Matovič sa vzdá postu premiéra, ak odíde Sulík, Kolíková, Bittó Cigániková a Šeliga

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľu večer v mimoriadnom vyhlásení k aktuálnej vládnej kríze uviedol, že je ochotný vzdať sa postu premiéra, ak budú splnené požiadavky hnutia OĽaNO. Matovičovi za chrbátom stáli ministri hnutia OĽaNO.

21.03.2021 14:32 , aktualizované: 22.03.2021 07:20
Igor Matovič Foto:
Premiér Igor Matovič počas mimoriadneho vyhlásenia hnutia OĽaNO k aktuálnej vládnej kríze, Bratislava 21. marca 2021
debata (1006)

On sám povedal, že po dôkladnom zvážení situácie považuje hnutie OĽaNO za nevyhnutný odchod Richarda Sulíka (SaS) z postu ministra hospodárstva a z vládnej koalície. Za nevyhnutné považuje OĽaNO tiež odchod predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS), ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) a Juraja Šeligu (Za ľudí) z postu podpredsedu NR SR. Strana SaS má prísť o jedno ministerstvo.

VIDEO: Matovič: Vzdám sa postu premiéra, ak budú splnené tieto požiadavky

Video

„Pred pár týždňami sme chceli spolu s Marekom Krajčím (vtedy minister zdravotníctva za OĽaNO – pozn. red.) oznámiť radostnú správu, že sa nám podarilo zohnať 2 milióny vakcín Sputnik V,“ pokračoval Matovič. Podľa neho však koaliční partneri dovoz očkovacej látky využili na „rozpútanie koaličnej krízy“.

„Najskôr žiadali iba odchod Mareka Krajčího, potom dodatočne aj môj odchod,“ pokračoval premiér. Dodal, že hnutie OĽaNO iba počúvalo svojich koaličných partnerov, nedávalo žiadne ultimáta a ani nemalo žiadne personálne požiadavky.

„Po dôkladnom zvážení situácie, vedomí si zodpovednosti za budúcnosť Slovenska, prichádzame ako hnutie s najsilnejším mandátom so stanoviskom,“ vyhlásil premiér. „Pre upokojenie situácie počas rokovaní vlády považujeme za absolútne nevyhnutný odchod Richarda Sulíka z vlády,“ vyslovil Matovič prvú podmienku.

Druhou je odchod šéfky parlamentného zdravotníckeho výboru Janky Bittó Cigánikovej. Dodal, že tak to bolo vyrokované pri odchode Krajčího z vlády. Je možné, že OĽaNO bude žiadať miesto predsedu tohto výboru pre Krajčího. Podľa informácií Pravdy táto požiadavky tiež patrila k podmienkam Krajčího odchodu z vlády.

„Prijímame ponuku na odchod ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a prijímame ponuku na odchod Juraja Šeligu z postu podpredsedu Národnej rady,“ vyslovil ďalšie dve podmienky s tým, že na miesto Kolíkovej žiadajú odborníka, ktorý nebude spätý so stranami Smer alebo Hlas. Matovič tým narážal, že Kolíková pôsobila ako štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti vo vláde Roberta Fica (Smer).

Štvrtou podmienkou je „striktné akceptovanie výsledkov parlamentných volieb z roku 2020“. Matovič preto žiada, aby SaS prišlo o jedno z troch ministerstiev, ktoré mu OĽaNO po dohode prepustilo.

Férová ponuka

Pár hodín po tlačovej besede na facebooku OĽANO uviedlo, že požiadavky hnutia na personálne zmeny sú „férovou ponukou“.

Za týchto štyroch podmienok je Matovič ochotný opustiť kreslo predsedu vlády a „pôsobiť vo vláde ako jej člen“.

„Uvedomujeme si svoj podiel na súčasnej kríze v koalícii a vážnosti situácie. Uvedomujeme si, že dôležitejšie ako akékoľvek miesto jednotlivca v tejto vláde je budúcnosť Slovenska. Preto, ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády SR a pôsobiť v nej ako jej člen,“ vyhlásil Matovič. Dodal, že tak chce zabrániť návratu mafie.

Za týchto podmienok by mohla ďalej fungovať štvorkoalícia. Líder SaS Sulík minulý týždeň vyhlásil, že je ochotný odísť z vlády, ak odíde aj Matovič. V tejto situácii nie je jasné, či SaS zostáva v koalícii a či zostanú na svojich miestach aj ministri od liberálov – Branislav Gröhling ako šéf rezortu školstva a Ivan Korčok ako šéf diplomacie.

OĽaNO nežiadalo ani odstúpenie líderky strany Za ľudí Veroniky Remišovej. Naopak, prijalo ponuku ministerky spravodlivosti za túto stranu Márie Kolíkovej.

Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska v reakcii na mimoriadne vyhlásenie premiéra uviedol, že Matovič ani po roku vládnutia nič nepochopil. Podľa Šimečku mal šancu konečne ukázať, že mu ide o niečo viac, než len o moc, pozície a osobné konflikty – napríklad o fungovanie vlády v čase akútnej krízy. „Namiesto toho rozohral ďalšiu hru, v ktorej ide opäť iba o moc, pozície, a osobnú pomstu,“ napísal Šimečka v statuse na sociálnej sieti.

Sulík o spolupráci s Matovičom

Šéf liberálov Sulík v diskusnej relácii TV Markíza Na telo v nedeľu poobede tvrdil, že je presvedčený o pokračovaní štvorkoalície. Podľa opozície sú zasa východiskom zo súčasnej vládnej krízy predčasné voľby.

Sulík dodal, že napriek sporom si vie predstaviť ďalšiu spoluprácu s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). O novom riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) by Sulík nechal rozhodnúť nového predsedu vlády.

„Som presvedčený, že bude štvorkoalícia, lebo trojkoalícia by bola cesta do predčasných volieb,“ povedal Sulík. Scenár, že by pokračovala vláda po odchode ministrov SaS v trojkoalícii, považuje za málo pravdepodobný.

Sulík si vie predstaviť ďalšiu spoluprácu s Matovičom. „Osobné vzťahy sú ďaleko lepšie ako to vyzerá, konflikty sú pracovné,“ hovorí. Zároveň odmietol medializované informácie o ponuke SaS pre ministerku Máriu Kolíkovú (Za ľudí), spojenectvo s Progresívnym Slovenskom či debaty s Hlasom.

Tie vyvrátil aj jeho oponent, nezaradený poslanec Peter Pellegrini, ktorý mimoparlamentnú stranu vedie (viac v článku Matovič môže prehrať. Sulík pretláča Kolíkovú za premiérku).

O novom riaditeľovi SIS by mal podľa Sulíka rozhodnúť nový premiér. Poukázal na to, že post podlieha priamo predsedovi vlády. Podotkol, že ho prekvapilo, ako ľahko ho po voľbách Matovič „pustil“. „Nech je to odborník, ale hlavne pevný, morálny človek,“ apeloval Pellegrini.

Podpisy za referendum za predčasné voľby by podľa Pellegriniho mohli doručiť do Prezidentského paláca v apríli. Zrejme už majú vyše 300-tisíc podpisov.

Strana Hlas predstaví podľa Pellegriniho odborný tím na programovom sneme, ktorý brzdia protipandemické opatrenia. Majú podľa neho už vyše 700 členov. Zákaz dovoleniek v zahraničí Sulík podporuje, no nemusel by podľa neho platiť pre cestovanie v krajinách Európskej únie. Pellegrini by preferoval karanténu.

Koalícia chce riešiť vládnu krízu rokovaním

Predseda vlády Igor Matovič by nemal odstupovať a podriadiť sa ultimátam zo strany koaličných partnerov. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, v ktorej sa predstavitelia koalície a opozície vyjadrovali k súčasnej koaličnej kríze, to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

„Naďalej má podporu nášho poslaneckého klubu,“ zdôraznil v súvislosti s Matovičom Šipoš. Silnú súčasnú antipatiu verejnosti voči Matovičovi i vláde, prezentovanú v prieskumoch, vníma ako dôsledok pandémie a nepopulárnych opatrení počas nej. O riešení koaličnej krízy je potrebné podľa neho naďalej rokovať. „Aj v nedeľu večer bude rokovať koaličná rada,“ oznámil.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová zopakovala, že liberáli rešpektujúci post premiéra pre najsilnejší koaličný subjekt, očakávajú, že v hnutí OĽANO vygenerujú nástupcu Matoviča. „Veríme, že dôjde k zásadnému rozhodnutiu i na strane predsedu vlády, že nájde silu na štátnické gesto,“ povedala. Pripomenula, že liberáli si želajú rekonštrukciu vlády na jej súčasnom pôdoryse, pripustila však aj ich odchod z koalície.

Podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Jozef Lukáč v súvislosti s doterajšími dianím v rámci koaličnej krízy povedal, že hnutie demisiou ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) ako jediné dokázalo, že jeho ministri nie sú prilepení k svojim postom. „Vytiahli sme tehličku z múru, uvidíme, čo sa bude diať,“ podotkol. V prípade možného riešenia zopakoval slová predsedu hnutia Borisa Kollára. „Chceme štvorkoalíciu, vieme si predstaviť trojkoalíciu, odmietame dvojkoalíciu,“ skonštatoval.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková neeviduje zmenu v postupe Za ľudí či prejavoch líderky strany Veroniky Remišovej na riešenie koaličnej krízy. Odvoláva sa na pretrvávajúcu platnosť uznesenia predsedníctva Za ľudí, požadujúceho rekonštrukciu štvorkoaličnej vlády a odchod Matoviča. Leščáková sa nevyjadrila jednoznačne k ďalšiemu postupu, ak premiér neodíde a prípadnej ponuke na trojkoalíciu. „Nebudem hovoriť za predsedníctvo ani vydávať dopredu nejaké osobné vyhlásenia,“ dodala.

Opozícia hovorí o predčasných voľbách

Podpredseda parlamentu i strany Smer Juraj Blanár mieni, že súčasná situácia v koalícii je vyústením dlhodobo ututlávaného konfliktu vo vnútri vládneho zoskupenia. „Teraz to len vyplávalo na povrch, koaliční partneri dobre vedeli, s kým idú do vlády, aký je Matovič,“ povedal. Nemyslí si, že rekonštrukcia vlády niečo vyrieši, neverí ani v to, že premiér podá demisiu. „Jediným spôsobom, ako ukončiť túto agóniu, je úspešné referendum o predčasných voľbách,“ zdôraznil.

Podpredseda poslaneckého klubu Kotlebovci – ĽSNS Martin Beluský si tiež myslí, že konfrontačný charakter premiéra nevyhnutne musel viesť ku konfliktom. O prípadnej podpore novosformovanej koalície sa podľa neho nehovorí. „Chceme podporovať dobré zákony, nech ich už preloží ktokoľvek,“ dodal Beluský o postoji strany. V prípade hlasovania o nedôvere vlády by takýto návrh v ĽSNS podporili.

Podpredseda strany Hlas Erik Tomáš si myslí, že navrhovať takéto hlasovanie by zo strany opozície bolo v súčasnosti chybou, mieni, že by tým len vyprovokovala koalíciu sa zomknúť napriek vnútorným sporom. Tomáš je presvedčený, že aj keby to koalícia v súčasnosti nejako vyriešila, bolo by to len dočasné a konflikty by vypukli opäť. „Východiskom zo súčasnej krízy sú predčasné voľby,“ vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #štvorkoalícia #koaličná kríza #koaličná kríza pre Sputnik