Kvietika ponechal Najvyšší súd na slobode

Finančník Martin Kvietik, obvinený v kauze Dobytkár, nebude väzobne stíhaný. Rozhodol o tom trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom verejnom zasadnutí. NS SR tak nevyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči nedávnemu rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý Kvietika do väzby nezobral. Rozhodnutie je právoplatné.

23.03.2021 15:00 , aktualizované: 15:10
kvietik Foto: ,
Finančník Martin Kvietik krátko po prepustení na slobodu v Pezinku 15. marca 2021
debata (10)

Najvyšší súd nezistil nové väzobné dôvody. NS rozhodoval o sťažnosti prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý nezobral finančníka Martina K. do väzby v súvislosti s jeho novým obvinením. Nové obvinenie mu vzniesli 25. februára. Obhajca finančníka zdôrazňuje, že ide o čin z roku 2017, ku ktorého spáchaniu malo dôjsť dávno pred jeho zadržaním v rámci akcie Dobytkár vlani v apríli.

Na verejnom zasadnutí sa zúčastnil obvinený Kvietik aj jeho obhajca Dušan Ivan. Dozorového prokurátora, ktorý mal v utorok iný úkon, zastupoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Kvietika 11. marca krátko po prepustení z väzby po rozhodnutí NS SR v Leopoldove zadržali a obvinili ho. Nové obvinenie sa týka skutku ešte z roku 2017 a opiera sa o výpovede dvoch svedkov. Podľa medializovaných informácií mal Kvietik prijať úplatok vo výške 180 000 eur za sprostredkovanie agrodotácií.

Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla 2020 obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kvietik