Nemci zatiahli núdzovú brzdu, Ukrajina hlási rekord

Nemci namiesto uvoľnenia opatrení proti koronavírusu počas Veľkej noci musia rátať so sprísnením až do 18. apríla.

23.03.2021 06:00 , aktualizované: 23:23
debata (23)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:23 Maďarsko prevzalo v utorok zásielku 167 310 dávok vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 od spoločnosti Pfizer/BioNTech, ktorou zaočkujú zaregistrovaných dôchodcov. Informoval o tom operačný štáb na webovej stránke koronaviru.gov.hu.

Tieto očkovacie látky už rozviezli do nemocničných očkovacích centier, pričom v utorok večer dovezú do Maďarska aj 180-tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik V.

Štáb pripomenul, že v nedeľu bolo z Moskvy dovezených 250-tisíc dávok vakcíny, ktorá je určená na prvé očkovanie a bude sa môcť použiť po preverení zásielky príslušnými maďarskými orgánmi.

22:30 Do Českej republiky nakoniec v apríli nedorazí vakcína proti chorobe COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), oznámil v utorok český premiér Andrej Babiš, ktorého citoval spravodajský server iDNES.cz.

Minister zdravotníctva Jan Blatný pritom ešte v piatok avizoval, že J&J do ČR dodá už počas apríla desaťtisíce dávok svojej očkovacej látky, pripomína iDNES.cz

„Bohužiaľ, v apríli ju nedostaneme, nikde nebude, ani (vakcína od firmy) CureVac. Dostaneme Pfizer / BioNTech, Modernu, AstraZenecu. Ale tá znížila počet dodávok. Ale je to veľká neistota, ťažko sa to plánuje,“ povedal Babiš na rozhlasovej stanici Frekvencia 1.

Vakcína od americkej spoločnosti J&J mala byť podľa pôvodných vyjadrení ministra zdravotníctva dodávaná do Európskej únie od 16. apríla. Česko má objednané celkom dva milióny dávok tejto jednodávkovej očkovacej látky, približuje iDNES.cz.

21:23 Holandská vláda predĺžila opatrenia zamerané na boj proti šíreniu nového koronavírusu do 20. apríla. Dôvodom je zvýšená miera šírenia nákazy, informoval v utorok večer premiér Mark Rutte, ktorého citovala agentúra AFP.

„Počet (prípadov) nákazy opäť vzrástol a znova je hospitalizovaných viacej ľudí. Toto je znepokojujúca realita a z tohto dôvodu nemôžeme upustiť od súčasných opatrení,“ povedal premiér na tlačovej konferencii.

Holandská vláda však o hodinu skrátila zákaz nočného vychádzania. Po novom tak začne platiť až od 22.00 h, končiť však bude naďalej o 04.30 h. S príchodom letného času, keď dlhšie svieti slnko, považuje Rutte takéto rozhodnutie za „rozumné“.

20:44 Ruský prezident Vladimir Putin dostal v utorok večer prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to jeho hovorca Dmitrij Peskov bez toho, aby spresnil, ktorou vakcínou bol 68-ročný Putin konkrétne zaočkovaný. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

19:34 Cestujúci na Ukrajinu budú od polnoci z utorka na stredu (24.3.) povinní preukázať sa pri vstupe do krajiny negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

Podmienka platí pre všetkých cudzincov prichádzajúcich z krajín tzv. červenej zóny. „Ukrajina neudeľuje výnimku osobám, ktoré v minulosti prekonali ochorenie COVID-19 alebo absolvovali očkovanie,“ priblížilo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) na webe.

18:53 Rakúsko otvorí od stredy päť menších hraničných priechodov s Českom a Slovenskom, ktoré boli uzavreté pre pandémiu nového koronavírusu. Zatvorených však zostáva naďalej 40 zvyšných menších priechodov. Vyplýva to z pozmeneného nariadenia rakúskeho ministerstva vnútra Karla Nehammera, ktoré bolo zverejnené v utorok v úradnom vestníku. Informovala o tom agentúra APA.

Nové nariadenie vstúpi do platnosti o polnoci z utorka na stredu. Na základe neho sa otvoria štyri priechody na hraniciach s ČR a jeden so Slovenskom – ide o kompu Angern/Záhorská Ves. V Česku sú to nasledovné hraničné priechody: Alt Prerau/Nový Přerov, Langau/ Hřbitov Stálky, Mitterretzbach/Hna­nice a Pyhrabruck/No­vé Hrady.

