Od pondelka môžu otvoriť ďalšie prevádzky

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) povolil od pondelka 22. marca prevádzku nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia. Podmienky ich fungovania upravuje vyhláška k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.

19.03.2021 19:25 , aktualizované: 19:37
trhovisko
Uzatvorené trhovisko na Žilinskej ulici v Bratislave.
debata (72)

„Jednotlivé predajné miesta budú musieť byť umiestnené v najmenej dvojmetrových rozstupoch. Nekryté a čiastočne kryté trhoviská musia mať navyše zabezpečený jednosmerný pohyb zákazníkov a regulovaný vstup a výstup z trhoviska,“ povedala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Na tržnice a trhoviská sa nevzťahovala výnimka z marcovej vyhlášky, ktorou sa uzatvárali maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Niektoré známe trhové miesta v hlavnom meste preto zatvorili.

Nová vyhláška ÚVZ tiež spresňuje, že medzi prevádzky verejného stravovania, ktoré môžu zákazníkom vydávať jedlá so sebou, patria aj stánky s trvalým stanovišťom.

Okrem bankových, poisťovacích a leasingových služieb budú môcť byť od pondelka otvorené aj prevádzky iných finančných služieb. Otvoriť sa budú môcť všetky prevádzky poskytujúce opravy a servis elektroniky, strojov a iných vecí a zariadení.

Vyhláška zároveň špecifikuje, že osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcovia nemusia v prevádzkach dodržiavať dvojmetrový odstup. „Dopĺňa sa, že sprievodca môže ísť vo vyhradenom čase od 9.00 do 11.00 h nakupovať pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím aj sám, musí mať však so sebou príslušný preukaz,“ zhrnula Račková.

Karanténa aj pre zaočkovaných

Od pondelka vstupuje do platnosti aj povinná karanténa pre zaočkovaných po príchode zo zahraničia. Dôvodom je výskyt nových mutácií.

„Ide o preventívne opatrenie, poznatky o charakteristikách nových variantov vírusu sa totiž ešte priebežne sumarizujú aj vo vzťahu k možnej reinfekcii, respektíve infekcii po očkovaní. Aj takto sa snažíme znižovať riziko zánosu a šírenia nových variantov v populácii,“ vysvetlila Račková. Priblížila, že po odsúhlasení ministerstvom zdravotníctva budú mať výnimky z karantény aj zdravotnícki pracovníci, ktorí vstupujú na územie SR s cieľom poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Ktoré respirátory áno a ktoré nie?

ÚVZ tiež spresnil definíciu respirátorov, ktoré sú v súčasnosti povinné vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. Okrem respirátora FFP2 je možné podľa vyhlášky od 22. marca používať aj tie s označením KN95 alebo N95, ak sú posúdené podľa európskych požiadaviek.

Respirátory KN95 alebo N95 sú pôvodne určené ázijskému trhu a mali by byť vyskúšané podľa čínskej normy GB/T 32610–2016. „Ak majú byť výrobky uvedené ako osobné ochranné prostriedky na trh Európskej únie alebo slovenský trh, musia byť posúdené podľa požiadaviek platných v Európskej únii a v Slovenskej republike,“ informuje Úrad pre normalizáciu, meteorológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR na svojom webe.

Ľudia tiež budú môcť využívať aj iný respirátor triedy ochrany FFP2, pre ktorý vydal ÚNMS SR tzv. výnimku. „Medzi respirátory, na ktoré sa vzťahuje výnimka patria aj respirátory s označením ‚RFU 02.075‘,“ doplnila Račková.

„Takto označené respirátory prešli posúdením notifikovanej osoby, to znamená, že je predpoklad, že spĺňajú požiadavky kladené na respirátory ako osobné ochranné prostriedky podľa nariadenia (EÚ) 2016/425, avšak posúdenie nebolo vykonané v plnom rozsahu podľa technickej normy EN 149: 2001 + A1: 2009, ale len čiastočne podľa RFU 02.075,“ vysvetľuje ÚNMS.

Nepovinné pre deti

Vyhláška tiež upravuje, že respirátory nebudú musieť povinne nosiť deti v materských školách a podobných zariadeniach. „Deti do šesť rokov nemuseli nosiť respirátory ani doteraz, touto zmenou však docielime, aby deti v týchto zariadeniach nemuseli začať nosiť respirátory po dovŕšení šiestich rokov,“ povedala Račková.

Ostatné podmienky prekrytia horných dýchacích ciest ostávajú nezmenené. Nosenie respirátora je povinné vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. V exteriéroch je naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty okrem respirátora aj rúškom, šálom alebo šatkou. Skupiny obyvateľov, ktoré mali výnimku doteraz, ju budú mať aj naďalej.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #koronavírus