Nový minister zdravotníctva by mal rezort zjednotiť, hovoria zdravotné poisťovne

Nový minister zdravotníctva by mal do rezortu priniesť súdržnosť, mal by byť pripravený na reformu a úspešne zvládnuť boj s pandémiou nového koronavírusu. Na otázku TASR, aký by mal byť nový šéf rezortu zdravotníctva, to uviedli zástupcovia všetkých troch zdravotných poisťovní.

19.03.2021 13:24
debata (3)

Hovorca VšZP Matej Neumann si myslí, že najdôležitejšou úlohou nového ministra bude ochrana životov ľudí. „Budúci minister zdravotníctva, najdôležitejšieho a zároveň najťažšieho rezortu, by mal byť odvážny človek s jasnou víziou, presným plánom, ako zlepšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti s cieľom vytvoriť, zrealizovať a implementovať zásadnú reformu slovenského zdravotníctva s pomocou tých najskúsenejších odborníkov,“ uviedol.

V štátnej zdravotnej poisťovni veria, že nasledujúce obdobie prinesie pozitívnejší vývoj epidemickej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19, aby sa nový minister zdravotníctva mohol naplno venovať aj iným témam a naštartovať potrebnú a komplexnú reformu zdravotníctva.

Nový minister zdravotníctva by mal vedieť zjednotiť sektor zdravotníctva, hovorí PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Zdôraznil, že v zdravotníctve musia všetci ťahať za jeden povraz a bojovať spolu za to, aby bolo lepšie. „Nie rozdeľovať sa a bojovať proti sebe. Raz to boli lekári a sestry, potom zdravotné poisťovne a poskytovatelia, všeobecní lekári a špecialisti či zdravotníci a pacienti. Len súdržnosť všetkých pôsobiacich v zdravotníctve nás posunie vpred,“ povedal s dôvetkom, že v minulosti sa často dial pravý opak.

„Veľmi by sme si želali, aby bol nový minister človek s otvorenou mysľou, odvahou a najmä s tímovým duchom,“ reagovala hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že pandémia je síce momentálne najväčším problémom slovenského zdravotníctva, no zďaleka nie jediným. Podľa jej slov už teraz v rade čakajú ďalšie urgentné problémy, ako odložená zdravotná starostlivosť, dofinancovanie rezortu a spravodlivá refundácia nákladov spojených s novým koronavírusom, ďalej stratifikácia nemocníc či napríklad nedostatok odborného personálu.

Za nevyhnutné považuje súkromná zdravotná poisťovňa zlepšiť celý systém, čo je možné dokázať len systematickou komunikáciou s jednotlivými združeniami, poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a pacientskymi organizáciami, aj so zdravotnými poisťovňami. „Ako sme mali možnosť vidieť v uplynulom roku, keď komunikácia takmer úplne chýbala, takýto prístup prináša len množstvo chaotických, nesystémových nariadení a legislatívnych úprav, ktoré zbytočne komplikujú lekárom službu pre pacienta a nám prácu pre poistenca,“ dodala.

Doterajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podal svoju demisiu minulý piatok. Vedením rezortu je dočasne poverený minister financií Eduard Heger (OĽANO).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #Ministerstvo zdravotníctva SR