Hraničná preprava na zvyšných 38 menších priechodoch s ČR a dvoch so SR bude naďalej úplne uzavretá, dodal rakúsky rezort vnútra. Zdôvodnil to „zachovaním verejného pokoja, poriadku a bezpečnosti“.

18:08 Účastníci klinického skúšania vakcíny EpiVacCorona, ktorá bola vyvinutá v Rusku, požiadali ruské ministerstvo zdravotníctva o preverenie skutočnej účinnosti tohto preparátu. Vo svojom liste adresovanom ministerstvu dobrovoľníci uvádzajú, že majú dôvod domnievať sa, že vakcína nie je taká účinná, ako tvrdia jej vývojári.

Vedúci tímu dobrovoľných „výskumníkov“ Andrej Krinickij pre Echo Moskvy vysvetlil, že zaočkovaní si začali kontrolovať tvorbu a koncentráciu protilátok pomocou testu odporúčaného Federálnym úradom pre kontrolu práv a zdravia spotrebiteľa (Rospotrebnadzor). Vďaka týmto testom zistili, že protilátky proti covidu sa vytvorili len u asi 70 percent z nich. (Viac tu)

17:11 Španielsko od 30. marca povolí cestujúcim z Británie vstup na svoje územie a zruší tak opatrenia, ktoré pre nich platili od decembra v snahe zastaviť šírenie nových variantov koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne vlády Maríe Jesús Monterovej.

Vláda v Madride sa tak rozhodla vzhľadom na rýchle tempo očkovania v Spojenom kráľovstve. Aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu tam už totiž podľa vládnych údajov dostalo takmer 28 miliónov ľudí, čo je viac než polovica dospelej populácie krajiny.

Obmedzenia pri vstupe do Španielska týkajúce sa cestujúcich z Brazílie a Juhoafrickej republiky (JAR) však v snahe obmedziť šírenie nových variantov koronavírusu SARS-CoV-2 vláda predĺžila do 13. apríla.

Od 22. decembra mohli z Británie do Španielska cestovať letecky a po mori iba občania Španielska a miništátu Andorra. Podobné obmedzenie týkajúce sa príchodov z Brazílie a JAR nadobudlo účinnosť 3. februára. Jediná výnimka platila pre pasažierov, ktorí sa v Španielsku zastavili cestou do inej krajiny. Tí mohli vstúpiť na jeho územie pod podmienkou, že tam zostanú menej ako 24 hodín a neopustia letisko. (afp, tasr)

16:44 Odborníci Európskej agentúry pre lieky (EMA) zatiaľ „definitívne nevylúčili“ možnú súvislosť medzi vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a zriedkavými prípadmi zrážanlivosti krvi zaznamenanými v niektorých európskych krajinách. V utorok to vyhlásila výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová, ktorá bola prostredníctvom videokonferencie vypočutá členmi Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s procesom hodnotenia a autorizácie vakcín proti koronavírusu. (Viac tu)

15:53 Otváranie obchodov a služieb požadovali v utorok v Budapešti predstavitelia Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory na schôdzke s predsedom vlády Viktorom Orbánom. Premiér zdôraznil, že otváranie bude možné až po tom, čo budú všetci zaregistrovaní seniori vo veku nad 65 rokov zaočkovaní proti koronavírusu. Orbán podčiarkol, že prioritou je ochrana zdravia.

„Súčasne sme prijali viaceré návrhy komory týkajúce sa zmiernenia karanténnych pravidiel. Navrhli napríklad, aby sme od všeobecného zákazu zatvorenia obchodov prešli na obmedzenia súvisiace s rozlohou týchto jednotiek, a navrhli aj samostatné pravidlá pre fungovanie nákupných centier i prevádzky poskytujúce služby,“ informoval premiér a dodal, že tieto návrhy v stredu prerokuje vláda.

Za uplynulých 24 hodín v Maďarsku zomrelo na komplikácie spôsobené covidom rekordných 252 pacientov. Klesol však denný prírastok nakazených, ktorých na utorok zaznamenali 5 481, čím celkový počet infikovaných od vypuknutia pandémie stúpol na 586 123. Počet obetí covidu dosiahol 18 703. Prvou dávkou vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali dosiaľ 1 636 436 osôb, obe dávky očkovacej látky podali už 481 820 ľuďom. (mti, tasr)

15:26 Ruského prezidenta Vladimira Putina zaočkujú proti covidu v utorok večer v súkromí, oznámil Kremeľ. Rusko sa v tomto období snaží zlepšiť očkovanie obyvateľstva, ktoré je pomalé napriek tomu, že krajina vyrába tri doma vyvinuté vakcíny.

Putin v predchádzajúci deň oznámil, že ho zaočkujú v utorok a pridá sa tak k svetovým lídrom, ktorým už vakcínu podali, napríklad americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, pápežovi Františkovi a britskej kráľovnej Alžbete II.

Avšak na rozdiel od mnohých ďalších osobností, ktoré dostali vakcínu verejne, Putinovi ju dajú za zatvorenými dverami. Zábery, ako Bidena očkujú vakcínou od spoločností Pfizer-BioNTech, odvysielali v televíziách a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si dokonca pred vpichnutím dávky vyzliekol košeľu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že 68-ročný ruský líder, ktorý sa počas dvoch desaťročí pri moci nikdy voči médiám nesprával placho, nechce dostať vakcínu pred kamerami.

„Nebudeme to ukazovať, budete sa musieť spoľahnúť na naše slová,“ uviedol Peskov novinárom. „Pokiaľ ide o zaočkovanie pred kamerami, nepáči sa mu to,“ dodal. Peskov ešte vyhlásil, že šéf Kremľa dostane jednu z troch ruských očkovacích látok, ale „zámerne“ odmietol povedať presne, ktorú. „Všetky tri ruské vakcíny sa ukázali ako účinné a spoľahlivé,“ doplnil Peskov. Rusko vyvinulo tri vakcíny – Sputnik V, EpiVacCorona a CoviVac, hoci najviac sa pozornosť zameriava na Sputnik, pomenovaný po prvej družici vypustenej do vesmíru Sovietskym zväzom (afp, tasr)

14:25 Situácia na Slovensku v súvislosti s koronavírusom sa neustále zlepšuje. V utorok to na pôde Ministerstva zdravotníctva vyhlásil minister financií Eduard Heger poverený vedením rezortu. Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, znížilo sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a v nemocniciach je menej pacientov. Naopak, stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu covidu.

Celé územie Slovenska však naďalej ostáva v čiernej fáze, nakoľko počet covidových pacientov v nemocniciach stále neklesol pod hranicu 3-tisíc. (Viac tu)

14:19 Britsko-švédska farmaceutická firma AstraZeneca v utorok oznámila, že do 48 hodín zverejní ďalšie údaje o testoch svojej vakcíny proti covidu v Spojených štátoch. Americké zdravotné úrady predtým uviedli, že firma možno poskytla o týchto testoch neaktuálne informácie. (Viac tu)

14:11 Liek na alergie dexametazón sa ukázal ako účinná liečba koronavírusu a po celom svete ním liečil už takmer milión ľudí. V utorok to oznámila anglická Národná zdravotná služba (NHS).

Dexametazón – glukokortikoid používaný na liečbu závažných alergií, kožných ochorení, nevoľnosti, opuchov či autoimunitných ochorení – nasadzujú pri liečbe pacientov s koronavírusom v nemocniciach od vlaňajšieho júna. (Viac tu)

13:58 Európska agentúra pre lieky (EMA) plánuje cestu do Ruska, aby skontrolovala tamojšie výrobné zariadenia na vakcínu Sputnik V s cieľom posúdiť, či je možné túto očkovaciu látku povoliť v Európskej únii. Oznámila to v utorok riaditeľka EMA Emer Cookeová.

„V súčasnosti plánujeme kontroly výrobných a klinických prevádzok v Rusku… Pri tejto príležitosti opätovne zdôrazňujem, že sme odhodlaní uplatňovať pri tomto preskúmaní rovnaké štandardy a kontrolu ako pri akýchkoľvek iných vedeckých hodnoteniach,“ uviedla podľa agentúry DPA Cookeová.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško už v pondelok informoval, že „skupina odborníkov EMA príde 10. apríla, aby sa oboznámila a zhodnotila klinické testy, ktoré prebiehajú v našej krajine“.

EMA začala tento mesiac proces predbežného posudzovania očkovacej látky Sputnik V. Ide o kľúčový krok predtým, než by mohlo dôjsť k schváleniu tejto vakcíny na použitie v členských krajinách EÚ. Ak by sa tak stalo, išlo by o prvú očkovaciu látku vyvinutú mimo západných krajín, ktorá prejde prísnym posudzovacím procesom EMA. (dpa, tasr)

13:20 Británia si v utorok pripomína prvé výročie od zavedenia prvého lockdownu v spojitosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Na poludnie si obyvatelia krajiny minútou ticha pripomenú obete pandémie. Úrady ľudí takisto vyzvali, aby si o 20.00 h miestneho času (21.00 h SEČ) tieto obete pripomenuli vo dverách svojich obydlí sviečkami alebo inými zdrojmi svetla.

Spojené kráľovstvo od začiatku pandémie zaznamenalo 126 172 úmrtí v spojitosti s covidom. Za posledných 24 hodín pribudlo 364 obetí. Britský premiér Boris Johnson pri príležitosti prvého výročia od zavedenia lockdownu povedal, že posledný rok si vybral na všetkých obyvateľoch jeho vlasti „obrovskú daň“, a označil ho za „jeden z najťažších rokov v dejinách krajiny“. Johnson vlani takisto prekonal koronavírus.

Minister zdravotníctva Matt Hancock vo vysielaní BBC povedal, že vlaňajšok bol „pravdepodobne najťažším rokom za celú generáciu“. Spôsoby liečby a očkovanie však teraz podľa neho predstavuje „nádej“. Johnson 23. marca 2020 oznámil zavedenie obmedzení v oblasti pohybu osôb – tzv. lockdown – s cieľom zabrániť šíreniu nákazy. V Británii vtedy registrovali menej ako tisíc obetí pandémie. (bbc.com, tasr)

12:37 Švajčiarsky farmaceutický gigant Roche v utorok oznámil sľubné výsledky klinických skúšok koktailu proti covidu, ktorý vyvinul spolu s americkou biotechnologickou firmou Regeneron. Výsledky tretej fázy skúšok ukázali, že kombinácia protilátok kasirivimab a imdevimab „znižuje riziko hospitalizácie alebo smrti o 70 percent u nehospitali­zovaných pacientov s ochorením covid-19“, uviedla spoločnosť Roche v oznámení.

Tento liek tiež „výrazne skracuje trvanie príznakov o štyri dni“, zo 14 na desať. Roche uviedla, že skúšky robila na ľuďoch, u ktorých podľa odborníkov existuje vyššie riziko nakazenia koronavírusom, teda na starších ľuďoch a osobách s vážnymi zdravotnými problémami.

Roche poznamenala, že tento liek je jedinou kombináciou monoklonálnych protilátok, ktorá je účinná voči hlavným variantom koronavírusu, z ktorých niektoré sú nákazlivejšie a spôsobujú vážnejší priebeh ochorenia covid. Levi Garraway, hlavný expert na medicínu v spoločnosti Roche a šéf vývoja produktov, uviedol, že „po celom svete sa zvyšujú počty nových prípadov nákazy a len minulý týždeň ich hlásili viac ako tri milióny“.

„Tento skúmaný koktail protilátok môže priniesť nádej ako prípadná nová liečba vysokorizikových pacientov – predovšetkým vo svetle najnovších dôkazov, ktoré ukazujú, že kasirivimab spoločne s imdevimabom sú aktívne aj proti hlavným objavujúcim sa variantom,“ napísal Garraway vo vyhlásení. Výsledky teraz firma odovzdá regulačným úradom a odborníkom na nezávislé posúdenie. (afp, tasr)

12:31 Britsko-švédska firma AstraZeneca možno poskytla neaktuálne informácie k testom svojej vakcíny proti ocovidu v Spojených štátoch, oznámil v utorok americký Národný ústav pre alergie a infekčné choroby (NIAID). Výbor pre monitorovanie údajov a bezpečnosti (DSMB) „vyjadril znepokojenie nad tým, že spoločnosť AstraZeneca možno zahrnula zastarané informácie… ktoré mohli viesť k neúplnému prehľadu údajov o účinnosti“, uvádza sa vo vyhlásení NIAID.

„Žiadame spoločnosť (AstraZeneca), aby v spolupráci s DSMB preskúmala údaje o účinnosti a čo najrýchlejšie zabezpečila zverejnenie najpresnejších a aktuálnych údajov o účinnosti,“ uviedol NIAID. AstraZeneca v pondelok uviedla, že údaje z tretej fázy klinických skúšok vakcíny proti covidu v USA ukazujú, že očkovacia látka má účinnosť 79 percent.

Hoci vakcína od AstraZenecy je schválená na používanie vo vyše 50 krajinách sveta, v Spojených štátoch ju ešte nepovolili. Na klinických skúškach sa zúčastnilo 30-tisíc dobrovoľníkov, z nich 20-tisíc dostalo vakcínu a zvyšok placebo (neúčinnú látku).

AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že jej vakcína proti covidu poskytla 79-percentnú ochranu pred príznakovým ochorením covid a 100-percentnú ochranu pred závažným priebehom ochorenia a hospitalizáciou. Bádatelia tiež oznámili, že vakcína bola účinná vo všetkých vekových skupinách vrátane starších ľudí – čo predchádzajúce štúdie v ostatných krajinách netvrdili. (afp, tasr)

11:46 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok podporila vyjadrenia Európskej komisie (EK) o možnom zákaze vývozu vakcín spoločnosti AstraZeneca vyrobených v EÚ. „Podporujem predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú,“ povedala Merkelová. „Máme problém s AstraZenecou,“ dodala.

Von der Leyenová pohrozila v sobotu AstraZenece zákazom vývozu jej vakcíny z eurobloku, ak nebude dodržiavať dohodnuté množstvo dodávok. Spoločnosti vyčíta, že v prvom štvrťroku dodala do EÚ iba 30 percent z dohodnutého množstva 90 miliónov dávok vakcíny. Šéfka EK britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca takisto odkázala, aby dodržala dohodu s EÚ predtým, ako začne vakcíny dodávať do ďalších krajín. EÚ sa nedarí zrýchliť očkovacie kampane v členských krajinách.

V Spojenom kráľovstve pritom očkovacia kampaň prebieha oveľa rýchlejšie ako v kontinentálnej Európe. Brusel tvrdí, že Londýn v očkovaní postupuje takým rýchlym tepom aj preto, že firme AstraZeneca fakticky zakázal vyvážať vakcínu, čo však vláda premiéra Borisa Johnsona dôrazne poprela.

Británia vyjadrila znepokojenie nad hrozbami zo strany EÚ o zastavení dodávky vakcín AstraZenecy. Merkelová uviedla, že spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o tejto záležitosti hovorili s britským premiérom Borisom Johnsonom. Lídri členských krajín EÚ sa tejto téme majú venovať aj na summite EÚ, ktorý sa uskutoční 25. a 26. marca. (afp, tasr)

10:19 V Českej republike pribudlo v pondelok 8 167 nových prípadov koronavírusu, čo je o 2 453 menej než pred týždňom. Počet úmrtí pacientov s covidom v krajine súčasne prekročil 25-tisíc. V nemocniciach v ČR je podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva hospitalizovaných 8545 osôb, stav 1953 z nich je vážny.

Krajina eviduje k utorkovému ránu 25 055 úmrtí osôb pozitívne testovaných na covid. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 1 378 675 dávok vakcín proti koronavírusu. V pondelok bolo zaočkovaných 33 331 ľudí. Obe dávky dostalo 371 235 ľudí. (tn.cz, tasr)

10:10 Prostredníctvom 10 875 vykonaných PCR testov odhalili v pondelok na Slovensku 1 281 nových prípadov koronavírusu. Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom sa zvýšil o 86. Vakcínou proti covidu zaočkovali ďalších 17 336 osôb. (Viac tu)

9:35 Za uplynulých 24 hodín v Maďarsku zomrelo na komplikácie spôsobené koronavírusom rekordných 252 pacientov. Klesol však denný prírastok nakazených, ktorých za utorok zaznamenali 5 481, čím celkový počet infikovaných od vypuknutia pandémie stúpol na 586 123. Vyplýva to z aktuálnych údajov operačného štábu zverejnených na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Počet obetí covidu dosiahol 18 703. Aktuálne je nakazených 189 244 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 11 873 covidových pacientov, z ktorých 1 389 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Prvou dávkou vakcíny zaočkovali dosiaľ 1 636 436 osôb, obe dávky očkovacej látky podali už 481 820 ľuďom. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

8:44 Čínska spoločnosť Sinovac Biotech uviedla, že jej vakcína proti covidu CoronaVac je bezpečná a účinná aj u detí vo veku od 3 do 17 rokov. Ako na tlačovej konferencii vyhlásil popredný predstaviteľ firmy Keng Ceng, tieto výsledky pochádzajú z počiatočných a stredných štádií klinických testov.

Spomenutú vakcínu už predtým v Číne povolili na použitie u dospelej populácie. Bolo však potrebné ďalšie testovanie, aby zistili, ako funguje v prípade neplnoletých osôb. V priebehu testovania sa po podaní vakcíny vyskytli dva prípady vysokých teplôt, a to u trojročného a šesťročného dieťaťa. Zvyšní účastníci štúdie mali iba mierne vedľajšie účinky.

8:18 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 11 476 na celkovo 1 565 732. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 333 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 30 431.

Podľa agentúry UNIAN ide o dosiaľ najvyšší počet obetí za jeden deň od začiatku pandémie. Predchádzajúci najvyšší počet úmrtí zaznamenali na Ukrajine 17. marca, a to 289. Z ochorenia sa za posledný deň uzdravilo ďalších 8 044 ľudí; od začiatku pandémie už 1 268 886.

6:00 Nadchádzajúca nedeľa neprinesie vytúžené uvoľnenie. Koronový summit, ako Nemci volajú krízovú poradu spolkovej kancelárky s krajinskými premiérmi, o tri týždne predĺžil prísne karanténne opatrenia.

Médiá v pondelok už od rána pripravovali verejnosť, aby od videokonferencie Angely Merkelovej so šestnástkou regionálnych lídrov nečakala úľavy. Naopak, ohlasovali, že vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu musia prinajmenšom v najviac postihnutých regiónoch rátať so zákazom nočného vychádzania či uzatváraním škôl a škôlok.

Niektoré spolkové krajiny presadzovali aspoň čiastočné otvorenie ubytovacích zariadení pre turistov, ak dokážu zaručiť izoláciu hostí. Kancelárka, ktorá je zástankyňou opatrného postupu, proti tomu však mala námietky.

Zhoda však panovala v otázke predĺženia karanténnych opatrení. Tie budú platiť prinajmenšom do 18. apríla. Doteraz bol hraničným dátumom 28. marec.

Ešte začiatkom marca, keď Merkelová s premiérmi naposledy rokovala o obmedzeniach, sa Nemci tešili, že za štyri týždne odriekania si vyslúžia uvoľnenú Veľkú noc. Vtedy však krajina v sedemdňovom priemere vykazovala 64 nových prípadov nákazy na stotisíc obyvateľov. Zdala sa preto na dohľad hodnota 50, ktorú epidemiológovia považujú za zlom kontroly nad pandémiou. Postupné zhoršovanie situácie však v posledných dňoch nabralo obrátky a sedemdňová incidencia podľa Inštitútu Roberta Kocha teraz predstavuje 107,3 prípadu.

Táto úroveň už predpokladá automatickú aktiváciu núdzovej brzdy, ktorá má vrátiť karanténny režim do podoby zo začiatku marca, keď sa Nemecku darilo mieru infekcie znižovať. Odvtedy sa v krajine otvorili obchody, ktoré nepredávajú tovar dennej potreby, a v niektorých regiónoch aj zoologické záhrady či kultúrne zariadenia, ako sú galérie či múzeá. V Berlíne sa skúšobne hrá v divadlách i koncertných sieňach.

Podoba núdzovej brzdy, ktorej zatiahnutie sa plánovalo od sedemdňovej incidencie vyššej ako sto, bola témou búrlivých diskusií Merkelovej s krajinskými premiérmi. Viaceré spolkové krajiny, ktoré majú vo federálnom systéme vysokú mieru autonómie, neprejavovali veľkú ochotu podriadiť sa. Napríklad Brandenbursko, kde kabinet vedie sociálnodemokra­tický premiér, do svojho krajinského karanténneho predpisu núdzovú brzdu nezakotvilo a s ráznym uzatváraním ráta až od dvojnásobku odporúčanej hraničnej hodnoty incidencie.

Merkelová v pondelok presadzovala pravidlo, že ďalšie fungovanie škôl a škôlok v oblastiach s incidenciou nad 100 bude podmienené pravidelným testovaním učiteľov a detí. Pri hodnote nad 200 by sa učebné zariadenia mali nekompromisne plošne uzavrieť.

Kancelárka s premiérmi dôrazne vyzvala občanov, aby nepodnikali zahraničné cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, čo viaceré médiá pochopili ako varovanie pre tých Nemcov, čo si na veľkonočné sviatky kúpili zájazdy ma Baleárske ostrovy, pred povinnou karanténou po návrate z dovolenky. Na druhej strane však návštevy príbuzných na Veľkú noc na rozdiel od minulého roku úrady nezakážu. Od druhého do piateho apríla sa mierne uvoľní limit pre rodinné stretnutia. „Povolené budú stretnutia so štyrmi ľuďmi z najbližšej rodiny nad rámec vlastnej domácnosti plus s ich deťmi," konštatuje sa v záveroch včerajšieho koronového summitu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus