Korčok naznačil odchod z postu ministra zahraničia

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) je pripravený skončiť vo svojej funkcii. Nepriamo to naznačil vo svojom profile na sociálnej sieti. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že podá vo štvrtok demisiu, ak sa nenaplnia požiadavky na rekonštrukciu vlády.

23.03.2021 09:02 , aktualizované: 12:24
debata (152)

„V tomto parku ‚Cerquaintaire‘ som behával počas mojich bruselských čias a vzhľadom na vládnu krízu to vyzerá tak, že doma som dobehal. Som na to pripravený,“ napísal Korčok na Facebooku.

Ak sa nenaplnia požiadavky na rekonštrukciu vlády, minister školstva Branislav Gröhling (SaS) podá vo štvrtok 25. marca demisiu. Uviedol to riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Kostelník. „Potvrdzujem, že ak nenastane rekonštrukcia vlády do stredy, tak, ako to strana SaS požadovala, vo štvrtok podám demisiu,“ povedal Gröhling.

Šéf rezortu školstva tak bude nasledovať svojho straníckeho predsedu Richarda Sulíka. Jeho demisiu dnes o 10:00 prijala prezidentka Zuzana Čaputová. Sulíkov odchod z funkcie ministra hospodárstva bol jednou z podmienok predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) k tomu, aby sa sám vzdal postu premiéra. Vedením rezortu hospodárstva bol dočasne poverený súčasný minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Doležal okrem rezortu dopravy dočasne zastáva aj post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny po tom, ako podal demisiu Milan Krajniak (Sme rodina).

Okrem odchodu Sulíka z vlády požaduje Matovič odstúpenie Márie Kolíkovej i Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS). OĽaNO zároveň chce, aby SaS hnutiu vrátila jeden ministerský post, ktorý strane po voľbách prenechalo. Predsedníctvo strany Za ľudí stojí za ministerkou spravodlivosti Kolíkovou a podpredsedom parlamentu Šeligom.

Politológ Tomáš Koziak očakáva, že Matovič nakoniec svoju funkciu opustí. „Ak mu zostala schopnosť čítať politickú realitu, musí vedieť, že jeho pozícia je neudržateľná. A to napriek tomu, že má to obrovské ego a zle sa mu odchádza z postu premiéra. Preto by teraz mala nasledovať demisia predsedu vlády a zostavovanie novej vlády na nových personálnych základoch,“ dodal politológ.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú. SaS a Za ľudí žiadajú rekonštrukciu vlády a zmenu na poste premiéra.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #koaličná kríza pre Sputnik