej kríze: Len nie predčasné voľby.

Video

Naď verí, že na stredajšom rokovaní prejde predĺženie núdzového stavu. „Na pandemickej komisii na tom bola jednoznačná zhoda odborníkov,“ skonštatoval, pričom priznal, že dvaja zástupcovia SaS na komisii sa pri hlasovaní o odporúčaní predĺžiť núdzový stav zdržali.

Podľa Naďa by sa mala vláda zaoberať aj návrhmi riešení, ktoré sa týkajú zákazu vychádzania. Zdôraznil však, že alfou a omegou je naďalej znížená mobilita. "Na rozdiel od iných krajín, ktoré v chorobnosti stúpajú, my ideme dole, je potrebné si tento trend udržať,“ povedal minister obrany.

OĽaNO nechce vládu s exkotlebovcami

Naď poprel, že by chcel vládu s odídencami zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Ako zdôraznil, v aktuálnej situácii však nevie vylúčiť, že by hnutie OĽaNO vládlo aj s podporou týchto poslancov, pretože, „nevie, ako sa to vyskladá“. Povedal to médiám počas rokovania vlády.

Naď zároveň očakáva ospravedlnenie od ministra Sulíka za status, ktorý zverejnila strana Sloboda a Solidarita (SaS) vo svojom profile na sociálnej sieti. Podľa Naďa bol nepravdivý a zavádzajúci. Uviedli v ňom, že „ide o absolútnu túžbu po moci, ak by sa premiér Igor Matovič (OĽaNO) snažil udržať na čele vlády s podporou skupinky okolo poslanca Milana Mazureka“.

Strana SaS sa v statuse odvolávala na dnešný výrok ministra obrany Naďa. Šéf rezortu obrany totiž na otázky médií pred rokovaním vlády odpovedal, že nevie vylúčiť, že by hnutie OĽaNO vládlo s podporou odídencov zo strany ĽSNS. „Ja to nechcem. Ale neviem, čo bude. Neviem, ako sa to vyskladá. Na konci dňa to môže skončiť takým spôsobom, že OĽaNO vôbec nebude vo vláde a bude tu vládnuť nejaká úplne iná zmeska ľudí, lebo takéto diskusie tu prebiehajú v zákulisí,“ vysvetlil svoje predchádzajúce vyjadrenia Naď.

Minister obrany doplnil, že v hnutí sledujú, ako koaličný partner oslovuje rôznych opozičných poslancov, aby hlasovali proti vláde. „My sa snažíme tú vládu udržať a poslanci SaS chodia po opozičných poslancoch a žiadajú, aby sa hlasovalo o nedôvere vlády,“ uzavrel.

Richard Sulík vylúčil, že by poslanci SaS presviedčali opozičných poslancov, aby hlasovali za pád vlády. „Naši poslanci nepresviedčajú nikoho, aby hlasovali za pád vlády, ani aby hlasovali za predčasné voľby. My chceme rekonštrukciu vlády,“ pokračoval Sulík. Dodal, že neporozumel „zbytočne prudkej“ reakcií ministra Naďa.

Požiadavky Za ľudí sa nemenia

V rokovaní musíme pokračovať tak, aby sa koaličná kríza skončila čo najskôr. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedla vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. „Urobím všetko pre to, aby toto (v stredu) posledná vláda nebola,“ uviedla. Pripomenula, že požiadavky Za ľudí sa nemenia, vychádzajú z uznesenia, ktoré strana a jej predsedníctvo prijalo a ktoré mieria k výmene na poste premiéra. „Za tým si stojíme,“ potvrdila.

V prípade núdzového stavu predpokladá podporu jeho predĺženia. „Ak sa za predĺženie vyjadrili odborníci na pandemickej komisii, podporíme to aj my,“ zdôraznila. Nevylúčila však diskusiu o dĺžke predĺženia. Od rezortu zdravotníctva preto chce detailné informácie o pandemickej situácii. „Budeme sa pýtať, či je potrebné predĺženie o 40 dní alebo na kratšie obdobie s tým, že sa to potom opäť prehodnotí,“ uviedla.

Vyjadrila sa aj k odchodu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorého demisiu v stredu popoludní prijme prezidentka Zuzana Čaputová. „Prekvapilo ma to o to viac, že jeho rezort je jeden z najdôležitejších pri poskytovaní pomoci počas pandémie,“ poznamenala Remišová, ktorá Krajniakovu prácu v čele rezortu považuje za „dobrú a poctivú“.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Jaroslav Naď #štvorkoalícia #vláda Igora Matoviča #koaličná kríza pre Sputnik #SASKA