Žilinka posiela vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva na Ústavný súd

Sú vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa všeobecne záväznými predpismi? Na podnet generálneho prokurátora Maroša Žilinku sa na ne pozrie Ústavný súd SR.

18.03.2021 13:54 , aktualizované: 16:21
maroš žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
debata (42)

Žilinka na sociálnej sieti oznámil, že podal Ústavnému súdu návrh na začatie konania v súvislosti s vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva. Vysvetľuje, že cieľom je „odstrániť pochybnosti o súlade oprávnenia úradu verejného zdravotníctva vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy“.

Vyhlášky úradu pritom napríklad obmedzujú návštevy lôžkových častí nemocníc, zatvárajú reštaurácie či plavárne. Na ich základe ľudia nosia prekryté horné dýchacie cesty, používajú sa preventívne ochranné pomôcky, obmedzujú počty na svadbách, krstoch či pohreboch.

Generálny prokurátor žiada aj o odstránenie ústavných pochybností o spôsobe „vykonania retroaktívnej zmeny povahy opatrení vydávaných úradom“. „Tým sa podľa názoru generálneho prokurátora odňala možnosť účinnej súdnej ochrany pred proti aktom Úradu verejného zdravotníctva,“ pokračuje Žilinka.

Do tretice žiada aj o odstránenie pochybností o vylúčení nároku na náhradu školy a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb. Žilinka nakoniec navrhuje aj pozastavenie účinnosti ustanovení, na základe ktorých sú vydávané vyhlášky úradu ako všeobecne záväzné právne predpisy vyhlasované vo Vestníku vlády SR.

ÚVZ nie je oboznámený s podaním, ktoré Generálna prokuratúra SR zaslala na ústavný súd. „ÚVZ SR v tejto veci nie je účastníkom konania, proti ktorému podanie smeruje. S jeho podrobným znením sa však oboznámi. Obsah podania nesúvisí s januárovými protestmi prokurátora,“ uviedol úrad v stanovisku, ktoré zaslala jeho hovorkyňa Daša Račková.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Maroš Žilinka #ÚVZ #koronavírus