Kollár pripustil predčasné voľby, ak do konca budúceho týždňa nebude dohoda

Ak sa predstavitelia koalície do konca budúceho týždňa nedohodnú, mali by sa postaviť pred ľudí a oznámiť, že budú predčasné voľby. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Nechce dovoliť, aby sa kríza naťahovala. Chce, aby sa koalícia dohodla a pokračovala ďalej bez hádok.

23.03.2021 09:32 , aktualizované: 15:26
Boris Kollár Foto: ,
Poslanec parlamentu za politické hnutie Sme Rodina Boris Kollár.
debata (199)

Ak to nebude možné, lídri by mali podľa Kollára povedať, že „nie sú toho hodní“, čestne predstúpiť pred voličov a povedať im, nech vystavia účet v predčasných voľbách. Skonsolidovať by sa mali podľa Kollára všetky štyri koaličné strany.

Kollár kritizuje, že minimálne dvaja koaliční partneri hovoria, že nechcú predčasné voľby, a pritom sa správajú tak, akoby robili všetko pre to, aby sa uskutočnili. „Som presvedčený, že keď sa do týždňa nedohodneme a nepovieme, že takýmto spôsobom ideme spolu a ťaháme spolu za jeden povraz, nemôžeme v tom ďalší a ďalší týždeň pokračovať,“ vyhlásil s tým, že nemôžu traumatizovať spoločnosť a klamať ju.

„Potom treba predstúpiť slušne a čestne pred ľudí, povedať, dali ste nám moc, my sme ju nezvládli, egá nám boli prednejšie ako záujem vás ľudí. A treba povedať, nech sa páči, vraciame to, ideme do predčasných volieb a vystavte nám účet,“ skonštatoval.

VIDEO: Kollár dáva týždeň na dohodu, inak sa cirkusu nechce zúčasťnovať.

Video

Ak sa bude kríza naťahovať, Kollár podľa svojich slov predstúpi pred verejnosť a povie, že treba vyhlásiť predčasné voľby. „Sme rodina to naťahovať nebude, proste odíde preč a bude vybavené,“ skonštatoval. „Po týchto demisiách všetkých si môžeme povedať, že položme na stôl všetky funkcie a poďme znova na tej platforme volieb z roku 2020 a vystavajme tú vládu znova,“ povedal Kollár a označil to za poslednú možnosť riešenia krízy.

„Nepovalím vládu, že stiahnem posledného ministra,“ pokračoval Kollár na margo možnosti, že by Sme rodina stiahla z vlády svojho posledného ministra – Andreja Doležala. Tvrdí, že potom by musela byť úradnícka vláda, čo nechce dovoliť. Ten teraz riadi nielen rezort dopravy, ale aj ministerstvo práce a oddnes aj ministerstvo hospodárstva. V súčasnosti sú vo vláde len ministri za OĽaNO, Veronika Remišová za stranu Za ľudí a Andrej Doležal, nominant hnutia Sme rodina.

Predseda parlamentu zopakoval, že aktuálnu schôdzu parlamentu prerušil do budúceho utorka. Doplnil, že vládne návrhy zákonov, ktoré mali byť prerokované v skrátenom legislatívnom konaní, nebolo možné prijať, keďže v koalícii nie sú dohodnutí. „Nie sme na ničom dohodnutí v koalícii, nič neplatí,“ doplnil.

Prerušenie schôdze parlamentu

Kollár prerušil 25. schôdzu v úvode piateho dňa. Pokračovať by mala o týždeň v utorok, teda 30. marca. Budúci týždeň by podľa jeho slov mali postupovať v zmysle schváleného programu.

Predseda NR SR prerušenie odôvodnil vládnou krízou. „Aby som cirkus z vlády nepresunul do parlamentu,“ poznamenal. Chce, aby zákony prechádzali kontinuálne, nemuseli prepadávať body a presúvať poradie návrhov. „V tomto prípade je chyba na našej strane, musíme tu veľmi rýchlo upratať alebo sa slušne rozísť,“ poznamenal a ospravedlnil sa kolegom. „Radšej, nech je týždeň pokoj. Môžete povedať čokoľvek na našu koalíciu, ale nebudete môcť povedať, že v tomto pléne má Kollár neporiadok,“ dodal.

Poslanci SaS by chceli rokovať

Strana SaS rešpektuje rozhodnutie Kollára prerušiť aktuálnu schôdzu. Strana rozumie jeho argumentom, no rozhodnutie ju mrzí. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová, ktorej stanovisko TASR poskytol hovorca strany Ondrej Šprlák. „Rozumieme jeho argumentom, že najskôr potrebujeme vyriešiť vládnu krízu, avšak poslanci SaS doteraz pristupovali k rokovaniam parlamentu poctivo a aktívne participovali na každom rokovacom dni,“ píše Zemanová v stanovisku.

Rovnako by podľa jej slov postupovali poslanci SaS aj v utorok. „Z toho dôvodu nás rozhodnutie pána Kollára mrzí, pretože na programe bolo viacero dobrých a dôležitých návrhov zákonov,“ uviedla. „Veríme, že budúci týždeň bude parlament pokračovať v pôvodnom scenári,“ dodala.

Podobne to vníma aj predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Tá v utorok reagovala tým, že ani ich prerušenie rokovania neteší. „Pretože sme boli pripravení prísť do parlamentu a rokovať o zákonoch, ktoré máme na stole,“ ozrejmila. Podľa Žitňanskej slov však rešpektujú rozhodnutie predsedu NR SR a vnímajú aj jeho obavy o fungovaní parlamentu v čase koaličnej krízy. Deklarovala, že ich poslanci sú kedykoľvek pripravení vrátiť sa do lavíc a rozhodnúť o dôležitých zákonoch.

Pellegrini: Koalícia potvrdila, že priviedla štát do rozvratu

Pomoc ľuďom sa pre vládnu krízu odkladá, štát nie je schopný pomôcť občanom len preto, že koaličné strany ani po mesiaci vládnej krízy nie sú schopné dohody. Vyhlásil to v reakcii nezaradený poslanec NR SR a expremiér Peter Pellegrini.

„Vládna koalícia dnešným rozhodnutím predsedu parlamentu Borisa Kollára o týždennej prestávke v rokovaní parlamentu potvrdila, že priviedla štát do úplného rozvratu. Po znefunkčnení vlády je už nefunkčný aj parlament, hoci práve dnes sa mal venovať konkrétnej pomoci ľuďom,“ uviedol Pellegrini. Pripomenul, že parlament mal rozhodovať aj o vládnych návrhoch v skrátenom legislatívnom konaní v súvislosti s pandémiou.

Fico: Aj inštitúcie štátu sú v rozklade

Prerušenie aktuálnej schôdze NR SR je potvrdením, že nielen vládna koalícia, ale aj inštitúcie štátu sú v totálnom rozklade. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru Robert Fico. Nerozumie, prečo sa do pléna predložili návrhy legislatívy, ktoré mali riešiť pandemickú situáciu a mali sa prebrať v zrýchlenom režime. Smer sa preto obracia na troch najvyšších ústavných činiteľov, aby ľuďom vysvetlili, čo sa deje.

„Toto dnešné rozhodnutie je potvrdením, že nielenže vládna koalícia, ale aj inštitúcie štátu ako vláda a NR SR sú v totálnom rozklade,“ vyhlásil Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Šéf Smeru pripomenul, že aktuálne nemáme ministra zdravotníctva, práce ani ministra hospodárstva a vyzerá to tak, že pribudnú ďalšie demisie.

Neprerokovali sa ani body súvisiace s pandémiou

Na programe schôdze majú pritom poslanci ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Medzi nimi aj vládne návrhy v skrátenom legislatívnom konaní súvisiace s pandémiou koronavírusu. Prvým je novela zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti. Umožniť má posielanie žiadosti o odklad daňového priznania aj elektronicky e-mailom či predĺžiť uplatňovanie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty na respirátory triedy FFP2 a FFP3 do 30. júna. Nastavuje dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára, až do vypredania zásob.

V zrýchlenom režime majú rokovať aj o balíku noviel v oblasti zdravotníctva súvisiacich s druhou vlnou pandémie. Príbuzným zdravotníkov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 po nakazení sa v práci, by mala legislatíva umožniť dostať od štátu odškodné. Pacientom s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, u ktorých po prekonaní pretrvávajú respiračné, nervovo-svalové alebo pohybové ťažkosti, by sa mohla uhrádzať liečba v kúpeľoch. Návrh sa zaoberá i použitím nosových rýchlotestov určených na profesionálne použitie aj nezaškolenými osobami.

Odklad rokovania sa dotkne aj schémy pomoci pre oblasť cestnej dopravy, ktorej cieľom je zmierniť dôsledky koronakrízy na tento sektor. Poslanci už pritom schválili pre tento návrh zákona skrátené legislatívne konanie.

V zmysle schváleného programu by mali o týždeň v utorok pokračovať v diskusii ku klimatickej petícii, prihlásených je ešte niekoľko rečníkov. O uznesení k nej by malo plénum následne rozhodnúť. Petíciu Za klímu, za budúcnosť spustila iniciatíva Klíma ťa potrebuje koncom septembra minulého roka. Žiada v nej o vyhlásenie klimatickej núdze s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Tiež chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán jej dosiahnutia, a žiada ju o podporu najvyššieho sprísnenia klimatických cieľov EÚ.

Neprerokovaných je aj niekoľko poslaneckých návrhov. Zákonodarcov čaká tiež voľba člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) a dvoch členov Dozornej rady ÚPN, ako aj voľba členov Rady RTVS.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Boris Kollár #koaličná kríza pre Sputnik