Pčolinský vedel, že ho NAKA vyšetruje, pýtal si mená policajtov

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský vedel, že po ňom ide polícia a zisťoval si informácie o policajtoch, ktorý sa zaoberali jeho prípadom.

19.03.2021 17:34
Vladimír Pčolinský Foto:
Vladimír Pčolinský
debata (82)

Informáciu priniesol denník SME, podľa ktorého sa dozorujúci prokurátor Peter Kysel pozastavoval nad zvláštnymi praktikami informačnej služby. Tá mala napríklad deň pred zatknutím svojho šéfa fotografovať policajta Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorý Pčolinského sledoval.

Keď bol policajt NAKA v blízkosti Pčolinského bytu na bratislavskej Kolibe, neznámy človek sa ho začal vypytovať na totožnosť, pričom sám sa preukázal preukazom príslušníka polície. Na druhý deň ten istý policajt NAKA strážil ex-riaditeľa SIS po tom, ako ho zadržali. Šéf SIS mu údajne pripomenul scénu z predchádzajúceho dňa. Spoznal aj mikinu na policajtovi, keďže rovnakú mal oblečenú aj deň predtým pri sledovaní.

Vypovedali bez zbavenia mlčanlivosti

„Následne obvinený príslušníkovi NAKA uviedol jeho služobnú aktivitu z 10. marca, že okolo neho bolo 23 príslušníkov SIS, pričom ďalej mu uvádzal podrobnosti z jeho pôsobenia v Policajnom zbore a naznačoval, že videl jeho fotografiu z predchádzajúceho dňa,“ pozastavila sa podľa denníka SME prokuratúra. O tom, že bývalý riaditeľ SIS o aktivitách polície vedel má svedčiť aj fakt, že vo februári podával trestné oznámenie namierené proti tomu, že príslušníci SIS vypovedajú na polícii bez toho, aby boli zbavení mlčanlivosti.

Vladimír Pčolinský je obvinený z toho, že zobral úplatok od konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Svedčí proti nemu bývalý námestník SIS Boris Beňa, ktorý je sám obvinený z vydierania a tiež z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Proti bývalému šéfovi SIS svedčí aj ex-riaditeľ kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý je ako kajúcnik stíhaný na slobode.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #NAKA #polícia SR #Vladimír Pčolinský