Za porušenie zákazu cestovať na dovolenku do zahraničia hrozí pokuta 1000 eur

Zákaz vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie má platiť od soboty. Uviedol to hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

18.03.2021 16:22 , aktualizované: 21:53
debata (141)

„Rozhodnutie zákazu vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie prijala vláda SR, na základe odporúčania pandemickej komisie. Opatrenie má platiť od prijatia predĺženia núdzového stavu, t. j. od soboty,“ priblížil pre TASR Rudolf. Toto opatrenie je reakciou na nepriaznivú pandemickú situáciu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Policajný zbor bude preto od soboty kontrolovať a preverovať účel vycestovania osôb do zahraničia. Kontroly sa budú vykonávať aj na letiskách. Informovala o tom Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Kontroly na letiskách

V prípade porušenia tohto obmedzenia môže byť uložená bloková pokuta na mieste až do výšky 1000 eur. „Policajti budú kontroly vykonávať aj na letisku v Bratislave, Košiciach a Poprade, tiež na letiskách na celom území Slovenskej republiky, najmä pri letoch do obvyklých dovolenkových destilácií,“ upozornila Bárdyová.

Polícia preto cestujúcim, ktorí idú letecky do zahraničia z iného dôvodu, ako je dovolenka, odporúča prísť na letisko v dostatočnom časovom predstihu. „Preverovanie účelu cesty do zahraničia môže spôsobiť zvýšenie čakacej doby vybavovacieho procesu,“ vysvetlila Bárdyová. Účel cesty je potrebné preukázať predložením hodnoverných dokladov.

Rezort dopravy zároveň podotkol, že vrátenie peňazí za už uhradené zálohy klientov cestovných kancelárií má v rámci ochrany spotrebiteľa riešiť Ministerstvo hospodárstva (MH) SR podľa zákona o zájazdoch. Kompenzácia ušlého zisku cestoviek pre obmedzenie podnikania na základe rozhodnutia vlády, ktorým sa zakazuje cestovanie do zahraničia s cieľom rekreácie, bude opäť súčasťou schémy pomoci. „Predpokladáme, že bude nutné vo veľmi krátkom čase zvýšiť balík prostriedkov na tento účel,“ dodalo MDV.

Obmedzenie zahraničných dovoleniek avizoval v stredu minister financií Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR. Ide o jedno z vládnych opatrení, ktoré má podľa Hegera zamedziť neférovosti, keďže aktuálne nie je možné nedôvodne cestovať medzi okresmi.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus