Čaputová sa pýta Hegera na vakcíny

Prezidentka Zuzana Čaputová sa listom obrátila na zastupujúceho ministra zdravotníctva Eduarda Hegera (OĽaNO) v súvislosti s plánovanými dodávkami vakcín proti ochoreniu COVID-19.

17.03.2021 14:28
demisia heger čaputová Foto: ,
Na snímke vľavo dočasne poverený minister zdravotníctva a minister financií SR Eduard Heger prijíma mandát od prezidentky Zuzany Čaputovej (vpravo). 12. marca 2021.
debata (41)

VIDEO: Jana Bittó Cigániková o zasadnutí výboru parlamentu, ktorý sa venoval vakcínam.

Video

Prezidentka v liste zdôrazňuje, že kľúčovým faktorom pre úspech vakcinačnej stratégie je dôvera verejnosti: „Aby ľudia mohli dôverovať štátnym orgánom, musia rozumieť dôvodom, na základe ktorých prijímajú rozhodnutia a konajú. Pre budovanie dôvery občanov voči štátu je veľmi dôležitá transparentnosť jeho krokov.“

Prezidentka očakáva od ministra odpovede na tieto otázky:

  • Podľa medializovaných informácií Slovenská republika nevzniesla nárok na 1,2 milióna vakcín, a neskôr na 1,8 milióna vakcín Pfizer/BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo toto rozhodnutie prijaté?
  • Aký je dopad tohto rozhodnutia na dodávky vakcín v období január až jún 2021?
  • Podľa medializovaných informácií Slovenská republika následne vzniesla požiadavku na 1,2 milióna vakcín, a následne ďalších 1,6 milióna vakcín Pfizer/BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo prijaté toto rozhodnutie?
  • Aký je aktuálny očakávaný harmonogram dodávok jednotlivých vakcín na jednotlivé kalendárne mesiace roka 2021?
  • Je možné vzhľadom na rozdiely medzi zazmluvnenými a skutočnými dodávkami vakcín informovať o aktualizovanom harmonograme dodávok vakcín na pravidelných tlačových konferenciách o aktuálnej epidemickej situácii?

Prezidentka zároveň ponúkla ministrovi k dispozícii svoje zahraničné kontakty a pomoc pri snahe o včasné zabezpečenie dostatočného množstva vakcín pre obyvateľov Slovenskej republiky.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #koronavírus