Sulík ako minister skončil: Matovičovi otváram cestu pre odchod

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a vedením rezortu dočasne poverila ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (Sme rodina).

23.03.2021 10:06 , aktualizované: 11:56
sulík, čaputová Foto: ,
Richard Sulík po podaní demisie do rúk Zuzany Čaputovej.
debata (139)

Doležal po demisii Milana Krajniaka (Sme rodina) dočasne šéfuje aj ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prezidentka Čaputová nevníma Sulíkovú demisiu ako „vyvodenie zodpovednosti za situáciu v rezorte, ale ako politické gesto. Verím, že toto gesto nájde svojich adresátov a prispeje k vyriešeniu situácie,“ uviedla s odkazom na aktuálnu koaličnú krízu.

Prezidentka sa Sulíkovi poďakovala za prácu, ktorú odviedol za rok pôsobenia vo funkcii. „Vážim si, že ste sa s výrazným osobným nasadením venovali tomu, aby váš rezort vo veľmi náročných podmienkach pandémie plnil svoje úlohy a udržal slovenské hospodárstvo v čo najlepšom stave,“ adresovala prezidentka Sulíkovi.

Prezidentka ocenila kilečko

Čaputová ocenila, že sa pracovalo nielen na schémach pomoci pre výrobné podniky, ale spolupracovalo sa aj na schémach pomoci v iných rezortoch. Takýto nadrezortný prístup označila za veľmi potrebný. „Jeho výsledkom bolo aj ‚podnikateľské kilečko‘, najväčší balík konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia,“ poznamenala. Hlava štátu považuje za nevyužitú príležitosť, že viaceré Sulíkove ďalšie iniciatívy, ako napríklad odškodňovací zákon pre podnikateľov, nedostali takú podporu, aby mohli priniesť reálny prospech nielen podnikateľom, ale celej spoločnosti.

Prezidentka zároveň požiadala ministra Doležala o zabezpečenie plnohodnotného fungovania ministerstva až do vymenovania nového ministra.

Sulík necháva v rezorte svoj tím

Sulík podľa vlastných slov podal demisiu preto, aby „umožnil a otvoril cestu pre odchod z vlády Igorovi Matovičovi. Nie sú to príjemné chvíle, ale my si nemôžeme dovoliť v tejto ťažkej dobe prešľapovať na mieste,“ dodal. „Vyvodzujem politickú zodpovednosť za stav, v akom sa vláda nachádza. Dúfam, že sa čoskoro situácia stabilizuje a krajinu povedie nový premiér,“ dodal už exminister Sulík.

„Andrej Doležal je skúsený manažér, predtým som ho nepoznal, ale za ten rok som ho mal možnosť spoznať. Patrí k ľuďom, ktorí menej rozprávajú, ale viac robia. Som veľmi rád, že sme sa dohodli na tom, že bude zachovaná kontinuita vedenia ministerstva. Nechávam v rezorte môj tím, rutinné záležitosti sú zabezpečené a Andrejovi Doležalovi prajem šťastnú ruku pri jeho trojpozícii,“ uviedol Sulík.

Doležal: Tri ministerstvá sa nedajú viesť plnohodnotne

Doležal, ktorý bude ministerstvu hospodárstva dočasne šéfovať, sa poďakoval prezidentke za prejavenú dôveru. Zároveň však upozornil, že dve ministerstvá sa nedajú viesť plnohodnotne, nie to ešte tri. „Tento ústavný akt preto vnímam ako povinnú jazdu a verím, že toto poverenie bude prudko dočasné,“ vyhlásil.

Na ministerstve hospodárstva sú podľa jeho slov plnohodnotní profesionáli, ktorým chce dať priestor. Fungovanie rezortu preto, ako tvrdí, ohrozené nebude.

SaS pozastavuje platnosť koaličnej zmluvy

„Vyzývame opakovane k rokovaniam o rekonštrukcii vlády,“ povedal Sulík s tým, že SaS pozastavuje platnosť koaličnej zmluvy. Reagoval tak na snahu Igora Matoviča síce odstúpiť z postu premiéra, ale zostať vo vláde. Ak zostane Matovič vo vláde, SaS si robí nárok na tri ministerstvá. Uviedol to na tlačovej besede k bilancii svojho ročného pôsobenia na ministerstve hospodárstva, krátko potom, čo jeho demisiu prijala prezidentka.

Líder SaS nevidí priestor na rozširovanie počtu členov vlády, ktorá má teraz 16 členov. Podľa Sulíka by nemal Matovič zastávať funkciu vicepremiéra pre boj s korupciou.

Vo štvrtok by podľa Sulíka mali podať demisiu minister Branislav Gröhling a minister Ivan Korčok. Dôvodom je snaha Igora Matoviča síce odstúpiť z postu premiéra, ale zostať vo vláde ako člen, nový vicepremiér pre boj s korupciou.

Ako Matovičovho nástupcu Sulík opäť spomenul terajšieho vicepremiéra a ministra financií Eduarda Hegera. Predseda SaS dodal, že nárok na miesto predsedu vlády má OĽaNO. „Ak predložili meno Eduarda Hegera, nemáme s tým problém,“ vysvetlil Sulík. Podľa neho je najvyšší čas, aby sa Matovič rozhýbal. „Nepamätám si, že by vláda nemala troch ministrov,“ povedal Sulík.

Sulík podal demisiu po tom, ako premiér Matovič v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod Sulíka z vlády, odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej i podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS). Strana SaS podľa Sulíka splnila Matovičove personálne požiadavky týkajúce sa vlády. Na rade je podľa Sulíka teraz premiér.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Richard Sulík #Zuzana Čaputová #koaličná kríza pre Sputnik