Covid má v Európe milión obetí, Briti očkujú rekordne

Čo najrýchlejšie schválenie Sputniku V v EÚ podporujú viacerí premiéri nemeckých spolkových krajín. Po štvrtkovom pozitívnom stanovisku Európskej liekovej agentúry (EMA) k účinnosti a bezpečnosti vakcíny od AstraZeneca viaceré európske štáty pokračujú v očkovaní touto látkou.

19.03.2021 06:00 , aktualizované: 22:48
bolsonaro Foto:
Demonštrant drží transparenty s nápismi v portugalčine "Očkovanie zachraňuje životy (dole)" a "Bolsonaro genocída" počas protestu proti brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi.
debata (109)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:48 Fínsko sa rozhodlo na týždeň pozastaviť očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Úrady k tomuto kroku pristúpili, zatiaľ čo vyšetrujú dva podozrivé prípady krvných zrazenín. Dve dvadsiatničky „reagovali a my nevieme prečo,“ vysvetlila Hanna Nohynek z Fínskeho ústavu pre zdravie a sociálnu starostlivosť.

V piatok úrady v Dánsku, Švédsku a Nórsku uviedli, že počkajú ešte týždeň, než rozhodnú či obnovia očkovanie s vakcínou AstraZeneca. Rozhodli sa tak napriek pozitívnemu stanovisku Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá vo štvrtok odporučila jej používanie.

22:28 Taliansky premiér Mario Draghi ubezpečil, že sa dá zaočkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Taliansko popoludní obnovilo očkovanie uvedenou vakcínou po tom, čo jej používanie začiatkom tohto týždňa dočasne zastavilo pre obavy z vážnych vedľajších účinkov, napríklad z krvných zrazenín.

zväčšiť Mario Draghi Foto: SITA/AP
Mario Draghi Mario Draghi

„Ešte som sa nezaregistroval, ale moja veková skupina patrí k tým, ktoré už môžu vakcínu dostať, a áno, podajú mi AstraZenecu. Môj syn ju dostal predvčerom v Anglicku,“ povedal 73-ročný premiér deň po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) vyhlásila túto očkovaciu látku za bezpečnú.

V krajine teraz vládnu obavy, že nejasnosti okolo vakcíny od AstraZenecy môžu v Taliansku zvýšiť odpor voči očkovaniu, pretože v krajine sú rozšírené protivakcinačné nálady.

Inštitút EMG urobil pre taliansku tlačovú agentúru Adnkronos prieskum, v ktorom respondenti dostali otázku, či uvedená aféra poškodila ich dôveru vo vakcíny: 49 percent odpovedalo „áno“ a 49 percent „nie“.

22:14 V Poľsku celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavíruso od začiatku pandémie prekročil dva milióny, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. V krajine s približne 38 miliónmi obyvateľov sa nakazilo 2 010 244 ľudí, z ktorých 48 807 nákaze podľahlo. Za posledný deň pribudlo 25 998 nových prípadov a 419 úmrtí. O deň skôr to bolo 27 278 prípadov a 356 úmrtí. Nemecko kvôli týmto číslam zaradilo Poľsko medzi vysoko rizikové oblasti, informovala agentúra DPA.

Rekordný denný prírastok potvrdených nových prípadov nákazy Poľsko zaznamenalo vlani 7. novembra, kedy bol koronavírus potvrdený u 27 875 ľudí. V súčasnosti krajina čelí tretej vlne pandémie. Prudký prírastok nakazených prinútil vládu sprísniť od soboty opatrenia proti šíreniu nákazy v celoštátnom meradle. Od 20. marca do 9. apríla tak v celom Poľsku zostanú uzavreté nákupné centrá, múzeá, kiná, divadlá, umelecké galérie, hotely i športoviská. K diaľkovej výučbe sa tiež vrátia žiaci prvých až tretích tried základných škôl.

21:20 Európa prekonala hranicu milión obetí COVIDU-19. (Viac nižšie v čase 18:33) V pomere počtu obetí na počet obyvateľov je na tom z celej EÚ najhoršie Česko, Slovensko je v tomto nelichotivom poradí na ôsmej pozícii.

Krajina počet úmrtí na milión obyvateľov Krajina počet úmrtí na milión obyvateľov
1. Česko 2 252 15. Rumunsko 1 137
2. Belgicko 1 952 16. Luxembursko 1 126
3. Slovinsko 1 900 17. Rakúsko 997
4. Maďarsko 1 825 18. Lotyšsko 955
5. Taliansko 1 717 19. Holandsko 953
6. Bulharsko 1 701 20. Írsko 921
7. Portugalsko 1 642 21. Nemecko 888
8. Slovensko 1 614 22. Malta 822
9. Španielsko 1 559 23. Grécko 700
10. Chorvátsko 1 395 24. Estónsko 571
11. Francúzsko 1 348 25. Dánsko 414
12 Švédsko 1 311 26. Cyprus 275
13. Poľsko 1 288 27. Fínsko 145
14. Litva 1 264    

20:59 V Británii zdravotníci v piatok aplikovali 660 276 dávok vakcíny proti COVIDU-19, čo je najviac počas súčasnej očkovacie kampane. Jedným z tých, ktorí dostali injekciu s prípravkom od firmy AstraZeneca, bol premiér Boris Johnson. Povedal, že vôbec nič necítil.

zväčšiť Boris Johnson po zaočkovaní vakcínou od... Foto: SITA/AP
boris johnson Boris Johnson po zaočkovaní vakcínou od AstraZenecy.

Británia sa blíži k okamihu, keď polovica dospelých bude mať za sebou aspoň prvú dávku vakcíny. Tú dostalo 26,3 milióna ľudí, obe dávky ich dostalo 2,011 milióna.

Za posledný deň v krajine s necelými 67 miliónmi obyvateľov pribudlo asi 4 800 prípadov koronavírusoveh infekcie, hlásených je tiež 101 prípadov úmrtia.

Vláda tento týždeň upozornila, že v apríli očakáva, že sa tempo imunizácie spomalí kvôli obmedzeniu dodávok vakcíny od indického výrobcu a kvôli tomu, že je potrebné otestovať stabilitu 1,7 milióna dávok očkovacej látky. Británia nakupuje vakcíny vyvinuté spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou a tiež od firiem Pfizer/BioNTech.

Johnson, ktorý kvôli závažnému priebehu covidu vlani na jar strávil niekoľko dní na jednotke intenzívnej starostlivosti, dnes po očkovaní ľuďom odkázal, že im ho odporúča. Každého, kto dostane informáciu o tom, že je pre neho vakcína dostupná, poprosil, aby si ju nechal aplikovať. „Je to tá najlepšia vec pre vás, pre vašu rodinu a kohokoľvek iného,“ povedal Johnson.

20:18 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že by sa nechala zaočkovať vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, ak by jej ju ponúkli, keď na ňu príde rad. Informovala o tom agentúra DPA.

„Áno, dala by som (zaočkovať) vakcínou AstraZeneca,“ povedala Merkelová pred novinármi na tlačovej konferencii. Avšak v tejto súvislosti zdôraznila, že „by chcela počkať“, kým na ňu „príde rad“.

Európska agentúra pre lieky vo štvrtok oznámila, že vakcína od AstraZenecy nesúvisí so zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín a jej výhody prevažujú nad rizikami. Viaceré krajiny Európy v reakcii na to opätovne rozbehli očkovanie touto vakcínou.

Merkelová zároveň povedala, že Nemecko si objedná ruskú vakcínu Sputnik V, ak bude v Európskej únii povolená na použitie. Berlín by si podľa jej slov mohol zabezpečiť dodávky aj sám, ak by ju euroblok nezaobstaral.

„Pokiaľ ide o ruskú vakcínu, už nejaký čas zastávam názor, že by sme mali používať akúkoľvek vakcínu, ktorú schváli európsky regulačný úrad,“ dodala.

19:32 Švajčiarska vláda oznámila, že v súkromí sa bude môcť stretnúť viac ľudí, ale ostatné protipandemické obmedzenia zostanú v platnosti, pretože sa blíži tretia vlna nákazy. Očakávalo sa pritom, že Švajčiarsko bude pokračovať v rušení celej škály obmedzení zavedených v decembri a januári po prudkom náraste prípadov infekcie.

Od 1. marca vláda povolila znovu otvoriť múzeá a obchody predávajúce iný ako nevyhnutný tovar. Vtedy signalizovala, že povolí opätovne otvoriť aj vonkajšie priestory reštaurácií a barov a zmení povinnosť práce z domu, a to od budúceho pondelka.

Avšak minister zdravotníctva Alain Berset v piatok povedal, že na rušenie väčšiny obmedzení je ešte priskoro, a varoval pred nebezpečenstvom „tretej vlny“ infekcií koronavírusu.

Minister poukázal na to, že väčšina susedných európskych krajín obmedzenia pridáva, a nie ruší. „A tomu sa my chceme vyhnúť,“ zdôraznil.

„Jednoducho sa snažíme pri tretej vlne zaistiť, aby sme nad ňou nestratili kontrolu,“ vysvetlil médiám na tlačovej konferencii. „Kontrolu sme stratili dvakrát a pokúšame sa vyhnúť tomu, aby sa nám to stalo tretíkrát,“ dodal Berset.

Od pondelka 22. marca sa bude môcť vo vnútri na súkromných stretnutiach zísť desať ľudí, čo je nárast oproti súčasným piatim osobám. Vláda dúfa, že obmedzenia bude môcť začať rušiť po veľkonočných sviatkoch, a oznámiť to má 14. apríla.

Švajčiarsko s 8,6 milióna obyvateľov zatiaľ zaznamenalo takmer 578 000 prípadov nákazy a 9 455 úmrtí. V tejto bohatej krajine je zatiaľ úplne zaočkovaných 432.000 ľudí.

18:33 Európa sa podľa prepočtov agentúry Reuters stala prvým regiónom sveta, kde zomrelo viac ako milión ľudí s COVIDOM-19. Túto hranicu prekročila v čase, keď nové varianty vírusu v mnohých krajinách vyvolali tretiu vlnu epidémie, kvôli ktorej nemocnice znovu zažívajú enormný nápor. Od začiatku terajšej pandémie sa v európskom regióne nakazilo najmenej 37,2 milióna ľudí a 1 000 062 z nich zomrelo, vyplýva zo štatistík agentúry Reuters. Do Európy sa počíta 51 krajín, medzi nimi 27 členských štátov Európskej únie, Británia alebo Rusko.

Na európsku dvadsaťsedmičku pripadá viac než 550 000 prípadov úmrtí pacientov nakazených koronavírusom. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že „vidíme, že v členských krajinách vrcholí tretia vlna, a sme si vedomí, že musíme zrýchliť tempo očkovania“.

Podľa portálu Our World in Dáta v celom európskom regióne vakcínu proti koronavírusu dostalo 12 ľudí zo sto, v Spojených štátoch pripadá na sto obyvateľov 34 zaočkovaných, v Izraeli pripadá dokonca 110 dávok vakcíny na sto obyvateľov. Časť vakcín sa podáva v dvoch dávkach.

Podľa posledných údajov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) je v počte nakazených za posledných 14 dní najhoršia situácia z krajín Európskej únie rovnako ako pred týždňom v Českej republike. Na 100 000 obyvateľov pripadá 1 518 nakazených. Na druhom mieste je Estónsko a tretie je Maďarsko. Česko vykazuje tiež najviac mŕtvych na obyvateľov za dva týždne: je ich asi 272 na milión obyvateľov. Za ČR nasleduje Slovensko a Maďarsko.

18:27 Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson príde do Európskej únie 16. apríla. Vakcína bude určená na očkovanie praktickými lekármi. Oznámil to český minister zdravotníctva Jan Blatný.

Minister povedal, že v priebehu apríla by do členských krajín EÚ mali prísť tri milióny vakcín. V máji by malo pribudnúť ďalších 13 miliónov a v júni už 39 miliónov.

Podľa ministra z toho vyplýva, že už v apríli bude možné touto jednodávkovou vakcínou zaočkovať niekoľko desiatok tisíc ľudí v Česku. Očkovacia stratégia českého ministerstva zdravotníctva počítala apríli s dodaním 185 000 dávok vakcíny Johnson & Johnson.

Európska únia predtým schválila na očkovanie aj vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Všetky sa podávajú v dvoch dávkach. V Česku zatiaľ vpichli ľuďom 1,2 milióna dávok vakcín proti koronavírusu, ukončené očkovanie má 340 921 ľudí.

18:16 Belgické zdravotnícke úrady vyzvali obyvateľov, aby obmedzili svoje sociálne kontakty na úplne minimum a aby v čo najväčšom možnom rozsahu pracovali z domu s cieľom predísť ďalšej veľkej vlne ochorenia COVID-19. Virológ Yves van Laethem na tlačovej konferencii v piatok povedal, že počet prípadov koronavírusu v Belgicku v uplynulom týždni stúpol o tretinu, a to v priemere na 3 226 potvrdených prípadov denne. Počet hospitalizácií s ochorením COVID-19 v krajine v uplynulom týždni vzrástol o 27 percent.

17:25 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa obrátil v piatok na najvyšší súd v snahe zvrátiť protipandemické obmedzenia, ktoré zaviedlo niekoľko federálnych štátov. Prezident tak učinil napriek zvyšujúcemu sa počtu nových prípadov, uviedli miestne médiá. Informovala o tom agentúra DPA.

zväčšiť Demonštrant drží transparenty s nápismi v... Foto: TASR/AP
bolsonaro Demonštrant drží transparenty s nápismi v portugalčine "Očkovanie zachraňuje životy (dole)" a "Bolsonaro genocída" počas protestu proti brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi.

Vláda požiadala najvyšší súd, aby zrušil nariadenia vo federálnej oblasti, kde sa nachádza hlavné mesto Brazília, a rovnako tak v štátoch Bahia a Rio Grande do Sul, s argumentom, že guvernéri štátov nemajú dostatočné oprávnenie na zavádzanie nariadení, ktoré sa okrem iného týkajú obmedzení pohybu či obchodov s iným ako základným tovarom, uviedol spravodajský portál G1.

Bolsonaro opakovane bagatelizoval vírus a bol proti obmedzeniam na potlačenie infekcií, hoci je Brazília po USA krajinou s druhým najvyšším počtom prípadov na svete. Zdravotnícke systémy sú vo väčšine štátov preťažené, stredisko pre verejné zdravie Fiocruz hovorí o „najväčšom sanitárnom a zdravotníckom kolapse v histórii“. Podľa posledných údajov bolo v priebehu 24 hodín hlásených 90 000 nových infekcií koronavírusoma a okolo 3 000 súvisiacich úmrtí. Prieskum inštitútu Datafolha zverejnený vo štvrtok ukázal, že 79 percent Brazílčanov si myslí, že pandémia je v krajine mimo kontroly.

16:50 Kambodža v piatok potvrdila druhý prípad úmrtia na COVID-19. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ochoreniu podľahla 62-ročná žena, ktorú hospitalizovali v stredu v hlavnom meste Phnom Pénh. Obeť mala vážne zdravotné ťažkosti vrátane cukrovky, vysokého krvného tlaku a problémov s pľúcami.

Prvú obeť súvisiacu s pandémiou koronavírusu Kambodža potvrdila 11. marca. Bol ňou 50-ročný muž, ktorý sa infikoval minulý mesiac v prístavnom meste Sihanoukville, kde pracoval ako vodič pre čínsku spoločnosť. V Kambodži, ktorá má takmer 17 miliónov obyvateľov, doteraz potvrdili 1 578 prípadov nákazy koronavírusom.

16:06 Vo veľkokapacitnom očkovacom centre na Ostrovského ulici v Košiciach, ktoré koncom februára spustil Košický samosprávny kraj (KSK), dosiaľ zaočkovali 21 221 ľudí. Od soboty sa kapacita vakcinačného centra zvyšuje na 2000 zaočkovaných denne, pričom na najbližších päť očkovacích dní je k dispozícii 10 000 dávok vakcíny. Informoval o tom v piatok Úrad KSK.

Od spustenia 27. februára očkovalo krajské centrum dosiaľ v troch cykloch – dvakrát po štyri a raz šesť dní. V štvrtom cykle plánuje očkovať od soboty do stredy 24. marca. Počet kójí sa rozšíri na osem očkovacích a desať registračných.

15:37 Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý sa podieľal na vývoji vakcíny Sputnik V, v piatok informoval, že uzavrel partnerstvo s indickou spoločnosťou Stelis Biopharma, ktorá vyrobí a dodá „minimálne 200 miliónov dávok“ tejto vakcíny. Uvádza sa to v správe agentúry AFP. Spoločnosť Stelis Biopharma by mala byť schopná začať dodávať vakcínu od druhej polovice roka. RFPI dodal, že Stelis Biopharma, ktorá je účasťou nadnárodnej farmaceutickej spoločnosti Strides, bude v spolupráci s ruským investičným fondom zabezpečovať dodávky „nad rámec pôvodnej dohody“.

14:49 Nemeckí vedci z Greifswaldskej univerzity údajne zistili príčinu vzniku krvných zrazenín v mozgu, ktoré sa objavili u niektorých ľudí zaočkovaných proti koronavírusu vakcínou od firmy AstraZeneca. Táto očkovacia látka podľa nich spúšťa u niektorých ľudí v organizme obrannú reakciu, typickú pri hojení rán. Informovali o tom v piatok týždenník Focus a stanica NDR.

Výskumníci na základe analýz vzoriek krvi šiestich pacientov s trombózou zistili, že po podaní očkovacej látky sa u niektorých spustil mechanizmus, ktorý aktivuje tvorbu krvných doštičiek, čo sa zvyčajne deje iba pri hojení krvácajúcej rany. To môže následne viesť k vytvoreniu zrazenín v mozgu.

Na výskume spolupracovali vedci z Greifswaldu s Inštitútom Paula Ehrlicha, ktorý je v Nemecku zodpovedný za schvaľovanie a kontrolu očkovacích látok, ako aj s lekármi z Rakúska. V Rakúsku zomrela po očkovaní vakcínou od AstraZenecy zdravotná sestra; jej úmrtie však podľa výsledkov pitvy nesúviselo s očkovaním.

14:21 Rakúsko sa nachádza v tretej vlne pandémie koronavírusu. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii tamojší minister zdravotníctva Rudolf Anschober, ktorý upozornil na stúpajúci počet nakazených, hospitalizovaných i úmrtí. Informovala o tom agentúra APA.

„Áno, celá Európa je medzičasom v tretej vlne – aj my,“ uviedol Anschober. „V niektorých regiónoch nastala situácia, ktorú považujem skutočne za vážnu čo sa týka stavu na oddeleniach intenzívnej medicíny,“ poznamenal. „Nie je to exponenciálny nárast (nakazených), ale lineárny, ktorý veľmi konštantne stúpa,“ vysvetlil. Ak tento trend bude pokračovať, nastane podľa neho „celkom alarmujúca situácia“.

Rakúsko hlásilo za štvrtok prírastok 3515 nakazených, ako vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Už tretí deň po sebe tak pribudlo vyše 3000 nových prípadov. Z 1834 hospita­lizovaných pacientov je 397 na jednotkách intenzívnej starostlivosti – obe tieto hodnoty vzrástli v priebehu týždňa o 14 percent. V piatok pribudlo i 42 ďalších obetí koronavírusu, čím ich doterajší počet stúpol na 9024.

13:30 Britskú mutáciu koronavírusu potvrdili v Maďarsku už v 1797 prípadoch. Laboratórne testy odhalili aj 13 prípadov českého a šesť prípadov juhoafrického variantu SARS-CoV-2, pričom brazílska mutácia sa ešte v krajine neobjavila, informoval v piatok v Budapešti maďarský operačný štáb.

Podľa spravodajského servera 24.hu štáb zdôraznil, že epidemiologická situácia sa naďalej výrazne zhoršuje, príčinou je rýchle šírenie infekcie práve britskej mutácie. Sprísnené karanténne opatrenia v Maďarsku budú po 22. marci predĺžené o ďalší týždeň.

12:52 Inštitút Roberta Kocha (RKI) v piatok varoval, že nákaza koronavírusom sa v Nemecku „celkom jednoznačne šíri exponenciálne“ a krajinu aj z dôvodu dominantnosti britského variantu čakajú opäť ťažké týždne. Minister zdravotníctva Jens Spahn zároveň nevylúčil opätovné sprísnenie protipandemických opatrení. Informovala o tom agentúra DPA a nemecké médiá.

„Je veľmi pravdepodobné, že cez Veľkú noc nastane podobná situácia, akú sme mali pred Vianocami, čiže veľmi vysoký počet infikovaných, veľa prípadov závažného priebehu ochorenia (COVID-19) a úmrtí a preťažené nemocnice,“ povedal na tlačovej konferencii zástupca riaditeľa RKI Lars Schaade. Expert RKI občanov vyzval, aby veľkonočné sviatky strávili v čo najužšom kruhu a necestovali do zahraničia a ani v rámci Nemecka.

11:37 Bosnianska metropola Sarajevo zavádza lockdown v snahe zvládnuť prudký nárast nových infekcií koronavírusom. V piatok začína platiť nočný zákaz vychádzania v čase od 21:00 do 5:00. Od soboty budú môcť reštaurácie a bary zákazníkov obsluhovať iba prostredníctvom donáškových služieb. Opatrenia sú podľa úradov potrebné vzhľadom na „drasticky zhoršenú“ epidemickú situáciu v meste.

Nové denné prírastky infekcií, ktoré sa pred niekoľkými týždňami pohybovali v stovkách, vzrástli na vyše 1 700. To stupňuje tlak na už oslabený systém zdravotnej starostlivosti a prudko sa zvýšil aj počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. V balkánskej krajine s 3,3 miliónmi obyvateľov sa zatiaľ nezačala masívna vakcinačná kampaň.

11:09 Po štvrtkovom pozitívnom stanovisku Európskej liekovej agentúry (EMA) k účinnosti a bezpečnosti vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca viaceré európske štáty pokračujú v očkovaní touto látkou. Informoval o tom nemecký web Deutsche Welle.

Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších krajín na „starom kontinente“ sa rozhodlo pozastaviť aplikáciu vakcíny AstraZeneca po tom, ako sa objavili správy, že u niektorých zaočkovaných mohla spôsobiť problémy so zrážanlivosťou krvi. EMA však vo štvrtok vylúčila spojitosť tromboembolických prípadov s podaním vakcíny.

Okrem spomenutých Nemecka a Francúzska budú pokračovať v používaní vakcíny AstraZeneca aj Taliansko, Lotyšsko, Bulharsko, Slovinsko či Litva. Španielsko sa k týmto štátom pridá tiež, no pre minimalizovanie zdravotných rizík vylúči niektoré demografické skupiny obyvateľstva.

11:02 India za predchádzajúci deň zaznamenala 39 726 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to zatiaľ najvyšší denný nárast od 29. novembra minulého roka. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Experti vyjadrili obavy najmä v súvislosti s budúcotýždňovými voľbami v štátoch Západné Bengálsko, Kérala a Tamilnád. Premiér Nárendra Módí v stredu na stretnutí so šéfmi vlád jednotlivých indických štátov apeloval na podniknutie rozhodných krokov na zastavenie vznikajúcej druhej vlny pandémie.

V Indii počet nakazených presiahol hranicu 11,5 milióna, čo je najviac po USA a Brazílii. Koncom minulého roka začal počet prípadov klesať, no v uplynulých týždňoch opäť prudko vzrástol. Počet nových prípadov nákazy zverejnený v piatok bol o 11 percent vyšší než za predchádzajúci deň, kedy krajina zaregistrovala 35.871 prípadov a 154 úmrtí, čím sa celkový počet obetí začal blížiť k hranici 160-tisíc. K najnovšiemu prudkému nárastu infikovaných prispel hlavne západoindický štát Mahárašta, v ktorom zistili 25 833 nových prípadov, čo predstavovalo 65 percent z denného počtu nakazených v krajine.

9:48 Maďarsko zaznamenalo rekordný denný prírastok 10 759 novo potvrdených prípadov koronavírusu a tiež rekordných 213 úmrtí súvisiacich s covidom za uplynulých 24 hodín. V desaťmiliónovej krajine sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako pol milióna ľudí, z ktorých 17 841 nákaze podľahlo. V nemocniciach sa aktuálne lieči 10 264 pacientov s covidom, vrátane 1 174 napojených na pľúcnu ventiláciu.

Maďarsko v poslednej dobe čelí strmému nárastu počtu prípadov a šéfka národného ústavu verejného zdravia Cecília Müllerová tento týždeň predpovedala, že táto situácia potrvá aj v najbližších týždňoch. Lekári v tejto súvislosti varovali, že maďarské zdravotníctvo vstupuje do najkritickejšieho obdobia za posledné polstoročie.

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatkovom rozhlasovom vystúpení uisťoval, že nemocnice rekordný nápor zvládnu, a sľuboval, že sú dobré vyhliadky na leto bez obmedzení. Zdôraznil ale tiež, že so zmiernením reštrikcií bude možné začať až potom, čo pribudne ďalší milión k teraz už skoro 1,5 milióna Maďarov, ktorí dostali aspoň prvú dávku vakcíny proti covidu. Dve dávky vakcíny doteraz dostalo 444 451 ľudí. Opatrenia by sa tak podľa premiéra mohli začať uvoľňovať po tom, čo bude zaočkovaná približne štvrtina populácie. (koronavirus.gov­.hu, mti, reuters, čtk)

9:40 Ku krajinám, ktoré na podmienečné použitie schválili vakcínu ruskej výroby Sputnik V, sa v piatok pridali aj Filipíny. Podľa agentúry Interfax o tom informoval filipínsky úrad pre kontrolu potravín a liekov. Túto registráciu potvrdil aj Ruský fond priamych investícií (RFPI). Počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 bolo na Filipínach evidovaných 640 900 nakazených a 12 800 úmrtí súvisiacich s infekciou.

Vakcínu Sputnik V vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve. Stala sa prvou registrovanou vakcínou proti koronavírusu na svete. Podľa vedeckého časopisu The Lancet je jej účinnosť 91,6 percenta. V skupine dobrovoľníkov starších ako 65 rokov bola jej účinnosť 91,8 percenta. V súčasnosti je používanie prípravku Sputnik V schválené v asi 50 krajinách sveta. (interfax, tasr)

9:32 Pilotné testovanie žiakov výplachom ústnej dutiny sa ukázalo ako efektívne a bezpečné. Zriaďovatelia a riaditelia škôl si pochvaľujú jednoduchší a príjemnejší spôsob testovania na covid, ktorý priniesol aj vyšší záujem zo strany zákonných zástupcov žiakov. Po prvom týždni je záujem oň štvornásobne vyšší. (Viac tu)

9:08 V Českej republike zaznamenali za štvrtok 10 576 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Pred týždňom pribudlo 11 238 infiko­vaných. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva. Štvrtkový prírastok je najmenší za tento týždeň. Najviac nakazených, viac ako 14-tisíc tento týždeň pribudlo v utorok.

V ČR ale za uplynulých 14 dní evidujú najvyšší nárast nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov spomedzi krajín Európskej únie. Od začiatku pandémie v krajine podľa ministerstva zdravotníctva potvrdili 1 449 696 prípadov nákazy koronavírusom a 24 331 úmrtí v spojitosti s ochorením. Vo štvrtok pribudlo najmenej 101 obetí pandémie. Aktuálne je hospitalizovaných 8 773 pacientov. Uzdravilo sa dovedna už 1 216 950 ľudí. Zaočkovaných je už vyše 1,2 milióna ľudí, pričom obe dávky koronavírusu dostalo približne 341-tisíc ľudí.

Česká vláda vo štvrtok rozhodla o čiastočnom uvoľnení protipandemických opatrení. Ľudia budú môcť za športom a prírodou cestovať po celom okrese a nie iba v katastri obce ako doteraz. Ľudia takisto môžu po novom cestovať na návštevu do sociálnych ústavov za deťmi bez obmedzenia hranicami okresov. (mzcr.cz, novinky.cz, iDNES.cz, tasr)

9:03 Čína zaznamenala vo štvrtok prvý lokálny prenos nákazy koronavírusom od 14. februára. Podľa čínskeho Národného zdravotného výboru pribudlo v krajine vo štvrtok 11 nových prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2, čo je o päť prípadov viac ako predošlý deň.

Podľa úradov bolo desať prípadov zavlečených zo zahraničia. V jednom prípade išlo o lokálnu infekciu, ktorú objavili v provincii Šan-si na severe Číny. Počet nových asymptomatických prípadov, ktoré sa v Číne neklasifikujú ako potvrdené prípady, klesol zo šiestich zaznamenaných v predošlý deň na päť. Celkový počet potvrdených prípadov covidu v pevninskej Číne je 90 083, počet obetí zostal nezmenený (4636).

Prvý prípad ochorenia bol hlásený v čínskom meste Wu-chan v decembri 2019. Medzinárodné vyšetrovanie pôvodu koronavírusu v tomto meste sa začalo až v januári 2021, viac ako rok po začatí pandémie.

Medzinárodný tím odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý v čínskom meste Wu-chan skúmal pôvod koronavírusu SARS-CoV-2, by mal konečnú správu so svojimi zisteniami zverejniť na budúci týždeň. Hoci sa na misii vo Wu-chane nepodarilo zistiť pôvodný zdroj koronavírusu, experti na tlačovej konferencii pred odchodom z Číny označili za nepravdepodobnú teóriu, že koronavírus unikol z miestneho virologického laboratória. (theguardian.com, tas­r)

8:24 V martinskej lokalite Bambusky sa skončila karanténa, do ktorej ju uzavreli pre koronavírus. Podľa martinského regionálneho hygienika Tibora Záborského bude ďalšie testovanie jej obyvateľov individuálne, na základe objednania odbornými pracovníkmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Martin.

Podľa najnovšej vyhlášky RÚVZ je mesto povinné zabezpečiť kontrolu izolácie v domácom prostredí chorých a pozitívne testovaných osôb na covid. „Ako aj karantény všetkých osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s osobami pozitívnymi na ochorenie covid-19, ktoré sú obyvateľmi lokalít Bambusky a Na Kameni, za asistencie príslušníkov mestskej polície, Policajného zboru a v spolupráci s inými zložkami a osobami. V prípade zistenia porušenia karanténnych opatrení zo strany povinných osôb zabezpečiť obmedzenie ich pohybu v rámci lokality Bambusky a mesta Martin a zabezpečiť neodkladné hlásenie porušenia karanténnych opatrení na RÚVZ so sídlom v Martine,“ uvádza sa vo vyhláške.

Mesto má RÚVZ neodkladne hlásiť každé nové podozrenie aj výskyt koronavírusu. „Mesto Martin je povinné zabezpečiť dezinfekciu verejných priestranstiev v bezprostrednej blízkosti bytových jednotiek karantenizovaných osôb v lokalitách Bambusky a Na Kameni,“ ukladá mestu vo vyhláške regionálny hygienik Záborský.

Lokalitu Bambusky uzavrelo mesto Martin po zasadnutí bezpečnostnej rady okresu Martin a krízového štábu mesta Martin v utorok 23. februára. Po víkendovom pretestovaní vtedy pribudlo 61 obyvateľov s covidom a celkovo ich evidovali 116. (tasr)

7:47 Francúzsky premiér Jean Castex vo štvrtok oznámil opätovné zavedenie celoplošných karanténnych opatrení pre metropolu Paríž a viacero ďalších regiónov v snahe znížiť mieru nákazy koronavírusom. Pravidlá tzv. lockdownu, ktorý bude trvať mesiac, by však podľa premiéra tentoraz nemali byť až tak striktné.

Dôvodom zavedenia týchto opatrení je podľa Castexa narastajúci počet prípadov nákazy v daných oblastiach, do ktorých okrem Paríža a jeho okolia vláda zaradila aj región Hauts-de-France a departement Eure na severe Francúzska, juhofrancúzsky Alpes-Maritimes a departement Seine-Maritime. Len v Parížskom regióne sa podľa premiéra v súčasnosti na jednotkách intenzívnej starostlivosti nachádza zhruba 1 200 pacientov.

Školy zostanú naďalej otvorené a obyvatelia budú môcť vychádzať do 10 kilometrov od miesta svojho bydliska za účelom športu, priblížil predseda vlády. Ostatný pohyb na verejnosti bude však obmedzený a obchody predávajúce iný ako nevyhnutný tovar budú musieť zatvoriť. Obyvatelia budú môcť vycestovať do iných regiónov len z neodkladných pracovných dôvodov.

„Osvojujeme si tretí spôsob – spôsob, ktorý by nám mal umožniť spomaliť (pandémiu koronavírusu) bez toho, aby sme ľudí zamykali“ vo svojich príbytkoch, vyjadril sa Castex pred novinármi. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zaviedol prvý celoštátny lockdown – jeden z najprísnejších na svete – vlani v marci a druhý koncom októbra. (afp, tasr)

6:48 Mexickí colníci našli vo štvrtok 5 775 dávok ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V na palube súkromného lietadla, ktoré malo odletieť do Hondurasu. Podľa mexického daňového úradu bolo 1 155 ampuliek ukrytých medzi nápojmi a zmrzlinou v dvoch chladiacich zariadeniach. Ruský fond priamych investícií (RDIF) okamžite zareagoval a uviedol, že vakcíny sú falošné.

„Analýza fotografií vrátane dizajnu ampuliek a štítkov naznačuje, že ide o falošnú látku, ktorá nemá nič spoločné s pôvodnou vakcínou,“ uvádza vo vyhlásení RDIF. „Toto je príklad možnej provokácie voči Sputniku V,“ dodal.

Sputnik V je jednou z piatich vakcín schválených v Mexiku. Prvá dodávka z celkových 24 miliónov dávok vakcín bola doručená koncom februára. Mexiko doteraz zaočkovalo iba okolo 627-tisíc obyvateľov, čo predstavuje 0,5 percenta tamojšej populácie. Očkovať začalo na Vianoce.

Honduras tiež schválil ruskú vakcínu a oznámil, že nakúpi 4,2 milióna dávok. Táto stredoamerická krajina však doteraz dostala iba asi 50-tisíc dávok od Izraela a prostredníctvom programu COVAX pre chudobnejšie krajiny. Lietadlo malo podľa mexických úradov odletieť z juhovýchodného mexického mesta Campeche do mesta San Pedro Sula v Hondurase. Posádka a cestujúci, všetci občania Hondurasu, boli zadržaní. (dpa, tasr)

6:00 Európa musí čo najviac zrýchliť schvaľovacie konanie v prípade ruskej vakcíny Sputnik V a už teraz sa musí venovať nákupu tohto preparátu proti chorobe COVID-19. Po štvrtkovom rokovaní premiérov nemeckých spolkových krajín, ku ktorému sa pripojila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, to vyhlásil bavorský ministerský predseda Markus Söder.

„Je nevyhnutné zrýchliť schvaľovací proces, obzvlášť v prípade Sputnika,“ povedal Söder. „Ale čo je dôležitejšie, pretože schválenie je podľa mňa len otázkou času, Európa už teraz musí premýšľať, ako toto očkovanie kúpi. Nie je možné, aby sa čakalo na schválenie a až potom nakupovalo,“ zdôraznil.

Söder tiež uviedol, že vzhľadom na ťažkosti s produkciou vakcíny Sputnik V je dôležité poskytnúť Rusku ponuku na výrobu preparátu v Nemecku. Podľa agentúry Interfax sa už Rusko s Nemeckom dohodlo; meno nemeckej firmy, ktorá bude látku vyrábať, ale zverejnené nebolo. Sputnik V je najviac spájaný s biofarmaceutickou firmou IDT Biologika zo sasko-anhaltského súmestia Dessau-Rosslau.

S používaním Sputnika V, ak dostane európsky certifikát, súhlasí aj berlínsky primátor Michael Müller. „Potrebujeme každé očkovanie, ktoré môžeme získať, ale samozrejme je nutné schválenie,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii.

K veľký zástancom Sputnika V patrí v Sasku-Anhaltsku premiér Reiner Haseloff, ktorý verejne vyhlasuje, že by sa ním bez obáv nechal zaočkovať. Ruskú látku podporujú aj premiéri Durínska a Saska Bodo Ramelow a Michael Kretschmer. Podľa Ramelowa závislosť na britsko-švédskej vakcíne AstraZeneca, ktorá je nenáročná na skladovanie, ohrozuje úspech nemeckej očkovacej stratégie.

„Nežiadam o nejaké politické schválenie, zároveň ale odmietam politické odmietanie,“ uviedol. Kretschmer potom vyhlásil, že Rusko je veľká krajina vedy, ktorá je bez akýchkoľvek pochybností schopná účinnú vakcínu vyvinúť.

Söder na tlačovej konferencii hovoril aj o stále sa zhoršujúcej epidemickej situácii v Nemecku, ktorú je nutné opäť dostať pod kontrolu, aby sa nastupujúca tretia vlna nemohla naplno rozvinúť. Nemci preto nemajú čakať od pondelkovej schôdzky krajinských premiérov s kancelárkou Angelou Merkelovou ďalšie rozvolňovanie.

Söder s Müllerom uviedli, že podporujú zákaz vývozu vakcín proti COVIDU-19 z Európskej únie. „Veľmi sa prihováram, aby sme zvážili stopku exportu,“ povedal Söder. Podľa Müllera je ťažko pochopiteľné, že vakcíny mieria z výrobných závodov v EÚ do tretích krajín, ktoré ju tiež vyrábajú.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus