Sulík podal demisiu. Teraz je na rade Matovič, tvrdí

Šéf SaS Richard Sulík odstupuje z postu ministra hospodárstva. Svoju demisiu podľa vlastných slov doručil prezidentke Zuzane Čaputovej. SaS trvá na odchode premiéra, inak odídu z vlády aj ich ostatní ministri. Odmietajú zmenu počtu ministerstiev. Deklarujú ochotu naďalej rokovať.

22.03.2021 15:11 , aktualizované: 18:13
sulík Foto: ,
Richard Sulík a členovia strany SaS na tlačovej besede. 22. marca 2021.
debata (210)

VIDEO: Richard Sulík ohlasuje podanie demisie.

Video

Sulík verí, že tento krok prispeje k tomu, aby sa vláda sfunkčnila. „Za SaS sme týmto splnili jeho (Matovičove, pozn. red.) osobné personálne požiadavky, ktoré sa týkajú rekonštrukcii tejto vlády, ktorú požadujeme vyše týždňa. Igor Matovič má teraz šancu splniť to, čo sľúbil,“ povedal Sulík s tým, že naďalej majú snahu o rekonštrukciu tejto vlády a chcú pokračovať na pôdoryse dnešnej koalície a koaličnej zmluvy.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme demisiu ministra hospodárstva v utorok dopoludnia. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

SaS trvá na odchode premiéra, inak odídu z vlády aj ich ostatní ministri. Ak má Igor Matovič záujem o jednotný poslanecký klub o sile 13 hlasov, SaS je pripravená urobiť korektnú dohodu a najmä sa posunúť ďalej. „Naďalej platí, že ak do stredy k takejto dohode nedôjde, Ivan Korčok a Branislav Grohling podajú demisiu,“ poznamenal. „SaS nebude vo vláde pod vedením Igora Matoviča, Igor Matovič nie je spôsobilý viesť vládu, nemá na to manažérske ani osobnostné predpoklady,“ zopakoval Sulík.

„Podávam demisiu, lebo Igor Matovič si dal podmienku, že prvý to musím byť ja. Ak podá demisiu aj on, končí sa funkčné obdobie všetkých ministrov. Sme pripravení na rekonštrukciu vlády, ktorá zahŕňa výmenu predsedu vlády,“ uviedol.

„My sme proti predčasným voľbám. Nemyslím si, že po predčasných voľbách bude svet lepší, naopak, bude horší,“ vyhlásil Sulík. Sme strana, ktorá je na slovenskom politickom trhu 12 rokov a počkáme si na riadne voľby. Ak dôjde ľubovoľné hlasovanie do parlamentu, budeme hlasovať proti predčasným voľbám," dodal Sulík s tým, že ak bude Matovič premiérom, tak SaS nebude súčasťou vlády.

Na margo požiadavky, aby poslankyňa Jana Bittó Cigániková opustila post šéfky zdravotníckeho výboru v parlamente, Sulík povedal, že nefunkčná je vláda a tento problém treba riešiť. SaS je pripravená pustiť predsedníctvo zdravotníckeho výboru, ak získa vedenie iného výboru. Sulík chce otvoriť otázku obsadenia jednotlivých ministerstiev.

„Ak sa Matovič presunie z pozície predsedu vlády na pozíciu iného člena, vieme žiť aj s týmto, ale v takom prípade aj ja chcem byť súčasťou vlády,“ povedal Sulík. Matovič chce byť údajne podpredsedom vlády proti korupcii, a chce, aby mu vytvorili vo vláde takýto post.

Programové vyhlásenie považuje SaS za kvalitné, koaličnú zmluvu za rozumnú a strana nevidí dôvod ju meniť. Je však pripravená diskutovať o zmenách.

„Mám pocit, že požiadavka nie je postavená na žiadnom pádnom argumente,“ povedala Bittó Cigániková na margo požiadavky, aby opustila kreslo predsedníčky zdravotníckeho klubu. „Ak pán Matovič má takúto podmienku a dohodneme sa s partnermi, vieme sa baviť aj o iných možnostiach,“ dodala Bittó Cigániková.

OĽaNO berie na vedomie demisiu Sulíka, vníma aj stanovisko Za ľudí

Hnutie OĽaNO berie na vedomie demisiu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), vníma aj pondelkové stanovisko strany Za ľudí. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v najbližších dňoch pozve Sulíka na rokovanie o ďalšom vývoji pri rekonštrukcii vlády. Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

OĽaNO konštatuje, že aj strana Za ľudí je ochotná pokračovať v rokovania o ďalšom postupe. „Termíny, v ktorých premiér a predseda hnutia OĽaNO uskutoční rokovanie s predsedom strany SaS Richardom Sulíkom a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou, spresníme po dohode s uvedenými politikmi,“ priblížil Bystriansky.

Sulík: Matovič dohody nedodržiava

„Chceme rekonštrukciu vlády na základne dnešnej koaličnej zmluvy,“ prizvukoval Sulík. Podľa nej totiž ministerstvo hospodárstva patrí SaS. „Len preto, aby sme naplnili nejaké osobné animozity pána premiéra, by sme teraz mali robiť nejaké zmeny?“ položil otázku Sulík.

„Celý rok som si nechal skákať po hlave. Matovič si moju zhovievavosť vysvetlil ako moju slabosť,“ vysvetľoval Sulík s tým, že Matovič nedodržiava dohody. Niektoré platili len niekoľko dní, naposledy dohoda z minulého týždňa platila ani nie 24 hodín.

Sulík ďalej obvinil Matoviča, že zámerne blokuje návrhy SaS na vláde. „Nie sú to tie jeho urážky, ale to, že nedrží dohody a z osobných nepekných motívov blokuje SaS, hovoríme, že pod týmto premiérom robiť nebudeme,“ tvrdí Sulík. „Za korektných podmienok a pravidiel, ktoré sú spísané v koaličnej zmluve, však budeme fungovať ďalej,“ dodal.

Koaličná rada má byť dnes o 17.00 hodine, premiér by sa na nej nemal zúčastniť.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí (OĽANO) a Milan Krajniak (Sme rodina). Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú. SaS a Za ľudí žiadajú rekonštrukciu vlády a zmenu na poste premiéra.

Matovič v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod Sulíka z vlády, odstúpenie Márie Kolíkovej i Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Bittó Cigánikovej. OĽANO zároveň chce, aby SaS hnutiu vrátila jeden ministerský post, ktorý strane po voľbách prenechalo.

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koaličná kríza pre Sputnik