Končí aj ministerka spravodlivosti. Prezidentka prijala demisiu Kolíkovej

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v utorok popoludní demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Rezort spravodlivosti má dočasne viesť vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

23.03.2021 13:15 , aktualizované: 21:48
čaputová kolíková Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. 23. marca 2021.
debata (373)

Rezort justície ešte viac ako iné rezorty potrebuje podporu partnerov vo vláde, aj preto Čaputová rozumie demisii ministerky spravodlivosti. Kolíková podľa prezidentky opakovane vo funkcii ministerky ukázala odvahu, ako aj rozvahu. Čaputová ocenila, že Kolíkovej sa podarilo aj v čase pandémie zrealizovať potrebné kroky justičnej reformy.

„Je určite ťažké odísť od rozrobenej práce. A ešte ťažšie vtedy, keď dôvodom nie je to, že by ste si zo zverenými úlohami nevedeli rady, práve naopak,“ uviedla prezidentka.

Prezidentka prijíma demisiu ministerky spravodlivosti Kolíkovej.

„Rezort justície ešte viac ako iné rezorty potrebuje podporu partnerov vo vláde. Rozumiem, že takúto podporu, ktorá je aj prejavom vzájomnej dôvery, ste považovali za nevyhnutnú pre ďalšie pôsobenie na poste ministerky. I keď nerada, ale s porozumením som v tejto situácii vašu demisiu prijala,“ vyhlásila Čaputová.

Prezidentka pripomenula, že dôvodom odchodu Kolíkovej nie je to, že by si zo zverenými úlohami nevedela rady. „Rezort pod vaším vedením aj v ťažkých časoch pandémie stihol zrealizovať dlho očakávané a veľmi potrebné kroky justičnej reformy, ktoré predstavujú zatiaľ najkomplexnejšiu reformu tejto vlády,“ pripomenula a ministerke sa za odvedenú prácu poďakovala.

Hlava štátu ocenila zriadenie Najvyššieho správneho súdu. „Dúfam, že prebiehajúci proces implementácie naplní všetky očakávania a zámery, ktoré do tohto súdu vkladáme,“ uviedla Čaputová. Ocenila aj návrh zákona k zaisťovaniu majetku a tiež novelu trestného zákona, ktorou sa zaviedli dve nové skutkové podstaty trestných činov – trestný čin ohýbania práva a trestný čin prijatia a poskytnutia nenáležitej výhody. „V oboch prípadoch ide o dôležitú úpravu pre efektívny boj proti korupcii,“ doplnila hlava štátu.

Čaputová tiež vyslovila prianie, aby účinnosť nadobudla právna úprava zameraná na posilnenie práv obetí trestných činov a ich ochranu. Pripomenula tiež potrebu dokončiť reformný zámer súdnej mapy. Vicepremiérku Remišovú prezidentka požiadala o zabezpečenie plnohodnotného fungovania ministerstva až do vymenovania nového ministra alebo ministerky spravodlivosti.

Nadácia Zastavme korupciu nevníma odchod Kolíkovej ako dobrú správu

Demisiou Márie Kolíkovej (Za ľudí) sme prišli o ministerku, ktorá bola najaktívnejším členom vlády, pokiaľ ide o prijímanie protikorupčných opatrení. Nadácia Zastavme korupciu tak reagovala na odchod ministerky spravodlivosti, ktorý nevníma ako dobrú správu. Informovala o tom hovorkyňa nadácie Lucia Pazičová.

Ako uviedla, ministerke možno vytknúť viaceré kroky ako napríklad spolupodieľanie sa na zmene pravidiel vo verejnom obstarávaní či počiatočné podcenenie komunikácie v prípade väzby a samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Napriek tomu nadácia zastáva názor, že jej odchod nie je dobrou správou. Podľa jej slov urobila za pár mesiacov dôležité zmeny, pričom pozitívne vníma najmä prijatie zákona na zaistenie majetku podozrivým osobám. Kolíková prispela aj k obmene členov súdnej rady, položila základy pre vznik Najvyššieho správneho súdu a usilovala sa o reformu justície cez tzv. súdnu mapu. V spolupráci s nadáciou tiež riešila problematiku sporov o deti. „V tejto citlivej agende sme identifikovali priestor pre korupciu aj konkrétne podozrenia. Mala otvorený prístup smerom k verejnosti aj občianskemu sektoru,“ uviedla nadácia.

Svoj odchod pripustila aj Remišová

„Z vlády odchádza ministerka Kolíková,“ uviedla v utorok na tlačovej besede Remišová s tým, že ide o Kolíkovej osobné rozhodnutie. Remišová sa s ním nestotožňuje. Šéfka Za ľudí a vicepremiérka zároveň pripustila svoju vlastnú demisiu. „Keď uvidíme, že rokovania nikam nevedú, čo sa, dúfam, nestane, oznámim svoje rozhodnutie tak, ako to dnes oznamuje ministerka Kolíková,“ doplnila Remišová.

Kolíková ozrejmila, že kľúčový moment tohto jej rozhodnutia bolo vyslovenie požiadavky zo strany premiéra, že aj jej demisiou sa môže upokojiť situácia v koalícii.

VIDEO: Ministerka Kolíková podala demisiu, Remišová by ju nasledovala, ak by rokovania v koalícii nikam neviedli.

Video

Za termín svojho rozhodnutia označila nasledujúci pondelok. Chce, aby sa kríza vyriešila ešte pred pokračovaním aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR. „Neberte to ako ultimáta, skôr to berte ako úprimnú snahu, aby sa táto vládna kríza vyriešila,“ poznamenala. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) dodal, že ak dôjde k demisii predsedníčky, bude ju nasledovať. Zopakoval, že jeho pozícia je k dispozícii.

„Nemôžem povedať, že by som na zmeny v rámci justície nemala podporu koaličných partnerov, rovnako nemôžem povedať, že by som nemala podporu zo strany premiéra,“ skonštatovala Kolíková s tým, že na zásadné zmeny v justícii však treba pokojnú a stabilnú atmosféru. Poukázala pritom na napätie a vzťahy medzi partnermi. Naďalej je presvedčená, že štvorkoalícia má potenciál pokračovať v zmene štýlu vládnutia.

odkaz Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií Foto: Pravda
Hrdinovia klímy Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií

Kolíková je pripravená sa na ministerstvo spravodlivosti vrátiť, ak uvidí, že požiadavky na rekonštrukciu vlády sú splnené. Šéfka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská doplnila, že strana mieni Kolíkovú podporovať za ministerku spravodlivosti, ak dôjde k rekonštrukci­i vlády.

Kolíková podala demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z vlády (ktorý už odstúpil), odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej i podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

373 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Zuzana Čaputová #koaličná kríza pre Sputnik