EÚ podľa eurokomisára Bretona nepotrebuje ruskú vakcínu

Európska únia nepotrebuje ruskú vakcínu Sputnik V proti covidu a imunitu dokáže dosiahnuť prostredníctvom európskych očkovacích látok, vyhlásil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

22.03.2021 06:00 , aktualizované: 22:27
Sputnik V Foto: ,
Zdravotná sestra pózuje s ampulkou ruskej vakcíny Sputnik V v Podgorici
debata (259)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:27 Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve začal s testovaním vakcíny Sputnik V vo forme nosových kvapiek.

Testovanie by sa malo ukončiť ešte tento rok. Výskumy naznačujú, že táto forma podania vakcíny neprináša žiadne vedľajšie účinky, informovala v pondelok agentúra Interfax.

Riaditeľ Gamalejovho inštitútu Alexandr Gincburg v pondelok na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že očkovanie proti covidu pomocou nosných kvapiek by bolo „veľmi jemnou a pohodlnou formou očkovania pre deti, najmä tie mladšie, ktoré majú prirodzený strach pred injekčnou striekačkou“ a horšie znášajú prípadné vedľajšie účinky očkovania.

22:02 Španielsko v pondelok zvýšilo z 55 na 65 rokov horný vekový limit pre osoby, ktorým bude podávaná vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Stalo sa tak dva dni pred obnovením očkovania touto vakcínou, informovala agentúra AFP.

„Veková hranica stanovená na 55 rokov je zrušená a zvyšuje sa na 65 rokov,“ povedala španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová na tlačovej konferencii po stretnutí s predstaviteľmi regionálnych zdravotníckych úradov.

Španielsko v januári, keď Európska agentúra pre lieky (EMA) očkovaciu látku od firmy AstraZeneca schválila na núdzové použitie v členských krajinách EÚ, rozhodlo, že ňou bude očkovať len ľudí do 55 rokov. Zdôvodnilo to nedostatkom dát o jej účinnosti z klinických štúdií u starších osôb. Odvtedy však už viacero štátov na základe nových údajov vekovú hranicu posunulo nahor.

21:15 Nemecko predĺži celoštátny lockdown v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu o štyri týždne do 18. apríla. Pôvodne mal platiť do 28. marca. Dohodla sa na tom v pondelok nemecká vláda s premiérmi 16 spolkových krajín, ako sa z viacerých zdrojov dozvedela agentúra DPA. Oficiálne oznámenie účastníci rokovania zatiaľ nezverejnili.

Hoci ešte nie je stanovené konečné znenie opatrení, prísne pravidlá obmedzovania kontaktov sa údajne neuvoľnia ani počas Veľkej noci. V návrhu sa spomínala možnosť, že sa úzky kruh členov jednej rodiny bude môcť stretnúť so štyrmi ďalšími osobami plus deťmi do 14 rokov. Od začiatku marca sú v Nemecku povolené súkromné stretnutia členov dvoch domácností s účasťou najviac piatich ľudí.

V pondelok večer okolo 18.30 h boli online rokovania kancelárky Angely Merkelovej a predsedov vlád spolkových krajín prerušené. Dôvodom bola nespokojnosť Merkelovej na dosiaľ dohodnutých opatreniach, ktoré podľa nej nie sú dostačujúce na prerušenie dynamiky šírenia nákazy, napísal denník Die Welt.

21:02 Rusko ukončilo klinické testy vakcíny proti koronavírusu Sputnik Light, ktorá je zjednodušenou jednodávkovou verziou už používanej vakcíny Sputnik V. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zdravotníctva o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

Upravená verzia očkovacej látky Sputnik V je po vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson druhou jednodávkovou vakcínou proti koronavírusu na svete. Hlavným cieľom aplikovania tejto vakcíny je znížiť počet úmrtí na koronavírusovú infekciu v krajinách, kde je smrtnosť veľmi vysoká.

20:50 Rakúsko pre stúpajúci počet prípadov nákazy koronavírusom odkladá uvoľňovanie protipandemických opatrení týkajúce sa napríklad otvorenia terás gastronomických prevádzok, ktoré bolo naplánované na 27. marca. Rozhodlo sa o tom na pondelkovom rokovaní kancelára Sebastiana Kurza s premiérmi jednotlivých spolkových krajín.

Kurz na tlačovej konferencii uviedol, že zmierňovanie opatrení vzhľadom na aktuálnu situáciu neodporučili odborníci, píše agentúra APA. Výnimkou bude Vorarlbersko, kde vzhľadom na priaznivejšiu epidemiologickú situáciu povolili sedenie na vonkajších terasách reštaurácií.

K uvoľneniam má dôjsť i v oblastiach, kde bude po Veľkej noci stabilná situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Rozhodujúcim kritériom pre otváranie krajiny navyše nemá byť už len sedemdňová incidencia nákazy, ale aj miera zaočkovanosti obyvateľstva a situácia na JIS v nemocniciach.

20:34 Svetová zdravotnícka organizácia (WTO) v pondelok poukázala na zväčšujúcu sa priepasť medzi počtom vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2 podaných v bohatých a chudobných krajinách, informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brífingu v Ženeve uviedol, že je „šokujúce, ako málo sa urobilo na odvrátenie úplne predvídateľného katastrofického morálneho zlyhania“ na zabezpečenie spravodlivej distribúcie vakcín.

Upozornil, že „rozdiel medzi počtom vakcín podávaných v bohatých krajinách a počtom vakcín podaných prostredníctvom programu COVAX rastie každý deň a stáva sa každým dňom bizarnejším“.

18:50 Dlažbu na Staromestskom námestí v Prahe symbolicky pokryli tisíce krížov. Symbolizujú obete epidémie koronavírusu, ktorých počet v Česku sa blíži k 25-tisíc. Za touto spomienkou na obete stojí hnutie Milion chvilek pro demokracii.

Kríže sú nakreslené kriedou a sú súčasťou happeningu, ktorým si chce hnutie uctiť obete epidémie. Na 22. marca totiž pripadá výročie úmrtia prvého českého pacienta s covidom. Bol ním 95-ročný muž, ktorý zomrel v pražskej Nemocnici na Bulovke. Kríže sú podľa hnutia „symbolom vlády zmarených životov“.

„Mnohí z nich zomreli zbytočne. Zodpovednosť nesie vláda zmarených životov, ktorá uprednostňuje svoje kšefty pred svojimi občanmi. Za covid-19 vláda nemôže, za zbytočne zmarené životy áno,“ napísal na Twitteri predseda spolku Benjamin Roll. Ľudia si podľa organizátorov môžu nakresliť krížik na svoj respirátor.

Biele kríže na Staromestskom námestí v Prahe... Foto: SITA/AP
Staromestské námestie / Praha / Biele kríže / Biele kríže na Staromestskom námestí v Prahe pri príležitosti prvého výročia úmrtia prvého českého pacienta na covid, 22. marca 2021

Podľa člena zastupiteľstva Prahy 1 Davida Bodečka je na dlažbe historického námestia vyše 22-tisíc krížov. Polícia pôvodne uviedla, že happening nie je protiprávnym konaním a kriedou nakreslené kríže budú popoludní odstránené. Nakoniec sa tak nestane a počká sa, kým kríže nezmyje dážď. Rozhodli sa tak členovia koalície na pražskom magistráte, ktorú tvoria zoskupenie Praha sebe, Piráti a Spojené sily pre Prahu.

Obete epidémie koronavírusu si na poludnie pripomenula aj iniciatíva Minúta ticha. V rámci tejto piety sa v celom Česku rozozneli zvony kostolov. Hlavné mesto Praha nechá večer neosvetlenú Petřínsku rozhľadňu. (novinky.cz, tasr)

17:24 Experti Európskej agentúry pre lieky (EMA) navštívia v apríli Rusko, kde budú posudzovať klinické testy tamojšej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Oznámil to v pondelok ruský minister zdravotníctva Michail Muraško. (Viac tu)

17:20 Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo udelil výnimku na nazálne antigénové testy na samodiagnostiku koronavírusu od výrobcu SD Biosensor. Informovala o tom Andrea Bartová z kancelárie predsedníčky ÚNMS. (tasr)

17:15 V pondelok napoludnie si Česko pripomenulo obete pandémie koronavírusu. V celej krajine sa rozzvučali zvony kostolov. K piete, ktorú navrhla iniciatíva Minúta ticha, sa pripojili cirkvi, mestá, dediny a rôzne médiá.

Práve 22. marca uplynul rok od úmrtia prvého pacienta s covidom v Česku. Prvou obeťou sa stal 95-ročný muž, ktorý zomrel v pražskej Nemocnici na Bulovke. Podľa poslednej štatistiky odvtedy v krajine podľahlo koronavírusu 24 810 ľudí.

Ako prvá sa k piete pridala Česká biskupská konferencia. Petr Pospíchal z iniciatívy Minúta ticha povedal denníku Právo, že sa prihlásilo mnoho obcí. „Pripojili sa aj celoštátne i regionálne rádiá a všetky veľké televízie,“ povedal s tým, že sa stretáva len s pochopením a podporou. Minúta ticha už vyzvala ľudí, ktorí majú medzi svojimi blízkymi obeť covidu, aby iniciatíve poslali jej fotografiu bez mena, s odkazom či spomienkou. Tie potom zverejní na svojom profile na Facebooku. (novinky.cz,

17:08 Očkovanie v severnej Lombardii – najpostihnutejšom talianskom regióne – sťažili počas víkendu chybné rezervačné systémy. Najmenej jedno očkovacie stredisko bolo cez víkend takmer prázdne. Miera infekcie zostáva v uvedenej oblasti aj naďalej vysoká. Podľa miestnych predstaviteľov sa celý očkovací proces veľmi oneskoril.

„Je to katastrofa od začiatku,“ uviedla pre denník La Repubblica starostka mesta Crema Stefania Bonaldiová. „V systéme je chyba, ktorú je potrebné opraviť.“ Očkovacie stredisko v rovnomennom hlavnom meste provincie Cremona bolo cez víkend takmer prázdne po tom, čo ľudia neboli informovaní o očkovacích termínoch. Miestni činitelia vyhľadávali telefónne čísla v občianskom registri, aby informovali obyvateľov. Jeden zo starostov si požičal mikrobus, aby previezol starších ľudí z ich domu do očkovacieho centra.

Lombardská regionálna ministerka zdravotníctva Letizia Morattiová sa v nedeľu zaviazala, že prijme „rýchle a drastické rozhodnutia“ na riešenie „tejto neprijateľnej“ situácie.

Taliansko – kde na koronavírus zomrelo už takmer 105-tisíc ľudí – hlási oneskorenie očkovania na celom svojom území. Zatiaľ sa podalo 7,8 milióna dávok a úplne zaočkovaných je necelých 2,5 milióna ľudí, teda asi 4,1 percenta z celkového množstva 60 miliónov obyvateľov. (afp, repubblica.it, tas­r)

17:06 Reprofilizované lôžka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica sú stále vyťažené. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti AGEL Martina Pavliková. Nemocnica má 44 reprofilizo­vaných lôžok a lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú permanentne obsadené. „K dnešnému dňu poskytujeme zdravotnú starostlivosť 36 pacientom s covid-19, stav siedmich je vážny a vyžadujú si napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Oproti minulému týždňu počet pacientov mierne poklesol, uvidíme, aký bude vývoj v ďalších dňoch,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jakub Rybár.

Pozitívny je fakt, že nemocnica má relatívne málo zdravotníkov s koronavírusom. „Nemocnica má aktuálne pozitívnych sedem zdravotníkov, ďalších šesť je v karanténe. Za minulý týždeň sme realizovali 70 operačných výkonov,“ doplnil riaditeľ. V uplynulom týždni nemocnica realizovala takmer tisíc testov na koronavírus, pozitivita je stále na úrovni 25 percent. „Vykonali sme aj rozbor 39 pozitívnych vzoriek, pričom až 34 z nich malo potvrdenú britskú mutáciu nového koronavírusu,“ informoval Rybár. (tasr)

16:47 Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) povolil dovoz dvoch nových druhov vakcín proti koronavírusu, informovala v pondelok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Má ísť o očkovacie látky CanSino z Číny a CoviShield z Indie, pričom CoviShield je vlastne totožná s vakcínou AstraZeneca. O povolení ÁNTSZ použiť v núdzovom stave už aj druhú čínsku vakcínu v Maďarsku informovala ako prvá agentúra Reuters s odvolaním sa na správu čínskeho výrobcu spoločnosti CanSino Bilologics.

Očkovaciu látku Convidecia, z ktorej sa podáva iba jedna dávka, povolili okrem Číny už aj v Pakistane a v Mexiku. V Maďarsku už používajú vakcínu od spoločnosti Sinopharm. Podľa výrobcu maďarský úrad povolenie vydal na základe čiastkových výsledkov tretej fázy testovania tejto vakcíny. (telex.hu, reuters, tasr)

15:23 Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok 23. marca dá zaočkovať proti covidu. Podľa agentúry Interfax to oznámil v pondelok na porade o priebehu vakcinácie v Rusku. „Očkovanie je samozrejme dobrovoľnou voľbou každého človeka … Mimochodom, zajtra to plánujem urobiť aj ja sám,“ uviedol Putin vo vyhlásení odvysielanom viacerými ruskými televíziami. Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS spresnil, že očkovanie hlavy štátu nebude „verejnou udalosťou“.

Na otázku, akým druhom vakcíny sa bude Putin očkovať, Peskov odpovedal, že pôjde o jeden z troch preparátov vyvinutých v Rusku – Sputnik V, EpiVacCorona alebo CoviVac (KoviVak). „Všetky sú spoľahlivé a dobré,“ uviedol Peskov. Samotný Putin na porade o vakcinácii v Rusku vyhlásil, že „ruské vakcíny sú absolútne bezpečné a spoľahlivé. Navyše, žiadne iné také zahraničné preparáty nevykazujú taký vysoký stupeň ochrany“.

Na spomínanom stretnutí Putin okrem toho odmietol kritiku na adresu vakcíny Sputnik V v zahraničí. Poznámky zaznievajúce v EÚ o tejto vakcíne vyvinutej v Rusku označil Putin za „čudné“ a pripomenul: „Nikomu ju nevnucujeme“. Položil však otázku, čie záujmy bránia títo kritici – farmaceutických spoločností alebo občanov európskych krajín. (interfax, tass, tasr)

15:19 Európska lieková agentúra (EMA) neodporučila používanie ivermektínu ako lieku proti koronavírusu. Liek údajne nie je vhodný ani ako prevencia covidu. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke EMA. (Viac tu)

14:13 Údaje z tretej fázy klinických skúšok vakcíny proti covidu od spoločnosti AstraZeneca v USA ukazujú, že očkovacia látka má účinnosť 79 percent. Výsledky zverejnila spoločnosť v pondelok. Hoci vakcína od AstraZenecy je schválená na používanie vo vyše 50 krajinách sveta, v Spojených štátoch ju ešte nepovolili. Na klinických skúškach sa zúčastnilo 30-tisíc dobrovoľníkov, z nich 20-tisíc dostalo vakcínu a zvyšok placebo (neúčinnú látku).

AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že jej vakcína proti covidu poskytla 79-percentnú ochranu pred príznakovým ochorením covid a 100-percentnú ochranu pred závažným priebehom ochorenia a hospitalizáciou. Výskumníci tiež oznámili, že vakcína bola účinná vo všetkých vekových skupinách vrátane starších ľudí – čo predchádzajúce štúdie v ostatných krajinách netvrdili.

Ampulka s vakcínou proti covidu od spoločnosti... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
AstraZeneca / Očkovanie / Vakcína / Ampulka s vakcínou proti covidu od spoločnosti AstraZeneca

Prvé zistenia z americkej štúdie sú len jednou zo série informácií, ktoré musí spoločnosť AstraZeneca odovzdať americkému regulačnému orgánu, Úradu pre potraviny a lieky (FDA). Poradný výbor FDA bude o zisteniach o tejto vakcíne verejne debatovať, až potom sa FDA rozhodne, či vakcínu povolí na núdzové použitie. Vedci čakajú na výsledky štúdie v USA s nádejou, že sa vyjasní zmätok okolo toho, ako vlastne dávky vakcíny účinkujú. (ap, afp, tasr)

13:38 Doposiaľ 1726 ľudí zaočkovali proti covidu v očkovacom centre v nemocnici v košickej Šaci. Uviedla to Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí. Podľa jej slov sa denne v priemere na očkovanie nedostavia dvaja až traja ľudia. Dokopy zaočkovali 12 náhradníkov.

Záujemcovia o vakcináciu, ktorí spĺňajú vekové kritériá, môžu požiadať o očkovanie elektronickým zaregistrovaním sa cez webovú stránku korona.gov.sk, respektíve prostredníctvom webového formulára Národného centra zdravotníckych informácií. (tasr, korona.gov.sk, vakcinacia.nczis­k.sk)

13:33 Opozičný kandidát na prezidenta Konžskej republiky Guy-Brice Parfait Kolélas zomrel na covid, keď ho letecky prevážali do Francúzska na liečbu. Šéf jeho volebného štábu to oznámil v pondelok, deň po prezidentských voľbách, v ktorých bol Kolélas hlavným súperom úradujúceho prezidenta Denisa Sassoua Nguessa.

Kolélas „zomrel v zdravotníckom lietadle, ktoré priletelo do metropoly Brazzaville a v nedeľu popoludní ho vyzdvihlo“, uviedol šéf volebného štábu Christian Cyr Rodrigue Mayanda. Šesťdesiatročný Kolélas mal pozitívny test na covid v piatok popoludní 19. marca a nebol schopný viesť svoje posledné predvolebné zhromaždenie v metropole Konžskej republiky Brazzaville.

Kolélas bol vo voľbách pokladaný za hlavného rivala prezidenta Sassoua Nguessa, ktorý vedie stredoafrickú krajinu Kongo od roku 1979 celkovo už 36 rokov. Opozičný líder zverejnil v sobotu video z nemocničného lôžka a vyhlásil, že „bojuje o život“. „Povstaňte ako jeden človek… Bojujem na smrteľnej posteli, aj vy bojujete za svoju zmenu,“ vyzýval podporovateľov. Dodal, že voľby sú o „budúcnosti vašich detí“. (afp, tasr)

13:09 Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove má na 92 percent obsadené lôžka pre pacientov s covidom. Celkovo je pre nich v nemocnici vyčlenených 179 lôžok. Ako uviedol riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník, v nemocnici je k pondelku hospitalizovaných 164 pacientov s koronavírusom.

Na covidovom oddelení je hospitalizovaných 138 pacientov, z nich 131 sú pozitívni a siedmi suspektní. Na covidovej jednotke intenzívnej starostlivosti sú 12 pozitívne testovaní pacienti. Štrnásť pozitívne testovaných pacientov je hospitalizovaných na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a všetci sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. (tasr)

12:56 Vyše 6-tisíc ľudí, väčšinou bez rúška, sa cez víkend zúčastnilo na ilegálnej pouličnej párty v juhofrancúzskom meste Marseille. Vláda to odsúdila ako „neprípustné“ porušenie pravidiel proti šíreniu koronavírusu. Zhromaždenie v štýle karnevalu v prístavnom meste pritiahlo predovšetkým mladých ľudí, z ktorých mnohí priznali frustráciu z obmedzovania zhromaždení a zatvorenia barov aj nočných klubov počas pandémie.

Marseille nepatrí medzi 16 rôznych regiónov Francúzska, kde v sobotu 20. marca začal platiť nový lockdown – v prístavnom meste totiž v súčasnosti zaznamenávajú nižšie počty prípadov nákazy než francúzske ohniská ako napríklad neďaleké mesto Nice na pobreží Stredozemného mora alebo oblasť metropoly Paríž.

„Je to úplne neprípustné v období, keď sa my všetci snažíme, prispôsobujeme, organizujeme svoje životy tak, aby sme dodržali rôzne pravidlá, a bojujeme proti pandémii,“ vyhlásila v pondelok hovorkyňa ministerstva vnútra Camille Chaizeová pre rozhlasovú stanicu Franceinfo. Deväť ľudí bolo zatknutých a desiatky dostali pokutu, dodala.

Starosta Marseille Benoit Payan na Twitteri napísal, že toto podujatie ho „rozhnevalo“. Dodal: „Nič nás neospravedlňuje, ak podkopávame naše kolektívne úsilie udržať koronavírus na uzde.“ (afp, francetvinfo.fr, tas­r)

12:43 Situácia s uskladňovaním tiel zosnulých a s fungovaním krematórií sa mierne zlepšila. Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) už aktuálne nemusí siahať po krízových riešeniach, potvrdil predseda SAPaKS Ladislav Stríž.

Krematórium Nové Zámky, ktoré malo na začiatku marca poruchu, by malo začať naplno fungovať v najbližších dňoch. „Druhé krematórium v Nitre už dokončuje svoju údržbu,“ dodal Stríž. Situácia v Banskobystrickom kraji sa tak stabilizovala. „Mám však obavy, ako sa bude situácia vyvíjať v Žilinskom, Košickom kraji a v okrese Poprad, kde nemocnice hlásia vysoký počet pacientov, ktorých nestíhajú prijímať,“ uviedol Stríž.

SAPaKS zatiaľ neeviduje problémy, pokiaľ ide o pochovávanie. „V dôsledku krízovej situácie a množstva zosnulých si príbuzní objednávajú skôr spopolnenie, v niektorých krematóriách preto počet kremácií prudko vzrástol,“ dodal Stríž. (tasr)

12:34 Európska únia nepotrebuje ruskú vakcínu Sputnik V proti covidu a imunitu dokáže dosiahnuť prostredníctvom európskych očkovacích látok, vyhlásil v nedeľu eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „Vôbec nepotrebujeme Sputnik V,“ povedal Breton pre televíziu TF1.

EÚ je podľa jeho slov jednoznačne schopná aplikovať do konca júna 300 miliónov až 350 miliónov dávok a do 14. júla dosiahnuť imunitu na „celom kontinente“.

Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V Bretona na Twitteri označil za „jasne zaujatého“. „Európania chcú ponuku bezpečných a účinných vakcín, ktoré vy zatiaľ nedokážete poskytnúť,“ napísal výrobca a pripomenul, že vakcínu Sputnik V už na použitie schválili v 54 krajinách. Európska agentúra pre lieky (EMA) začala tento mesiac proces predbežného posudzovania Sputnika V. (reuters, tasr)

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton... Foto: SITA/AP, John Thys
Thierry Breton Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton počas tlačovej konferencie v Bruseli v marci 2021

9:55 Za posledný deň v Maďarsku potvrdili testy nákazu koronavírusu v 9046 prípadoch. V súvislosti s covidom zomrelo 189 pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu. Hospitalizovaných s covidom je 11 276 pacientov. Na umelej pľúcnej ventilácii je napojených 1340 z nich. Aktuálne je nakazených 188 525 ľudí.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 580 642 nakazených a 18 451 úmrtí. Očkovanie priebežne pokračuje, počet zaočkovaných dosiahol 1 589 601. Z nich 479 389 dostalo už aj druhú dávku vakcíny.

9:32 V Českej republike pribudlo v nedeľu 2373 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 955 menej než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.V nemocniciach v ČR je hospitalizovaných 8007 osôb, stav 1910 z nich je vážny.

Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 1 340 728 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. V nedeľu bolo zaočkovaných 8077 ľudí. Obe dávky dostalo 358 758 ľudí. V Česku môžu ľudia od pondelka športovať a ísť do prírody v celom svojom domovskom okrese, doteraz tak mohli len na území obce. Obmedzenie pohybu medzi okresmi, ktoré je nariadené od začiatku marca, ale zostáva ďalej, informuje spravodajský portál Novinky.cz

9:23 Účinnosť vakcíny proti COVIDU-19 od firmy AstraZeneca je 79 percent, uviedla britsko-švédska farmaceutická spoločnosť na základe tretej fázy testovania vakcíny v Spojených štátoch. Americkej štúdie sa zúčastnilo 32 000 dobrovoľní­kov, dve tretiny dostali vakcínu a jedna tretina placebo. Očkovaní v rámci štúdie nevykazovali žiadne ťažkosti, kontrolná komisia sa zameriavala najmä na nebezpečenstvo krvných zrazenín a trombózy.

AstraZeneca uvádza, že v prevencii závažného priebehu ochorenia a hospitalizácie je vakcína účinná na 100 percent. Vakcína vykázala rovnaké výsledky u ľudí všetkých vekových skupín i etník. Účinnosť u ľudí nad 65 rokov je 80 percent a táto štúdia je prvou, ktorá zahŕňala túto vekovú skupinu, uvádza agentúra AP.

Minulý týždeň niekoľko štátov Európskej únie dočasne pozastavilo použitie vakcíny od firmy AstraZeneca kvôli obavám z vedľajších účinkov vrátane krvných zrazenín. Európska agentúra pre lieky (EMA) ale následne uviedla, že podľa jej zistení je vakcína bezpečná a väčšina krajín očkovanie opäť obnovila.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca už bola schválená a používa sa v päťdesiatke krajín po celom svete. Dnes oznámené výsledky sú prvým z krokov na podanie žiadosti o schválenie u amerického liekového regulátora FDA, píše agentúra AP.

9:02 V Trnave prišlo počas víkendu do odberových miestností zriadených mestom takmer 20-tisíc ľudí, pozitívny test na COVID-19 malo 53 z nich. Podiel pozitívnych testov dosiahol 0,27 percenta. Z deviatich tohtoročných kôl testovania je to najlepší výsledok, aj keď zlepšenie oproti predchádzajúcemu týždňu je len minimálne. V prvom kole testovania v januári bolo v Trnave 288 pozitívne testovaných, v ďalších kolách ich počet postupne klesal, výnimkou bolo testovanie na konci februára.

V Hlohovci prišlo do mestských odberových miest počas víkendu 4 461 ľudí, 15 z nich malo pozitívny test, čo je 0,33 percenta. Viaceré obce v okrese Trnava pri víkendovom testovaní nezaznamenali žiadneho pozitívne testovaného na COVID-19.

7:50 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 7 893 na celkovo 1 554 256. Vyplýva to z pondelňajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 157 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 30 098.

Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 2 993 ľudí; od začiatku pandémie už 1 260 842.

7:29 Nemecko počas uplynulého dňa zachytilo 7 709 nových prípadov koronavírusu, a 50 súvisiacich úmrtí. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Obe čísla sú vyššie ako pred týždňom, keď úrady RKI nahlásili 6 604 prípadov a 47 zomrelých.

V Nemecku sa v poslednej dobe epidemická situácia zhoršuje, čo potvrdzuje aj počet nových zaznamenaných prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní. Táto takzvaná sedemdňová incidencia je dnes podľa RKI na hodnote 107,3, čo je o niečo viac ako predchádzajúci deň (103,9).

Sedemdňové reprodukčné číslo bolo v nedeľu večer na úrovni 1,22, a oproti predchádzajúcemu dňu sa tak nezmenilo. Znamená to, že 100 infikovaných nakazí v priemere ďalších 122 ľudí.

Vzhľadom k nepriaznivému vývoju epidémie sa musia Nemci pripraviť na výrazné predĺženie celoplošnej uzávery. Rokovať o ňom dnes bude nemecká kancelárka Angela Merkelová s krajinskými premiérmi s tým, že lockdown by sa mal predĺžiť do 18. apríla.

6:45 Maďarsko schválilo pre núdzové použitie vakcínu od čínskej spoločnosti CanSino Biologics (CanSinoBIO). Oznámila to podľa agentúry Reuters firma. Ide už o druhú čínsku očkovaciu látku proti covidu povolenú v Maďarsku.

Maďarský národný ústav pre liečivá a výživu chválil vakcínu s obchodným názvom Convidecia na základe predbežných výsledkov tretej fázy testovania, uviedla čínska firma vo vyhlásení.

Maďarsko začalo ako prvé v Európskej únii očkovať vakcínami čínskej firmy Sinopharm a ruskou látkou Sputnik V. Núdzové použitie ani jedného z týchto liekov doteraz Európska agentúra pre lieky (EMA) neodporučila. Maďari okrem toho očkujú vakcínou od výrobcov Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, ktoré úniovým schvaľovacím procesom prešli.

Maďarsko si za svoj samostatný schvaľovací proces a vyjednávania o vakcínach vyslúžilo kritiku. V poslednej dobe však aj niektoré ďalšie európske krajiny vyjadrili záujem o nákup týchto preparátov potom, čo sa dodávky od západných výrobcov zasekli. Jednodávková vakcína CanSino bola doteraz schválená v Číne, Pakistane a Mexiku.

V desaťmiliónovom Maďarsku sa epidemiologická situácia zhoršuje napriek pomerne rýchlemu očkovaniu, ktoré podľa úradov zatiaľ dostalo viac ako 1,5 milióna ľudí. V piatok krajina evidovala 10 759 nových prípadov nákazy a 213 ďalších úmrtí, čo sú rekordné čísla.

6:22 Japonsko v hlavnom meste Tokio a troch okolitých prefektúrach ukončilo núdzový stav, ktorý bol v platnosti od začiatku januára.

Tokio a tri susedné prefektúry Čiba, Kanagawa, a Saitama sú posledné oblasti krajiny, kde boli v platnosti prísne obmedzenia zavedené v spojitosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Tieto prefektúry však ešte stále majú problémy udržať počty nových prípadov pod kontrolou.

Vláda v týchto prefektúrach núdzový stav vyhlásila 7. januára. V ďalších siedmych prefektúrach začal platiť o šesť dní neskôr.

Japonsko v nedeľu podľa agentúry Kyodo News zaznamenalo 1 119 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 20 úmrtí v spojitosti s covidom. Celkový počet prípadov nákazy v krajine od začiatku pandémie dosiahol 457 577, pričom v súvislosti s koronavírusom zomrelo 8 849 ľudí.

6:00 Dôvera Európanov vo vakcínu britsko-švédskej firmy AstraZeneca po nepotvrdených správach o spojitosti medzi očkovaním touto látkou proti COVIDU-19 a ojedinelými prípadmi tvorby krvných zrazenín oslabila. Ukázal to prieskum, ktorý zverejnila spoločnosť YouGov. Výrazné oslabenie dôvery zaznamenala v Španielsku, Nemecku, Francúzsku či Taliansku.

Spoločnosť YouGov už ku koncu februára zistila, že Európania sú voči očkovacej látke AstraZeneca nedôverčivejší než voči vakcínam od spoločností Pfizer Inc/BioNTech a Moderna a že obavy z krvných zrazenín potom ešte viac negatívne ovplyvnili vnímanie bezpečnosti vakcíny zo strany verejnosti.

Najmenej 13 európskych krajín v uplynulých dvoch týždňoch pozastavilo podávanie vakcíny, na ktorej vývoji sa podieľali vedci z britskej Oxfordskej univerzity. Mnohé z týchto štátov ale obnovili očkovanie vakcínou AstraZeneca v piatok po tom, keď Európska agentúra pre lieky (EMA) uviedla, že vakcína je bezpečná a jej používanie riziko krvných zrazenín nezvyšuje.

Prínos tohto preparátu podľa EMA stále prevyšuje možné riziká. Agentúra však dodala, že úplne vylúčiť spojitosť medzi vakcínou a niekoľkými výnimočnými prípadmi krvných zrazenín v žilovom systéme mozgu zatiaľ nemožno a ich skúmanie bude pokračovať.

Spoločnosť YouGov prieskumom medzi 8000 ľuďmi zo siedmich európskych krajín z 12. až 18. marca zistila, že vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku a Taliansku ľudia vnímajú vakcínu AstraZeneca skôr ako rizikovú než bezpečnú.

Zhruba 55 percent opýtaných Nemcov uviedlo, že vakcína nie je bezpečná, čo je oproti februáru o 15 percent viac, zatiaľ čo opak si myslí menej ako tretina. Vo Francúzsku, kde bola AstraZeneca nepopulárna už skôr, ju považuje za rizikovú 61 percent ľudí. To je o 18 percent viac ako v februári.

V Taliansku a Španielsku predtým väčšina ľudí (54, poťažmo 59 percent) považovala vakcínu AstraZeneca za bezpečnú, ale teraz ich podiel klesol na 36 a 38 percent.

Z prieskumu vyplýva, že iba v domovskej Británii nemali obavy z tvorby krvných zrazenín po očkovaní vakcínou AstraZeneca takmer žiadny vplyv na dôveru verejnosti. Sedemdesiatsedem percent respondentov z Británie uviedlo, že vakcína je bezpečná. Dôvera v tento preparát je tak medzi Britmi takmer rovnaká ako u vakcíny od firmy Pfizer, ktorej dôveruje 79 percent Britov.

YouGov tiež uviedla, že nedôvera voči vakcíne AstraZeneca zrejme nemala vplyv na veľkú dôveru vo vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna.

259 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus