Prežil som dve koalície, kde nepadlo slovo idiot, hovorí Fico

Koalícia nedokáže vládnuť konsenzuálne, stavia svoju politiku na permanentných konfliktoch a vyvolávaní nenávisti. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že štyria koaliční partneri boli od začiatku odsúdení na konflikty.

20.03.2021 07:22
debata (85)

VIDEO: Fico o Budajovi: Pozeral sa na nás ako vyoraná myš, keď som sa pýtal na núdzový stav.

Video

„Ja som prežil dve komplikované koalície a nikdy sa nestalo, aby niekto povedal svojmu partnerovi, že je idiot. V tom momente by sa partner postavil a odišiel z vládnej koalície,“ uviedol. Zlé výsledky boja s novým koronavírusom počas druhej pandemickej vlny a 8000 mŕtvych považuje za vizitku tohto spôsobu práce.

Smer-SD je podľa neho pripravený podporiť v parlamente vládne opatrenia, ktoré bude považovať za správne. Nestotožňuje sa však s ďalším predĺžením núdzového stavu a ani s procedúrou, akou ho vláda naposledy schválila. Strana sa preto obráti s podaním na Ústavný súd SR.

„V Smere-SD prevláda právny názor, že niektoré obmedzenia dôležité v boji proti pandémii sa dajú robiť aj bez núdzového stavu. Rovnako prevláda názor, že chodenie detí do školy, otvorené reštaurácie alebo základné služby nemali dramaticky negatívny vplyv na rast počtu ochorení,“ ozrejmil Fico. Dodal, že v skutočnosti sa mnohé oficiálne zakázané služby poskytujú aj v súčasnosti.

Ľudia podľa neho prestávajú rešpektovať opatrenia, lebo u nich vláda stratila autoritu. „Vládu nemusia ľudia milovať, ale nech má aspoň profesionálnu a odbornú autoritu,“ skonštatoval.

Ak by aj došlo k nejakým zmenám vo vláde alebo vládnej koalícii, kríza bude podľa Fica pokračovať. „Politická kríza je výsledkom ich neprofesionality, nevzdelanosti a nepripravenosti na vládnutie,“ tvrdí.

VIDEO: Sulíkova politologická rada: Občas dostanete po frňáku.

Video

Za reálne riešenie nepovažuje úradnícku ani menšinovú vládu. Na variant predčasných volieb podľa neho zasa vládni politici nepristúpia, ak k tomu nedostanú impulz v podobe výsledkov referenda. Smer-SD nie je hlavným organizátorom petičnej referendovej akcie, jednoznačne ju však podľa Fica podporuje.

Zadržanie exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského pre podozrenie z korupcie sa uskutočnilo spôsobom, ktorý poškodil SIS pred jej partnermi v zahraničí, zhodnotil. Za dôležité považuje nájsť takého kandidáta na post riaditeľa spravodajskej služby, ktorý dokáže jej povesť zlepšiť. Nemá ísť o politika, ale človeka z oblasti spravodajských služieb.

VIDEO: Prezidentka Čaputová o vládnej kríze: Treba ukončiť agóniu a konať.

Video
85 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #vláda Igora Matoviča