PCR testy odhalili 2892 infikovaných. Pribudlo 69 úmrtí

Prostredníctvom RT-PCR testov odhalili v utorok na Slovensku 2892 nových prípadov ochorenia COVID-19 z 14 601 vykonaných testov. Počet úmrtí súvisiacich s ochorením sa zvýšil o 69. V nemocniciach je v súvislosti s koronavírusom hospitalizovaných 3756 pacientov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

17.03.2021 10:07 , aktualizované: 15:00
debata (83)

Pribudlo tiež 1485 pozitívne testovaných antigénovými testami. „Je to 19,81 percenta z 14 601 ukončených RT-PCR vyšetrení a jedno percento zo 148 941 antigénnych testov,“ priblížilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Žilinskom kraji (514), nasleduje Prešovský (461), Trenčiansky (450), Košický (386), Banskobystrický (340), Trnavský (311), Bratislavský (258) a Nitriansky kraj (172). „Je medzi nimi 1402 mužov a 1490 žien. Celkový počet nakazených mužov je 163 028 a žien 179 402,“ doplnilo ministerstvo.

+7

Hospitalizovaných je 3756 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3566 ľudí. Na JIS je 327 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 379 osôb.

Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 vzrástol o 69 prípadov. Celkový počet úmrtí „na ochorenie COVID-19“ je 8738 a „s ochorením COVID-19“ je 1687.

Prvou dávkou vakcíny je zaočkovaných 454.974 osôb, za predchádzajúci deň ich pribudlo 13.504. Druhú dávku vakcíny dostalo 223.342 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 3115 ľudí.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov je 2 224 801, pozitívny výsledok malo 342.430 osôb. Celkový počet vykonaných antigénových testov je 18 641 089, z čoho bolo pozitívne testovaných 325 389 ľudí.

Celkový počet neaktívnych prípadov je 515 041. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov a šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov.

Zavedenie eKarantény sa opäť posúva

Vláda v stredu prerušila rokovanie o podmienkach implementácie systému eKarantény, jej zavedenie sa tak opäť posúva. Materiál predložil minister hospodárstva Richard Sulík. Ten mal za úlohu podľa uznesenia obstarať priamym rokovacím konaním SMS bránu na odosielanie a prijímanie SMS od mobilných operátorov ako aj dodávateľa Callcentra, ktoré by zabezpečovalo používateľskú podporu pri používaní aplikácie.

Ďalšou úlohou bolo priamym rokovacím konaním vybrať dodávateľa pre vývoj a prevádzku systému eKaranténa v hodnote do 150-tis. eur. Šéf rezortu hospodárstva mal zabezpečiť aj obstaranie licencie pre prevádzku systému. Kabinet taktiež chcel uložiť ďalšie úlohy ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ministrovi vnútra a aj Národnému centru zdravotníckych informácií.

Ako po vláde uviedol šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík, rokovanie bolo prerušené aj preto, že keď skončí ako minister, „ono sa to samo neurobí". Zároveň potvrdil, že sa k materiálu objavili technické pripomienky. „To je tiež problém tejto vlády, prešiel rok odkedy sme vo vláde a eKaranténa je stále v nedohľadne," skonštatoval s tým, že sa stále hľadajú dôvody, prečo to nejde. „Pritom to tu dávno malo byť, dávno to malo fungovať," zdôraznil Sulík. Podľa neho namiesto toho stále pokračuje testovanie, zatváranie, obmedzovanie a predlžovanie núdzového stavu.

Štát by mal prevziať zodpovednosť za očkovanie neregistrovanou vakcínou

Za nežiaduce účinky po očkovaní neregistrovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 by mal prevziať zodpovednosť štát. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí odobrila návrh zákona, ktorým sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 menia a doplňujú niektoré zákony z oblasti zdravotníctva. Na Slovensku by sa to mohlo zatiaľ týkať ruskej vakcíny Sputnik V.

„Štát sa rozhodol prevziať časť objektívnej zodpovednosti za prípadné škody na zdraví a na živote, ak je táto škoda spôsobená výlučne okolnosťami majúcimi pôvod v použitej neregistrovanej vakcíne. Záväzok štátu by sa mal vzťahovať výlučne na obdobie, kým nebude očkovacia látka oficiálne zaregistrovaná zo strany Európskej liekovej agentúry,“ píše sa v materiáli.

Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že vypustenie vety o zodpovednosti predpisujúceho lekára ho žiadnych primárnych právnych povinností nezbavuje. Rezort pripomenul, že ostane v platnosti zodpovednosť za správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Na očkovanie neregistrovanou vakcínou bude rovnako aj naďalej potrebný písomný súhlas pacienta.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podpísal začiatkom marca výnimku na použitie vakcíny Sputnik V na Slovensku do konca augusta. V skupinovom povolení na jej terapeutické použitie sa v zmysle v súčasnosti platného zákona o liekoch uvádza, že za podanie preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár.

To kritizoval napríklad opozičný Smer s tým, že ak vakcínu nakúpil štát, má za ňu niesť zodpovednosť. Žiadal, aby sa prístup k registrovaným a neregistrovaným vakcínam upravil. Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) sa zase obávala, že keďže plnú zodpovednosť za podanie neregistrovanej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 nesie lekár, môže medzi ním a pacientom vznikať napätie.

Návrh zákona má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidentky nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

Odškodnia príbuzných zdravotníkov po úmrtí na covid

Príbuzní zdravotníkov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 po nakazení sa v práci, by mali dostať od štátu odškodné vo výške 58 712,30 eura. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí odobrila návrh zákona, ktorým sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 menia a doplňujú niektoré zákony z oblasti zdravotníctva.

Na jednorazové odškodnenie by mali mať nárok manželka či manžel a deti zomretého zdravotníckeho pracovníka, prípadne jeho rodičia. Malo by ísť o tých zdravotníkov, ktorí poskytovali alebo zabezpečovali zdravotnú starostlivosť na území Slovenska, ďalej ak poskytovali ošetrovateľskú starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb alebo v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, či ak išlo o lekára vykonávajúceho pitvu, prehliadajúceho lekára, vodiča záchrannej zdravotnej služby alebo vodiča dopravnej zdravotnej služby.

Takéto odškodnenie pozostalých by malo slúžiť na preklenutie nepriaznivej finančnej situácie najbližšej rodiny, ktorá je spôsobená stratou príjmu zomretého.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19