Predsedníctvo Za ľudí sa postavilo za Kolíkovú a Šeligu

Predsedníctvo Za ľudí uviedol, že v zmysle uznesenia predsedníctva zo dňa 14. marca pokračuje v rokovaniach o štvorkoalícii a výmene na poste predsedu vlády Slovenskej republiky. Zároveň sa postavilo za ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu. Oboch v nedeľu premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyzval, aby sa vzdali svojich funkcií.

22.03.2021 16:02 , aktualizované: 16:42
Za Ľudí / Veronika Remišová / Foto:
debata (41)

VIDEO: Remišová: Stojíme za Kolíkovou a Šeligom.

Video

„Obaja si vo svojich funkciách riadne plnili svoje povinnosti voči svojím koaličným partnerom a plnili programové vyhlásenie vlády. Predsedníctvo strany vníma podmienky predsedu vlády Igora Matoviča, že odstúpi z funkcie iba v prípade, ak Mária Kolíková a Juraj Šeliga odídu z funkcií,“ uvádza sa vo vyhlásení strany.

Je našou povinnosťou voči občanom hľadať východiská, aby mohla nová vláda fungovať čo najskôr a riešiť skutočné problémy Slovenska ako sú pandémia, kolabujúce zdravotníctvo, efektívne očkovanie, pomoc podnikateľom, či boj s korupciou," oficiálne oznámila strana.

Tvrdí, že v zmysle uznesenia predsedníctva zo dňa 14. marca pokračuje v rokovaniach o štvorkoalícii a výmene na poste predsedu vlády Slovenskej republiky. „Preto vyzývame všetky koaličné strany, aby sa vrátili k rokovaniam, pretože nedohoda v koalícii prehlbuje napätie v spoločnosti a dĺáždi cestu k návratu Fica Pellegriniho,“ dodalo predsedníctvo strany Za ľudí.

Kolíková bude svoje rozhodnutia komunikovať v utorok

Ministerka spravodlivosti­Kolíková plánuje rozhodnutie o svojej budúcnosti na pozícii šéfky rezortu oznámiť v utorok. „Ja som všetky rozhodnutia urobila, zajtra ich budem komunikovať,“ povedala v pondelok po rokovaní predsedníctva strany Za ľudí.

„Podľa mňa by bola veľká škoda, aby táto štvorkoalícia skončila svoju prácu,“ zdôraznila Kolíková. K vládnej kríze a budúcnosti Za ľudí v štvorkoalícii dá podľa jej slov strana jasné stanovisko.

Šeliga je pripravený opustiť funkciu

Podpredseda parlamentu Šeliga dnes informoval orgány strany Za ľudí, že je pripravený opustiť tento post. Napísal to vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že do rokovaní o ďalšom postupe v koalícii je jeho funkcia k dispozícii strane a záujmu koalície. Doplnil, že aktuálne pokračujú rokovania na úrovni štvorkoalície. Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľu 21. marca povedal, že je ochotný odísť z funkcie predsedu vlády za splnenia niekoľkých podmienok. Jednou z nich je aj odchod Šeligu z funkcie podpredsedu Národnej rady SR (NR SR).

„Vzhľadom na vyššie uvedené som informoval predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), že až do rozhodnutia straníckych orgánov a uzatvorenia novej koaličnej dohody nebudem viesť rokovanie NR SR,“ dodal Šeliga s tým, že Kollár to akceptoval.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Za ľudí