V čiernej je výrazne menej okresov, otvárajú sa ďalšie prevádzky

Od pondelka je viac okresov v zóne, kde nie sú najprísnejšie obmedzenia. Neznamená to však, že sa vyhnete pravidelnému testovaniu.

21.03.2021 16:30 , aktualizované: 22.03.2021 07:04
debata (112)

Od pondelka je podľa Covid automatu už len 20 okresov v čiernej zóne oproti 35, ktoré boli doposiaľ, teda v štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne je od pondelka 55 okresov (bolo 41), v červenej sú štyri (boli tri). Povinnosť nosiť respirátory v obchodoch, vo verejnej doprave a v interiéroch zostáva. O výnimkách píšeme nižšie. Zákaz vychádzania s prísnejšími podmienkami po 20.00 stále platí, ale aj hodiny bez zákazu od 1.00 do 5.00. Pozor, koncom týždňa 28. 3. sa čas mení na letný a ručičky hodín sa posúvajú o hodinu dopredu.

Od pondelka sa budú môcť po novom otvoriť trhoviská „s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia“. Stánky s trvalým stanovišťom môžu vydávať jedlá so sebou. Môžu sa otvoriť prevádzky iných finančných služieb a tiež prevádzky poskytujúce opravy a servis elektroniky, strojov a iných vecí a zariadení. (podrobnosti vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva v pdf).

Od pondelka vstúpila do platnosti aj povinná karanténa pre zaočkovaných či ľudí, ktorí prekonali COVID-19 po príchode zo zahraničia. Dôvodom je výskyt nových mutácií. Od soboty je zakázané cestovať na rekreáciu do zahraničia.

+7

V štvrtom stupni varovania sú po novom okresy Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Senica, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Žilina.

V treťom stupni sú okresz Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I-V, Brezno, Bytča, Detva, Dunajská Streda, Galanta ,Hlohovec, Ilava, Komárno, Košice I-IV, Košice – okolie, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš,, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Sabinov, Šaľa, Senec, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Zlaté Moravce, Zvolen.

V druhom stupni varovania sú len okresy Kežmarok, Námestovo, Nové Zámky, Tvrdošín.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Pravidlá pre čierny okres:

  • zatvorené materské, základne, aj stredné školy – samospráva ich môže otvoriť po odporúčaní regionálneho hygienika
  • na cestu do práce je potrebný negatívny test nie starší ako sedem dní
  • je zakázaný vstup aj výstup z okresu

Pravidlá pre bordový okres:

  • materské, základné aj stredné školy sa otvárajú na základe odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva
  • na cestu do práce je potrebný negatívny test nie starší ako sedem dní
  • cestovanie medzi okresmi je možné len s maximálne sedemdňovým testom (pre Bratislavčanov sa za okres považuje celý Bratislavský kraj, pre Košičanov sa pridáva okres Košice okolie). Výlet do prírody je možný len v rámci okresu.

Pravidlá pre červený okres:

  • materské školy, prvý stupeň na základných školách a končiace ročníky stredných škôl môžu byť otvorené – podmienkou je negatívny test jedného z rodičov, pri najstarších študentoch a žiakov absolvovanie testu
  • na cestu do práce je potrebný negatívny test nie starší ako štrnásť dní
  • pohyb medzi okresmi je povolený s testom nie starším ako sedem dní. Výlet do prírody je možný len v rámci okresu.

Ovocie a zelenina aj z trhu

Úrad verejného zdravotníctva povolil od pondelka 22. marca prevádzku nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia. Podmienky ich fungovania upravuje vyhláška k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.

„Jednotlivé predajné miesta budú musieť byť umiestnené v najmenej dvojmetrových rozstupoch. Nekryté a čiastočne kryté trhoviská musia mať navyše zabezpečený jednosmerný pohyb zákazníkov a regulovaný vstup a výstup z trhoviska,“ povedala nedávno hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Vyhláška zároveň špecifikuje, že osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcovia nemusia v prevádzkach dodržiavať dvojmetrový odstup. „Dopĺňa sa, že sprievodca môže ísť vo vyhradenom čase od 9.00 do 11.00 h nakupovať pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím aj sám, musí mať však so sebou príslušný preukaz,“ zhrnula Račková (viac vo vyhláške ÚVZ v pdf)

Výnimky z povinnosti mať respirátor

V interiéroch, v obchodoch a verejnej doprave je potrebné mať respirátor alebo podobný prostriedok bez výdychového ventilu (s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149+A1, hovorí vyhláška hlavného hygienika). Netýka sa to domácností. Sú však aj ďalšie výnimky.

Respirátory nemusia mať:

  • deti do ukončenia prvého stupňa základnej školy (ale musia mať rúško, šál či šatku na prekrytie nosa a úst)
  • osoby so závažnými poruchami autistického spektra
  • osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím
  • osoby pri výkone športu
  • fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania
  • osoby nevesty a ženícha pri sobáši
  • výkonní umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho fil­mu
  • tlmočník do posunkovej reči v rámci výkonu povolania
  • zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám
  • osoby vo výkone väzby a vo výkone trestu odňatia slobody, pokiaľ sú umiestnené v objektoch Zboru väzenskej a justičnej stráže (ale musia mať rúško, šál či šatku)
  • zamestnanec vykonávajúci rizikovú prácu, pri ktorej je vystavený záťaži teplom alebo fyzickej záťaži, zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie (ale musí mať rúško, šál či šatku)
  • zamestnanec, u ktorého na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú nosenie respirátora (ale musí mať rúško, šál či šatku)

ÚVZ tiež spresnil definíciu respirátorov, ktoré sú v súčasnosti povinné vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. Okrem respirátora FFP2 je možné podľa vyhlášky od 22. marca používať aj tie s označením KN95 alebo N95, ak sú posúdené podľa európskych požiadaviek.

Respirátory KN95 alebo N95 sú pôvodne určené ázijskému trhu a mali by byť vyskúšané podľa čínskej normy GB/T 32610–2016. „Ak majú byť výrobky uvedené ako osobné ochranné prostriedky na trh Európskej únie alebo slovenský trh, musia byť posúdené podľa požiadaviek platných v Európskej únii a v Slovenskej republike,“ informuje Úrad pre normalizáciu, meteorológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR na svojom webe.

Ľudia tiež budú môcť využívať aj iný respirátor triedy ochrany FFP2, pre ktorý vydal ÚNMS SR tzv. výnimku. „Medzi respirátory, na ktoré sa vzťahuje výnimka patria aj respirátory s označením ‚RFU 02.075‘,“ doplnila Račková.

„Takto označené respirátory prešli posúdením notifikovanej osoby, to znamená, že je predpoklad, že spĺňajú požiadavky kladené na respirátory ako osobné ochranné prostriedky podľa nariadenia (EÚ) 2016/425, avšak posúdenie nebolo vykonané v plnom rozsahu podľa technickej normy EN 149: 2001 + A1: 2009, ale len čiastočne podľa RFU 02.075,“ vysvetľuje ÚNMS.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid automat