Sulík: Na vláde som bol poslednýkrát, na budúci týždeň podám demisiu

Minister hospodárstva a líder koaličnej strany SaS Richard Sulík sa na rokovaní vlády rozlúčil s kolegami ministrami. Predpokladá, že bol na zasadnutí vlády posledný raz.

17.03.2021 13:21 , aktualizované: 13:33
debata (496)

VIDEO: Sulíkov posledný deň na vláde.

Video

„Vidím to tak, že k tomu dôjde,“ reagoval Sulík po zasadnutí vlády na otázku, či podá on a ministri za jeho stranu demisiu. Dodal, že v tejto chvíli nevie, či odstúpia zo svojich postov naraz alebo postupne. „Ministri musia byť nahradení, poradíme sa o tom ešte,“ povedal Sulík.

Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) dal Sulík a jeho strana SaS ultimátum v pondelok. Vyhlásil, že ak do budúcej stredy Matovič neodstúpi z postu premiéra, SaS začne rokovať o svojom odchode z koalície a traja ministri podajú demisiu.

Okrem kresla vicepremiéra a ministra hospodárstva, patrí liberálom aj kreslo ministra školstva, ktoré obsadil Branislav Gröhling, a nominant SaS Ivan Korčok vedie aj rezort diplomacie.

„Nie sme pripravení byť vo vláde, ktorú vedie Igor Matovič, lebo nemá na to osobnostné a manažérske schopnosti,“ zopakoval Sulík po zasadnutí vlády.

Jeho strana je pripravená vypovedať koaličnú zmluvu aj skôr, ak Matovič verejne deklaruje, že zo svojho postu neodíde.

Sulík opäť kritizoval formu vládnutia. „Dnes na poslednú chvíľu prišla štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva s návrhom zákona, ktorý hovorí, že štát preberá zodpovednosť za škody, ktoré vzniknú očkovaním nezaregistrovanou vakcínou. Povedala, že je to v poriadku, ale nakoniec sme sa dozvedeli, že to celkom v poriadku nie je,“ uviedol najčerstvejší príklad vicepremiér.

VIDEO: Naď: Poslanci SaS chodia za opozíciou, aby dala hlasovať o nedôvere vláde.

Video

Demisiu podali už dvaja ministri – minulý týždeň šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), dnes minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Koaličnú krízu odštartoval dovoz vakcíny Sputnik V.

© Autorské práva vyhradené

496 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík