Trnavská univerzita: Je čas na výmenu ministra školstva

Odchod ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa žiada akademická obec a vedenie Trnavskej univerzity.

17.03.2021 12:57
debata (25)

Podľa oficiálneho vyhlásenia akademického senátu by mali odísť zo svojich funkcií v súvislosti „s tvorbou Plánu obnovy a odolnosti SR a novely zákona o vysokých školách“.

„Obidva dokumenty vznikali bez toho, aby vysoké školy mali možnosť vyjadrovať sa k ich obsahu, a redukujú podstatu univerzitného vzdelávania na obsluhu pracovného trhu. Tým sa aj zákon o vysokých školách ukazuje predovšetkým ako vykonávací nástroj na realizáciu Plánu obnovy a odolnosti SR,“ konštatuje senát.

Rezort školstva po kritike návrhu novely vysokoškolského zákona prisľúbilo, že o zákone bude diskutovať. „Ukázalo sa, že predstavilo len zdôvodnenie jestvujúceho návrhu novely, ktorý reprezentácie vysokých škôl už predtým rázne odmietli,“ reaguje akademický senát univerzity. Pripomína, že už niekoľko rokov sa šíri „učelovo pestovaný názor“ o nekvalitnom slovenskom vysokom školstve.

„Bez ohľadu na objektívne problémy školstva, za ktoré v neposlednom rade zodpovedá rezort ministerstva školstva s jeho vysokou fluktuáciou nekoncepčne pôsobiacich ministrov, sme v posledných dňoch svedkami opätovného politického „preorávania“ toho, ako školy riadiť a financovať,“ pokračuje v stanovisku senát.

Varuje, že vyjadrenia ministerstva školstva o kvalite vysokých škôl a navrhované legislatívne rámce vznikli bez objektívnych analýz, sú založené na očierňovaní slovenského vysokého školstva a na zavádzaní odbornej, ale aj širokej verejnosti.

„Takisto sa ukazuje, že záujem riešiť problémy vysokých škôl a pripraviť užitočnú novelu zákona o vysokých školách sú len mediálnymi pózami ministra školstva a štátneho tajomníka. Keďže z doterajších krokov vedenia rezortu vyplýva, že nemá vážny záujem o zmysluplnú, otvorenú, no najmä odbornú diskusiu o perspektívach vysokého školstva na Slovensku, je na čase uvažovať o výmene vedenia rezortu ministerstva školstva za také, ktoré bude ochotné a odborne zdatné pripraviť novelu, ktorá reálne povedie k zvýšeniu kvality vysokoškolského prostredia na Slovensku,“ vyzýva v závere Akademický senát Trnavskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavská univerzita #Branislav Gröhling