Epidemická situácia sa zlepšuje, celé Slovensko však ostáva v čiernej fáze

Situácia na Slovensku v súvislosti s koronavírusom sa neustále zlepšuje. V utorok to na pôde Ministerstva zdravotníctva vyhlásil minister financií Eduard Heger (OĽaNO) poverený vedením rezortu.

23.03.2021 14:25 , aktualizované: 17:30
debata (19)

Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, znížilo sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a v nemocniciach je menej pacientov. Naopak, stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu covidu.

Rezort zdravotníctva ďalej spresnil, že počet prepúšťaných pacientov, ktorí prekonali covid, je momentálne vyšší, ako počet tých prijímaných. V súčasnosti je obsadených 3 300 lôžok pacientov s koronavírusom.

Video: Minister Eduard Heger k aktuálnej epidemickej situácii.

Video

Celé územie Slovenska však naďalej ostáva v čiernej fáze, nakoľko počet covidových pacientov v nemocniciach stále neklesol pod hranicu 3-tisíc. Epidemická situácia sa však podľa rezortu zdravotníctva zlepšuje.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková uviedla, že stúpa počet podaných vakcín od spoločnosti Moderna, minulý týždeň ňou zaočkovali 3 200 osôb. Zaočkovanosť AstraZenecou klesla, zo 100-tisíc vakcín, ktoré Slovensko malo dostať, prišlo za dva týždne len 12-tisíc.

O dva týždne však podľa tajomníčky príde viac ako 100-tisíc vakcín od AstraZenecy. Celkovo bola vakcína proti covidu na Slovensku podaná už v 785-tisíc prípadoch.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

V nemocniciach je momentálne podľa informácií stránky ministerstva zdravotníctva korona.gov.sk hospitalizovaných 3 407 pacientov s potvrdeným koronavírusom. Za posledné dva dni sa počet hospitalizácií v súvislosti s covidom, resp. podozrením naň zvýšil o 168 na 3 620. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 316 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 380 osôb.

Koronavírusu na Slovensku podľahlo už viac ako 9-tisíc osôb, za pondelok pribudlo 86 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo si už infekcia vyžiadala 9 190 obetí.

Covid automat - zlepšenie, len 14 čiernych okresov

Čísla Covid automatu pre týždeň od 29. marca 2021

Fotogaléria
+7

Z 28 úloh 17 splnených

Heger na brífingu tiež uviedol, že z úloh, na ktorých sa koncom februára dohodli premiér Igor Matovič (OĽaNO) a slovenskí vedci, je už 17 z nich splnených. Ďalších 11 úloh je podľa Hegera v procese riešenia.

Za splnené považuje napríklad zrušenie výnimky na vychádzku do prírody mimo okresu. V prípade obyvateľov mesta Bratislava s možnosťou vychádzok v rámci kraja a v prípade obyvateľov mesta Košice s možnosťou vychádzok aj do okresu Košice-okolie, či napríklad obmedzenie platnosti všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania na čas od 5.00 do 20.00 h.

Patrí sem napríklad tiež sprísnenie kontrol prechodu štátnych hraníc a registrácie v aplikácii e-hranica alebo aj urýchlenie spustenia sekvenovania minimálne 500 náhodne vybraných pozitívnych vzoriek týždenne či realizáciu sekvenovania pozitívnych vzoriek z osôb, ktoré pricestovali z rizikových oblastí v zahraničí a ďalšie.

Medzi tie, na ktorých sa ešte pracuje, patria napríklad distribúcia testov na samotestovanie do domácnosti či zavedenie e-karantény do konca apríla.

Predseda vlády spolu s vedcami a odborníkmi spoločne diskutovali na Úrade vlády SR o riešení situácie s koronavírusom ešte koncom februára. Hovoril o mimoriadne plodnej, vecnej a konštruktívnej debate. Podporu opatrení chcel nájsť naprieč politickým spektrom a tiež u prezidentky Zuzany Čaputovej.

Heger: Spochybňovanie vakcín je hazardom so životmi občanov

Spochybňovanie akejkoľvek vakcíny, ktorá je uvedená do očkovacieho procesu na Slovensku, je hazardom so životmi občanov. Na utorňajšej tlačovej besede to uviedol minister financií a dočasne poverený minister zdravotníctva Eduard Heger.

Politikov preto vyzval, aby vážili svoje slová. Nemôžu podľa neho jedným dychom hovoriť, že im záleží na zdraví občanov a zároveň spochybňovať vakcíny, ktorými sú občania očkovaní. Minister dodal, že všetky vakcíny, ktoré sa na Slovensku používajú, sú podrobené kvalitnej kontrole.

Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová informovala, že po očkovaní vakcínou AstraZeneca bolo doteraz hlásených 1 093 nežiaducich účinkov. Z toho 24 bolo závažných a štyri sa týkali povrchovej trombózy dolných končatín. „Všetci štyria sú stabilizovaní, všetci mali pozitívnu osobnú anamnézu, už predtým tromboembolickú príhodu prekonali,“ uviedla šéfka ŠÚKLu.

Opäť poukázala na to, že prínosy očkovania prevažujú nad akýmikoľvek rizikami. „Riziko z neočkovania a následného ochorenia je podstatne väčšie na vznik tromboemolických príhod, ako riziko po očkovaní,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #epidemiologická situácia