Čaputová vyzvala Matoviča, aby odstúpil

Je nevyhnutné, aby premiér Igor Matovič (OĽANO) svojou demisiou umožnil uzavrieť dohodu koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom utorňajšom mimoriadnom vyhlásení ku koaličnej kríze.

23.03.2021 16:43 , aktualizované: 17:31
Igor Matovič, Zuzana Čaputová, stretnutie... Foto: ,
Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová
debata (497)

VIDEO: Vláda nie je eseročka. Čaputová žiada demisiu Matoviča.

Video

„Každým dňom krízy dávajú politické elity ľuďom krutý odkaz o svojej odtrhnutosti od ich reálnych životov. Vláda nie je eseročka, v ktorej si podielnici dohadujú svoje ďalšie fungovanie podľa osobných záujmov,“ povedala Čaputová.

Hlava štátu pripomenula, že pred týždňom požiadala Matoviča, aby čo najskôr ukončil vládnu krízu. „Ukázalo sa, že čas situácii nepomohol. Práve naopak. Vládna kríza sa ďalej prehlbuje,“ zdôraznila Čaputová s tým, že dnes prijala už štvrtú demisiu člena vlády. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pritom dnes informoval o tom, že ak sa nenaplnia požiadavky na rekonštrukciu vlády, podá vo štvrtok 25. marca demisiu. Ochotu podať demisiu dnes na sociálnej sieti avizoval aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Koncom tohto týždňa môže byť vláda oslabená o takmer polovicu ministrov. Neodchádzajú pritom len ministri zodpovední za stav krízy. Ale postupne odchádzajú najlepšie hodnotení ministri, na ktorých práci vláda stojí,“ pokračovala prezidentka. Doplnila, že nespôsobilosť prijímať väčšinové rozhodnutia sa preniesla aj na pôdu parlamentu. „Výkonná a zákonodarná moc nie sú plne funkčné, čo je neprijateľné konštatovanie v krízovej situácii, akú sme už desaťročia nezažili,“ podotkla.

Upozornila tiež, že vláda je orgánom verejnej moci a poukázala na stále trvajúcu pandémiu koronavírusu na Slovensku.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú, volajú po rekonštrukcii vládneho kabinetu. Premiér v nedeľu pripustil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z vlády, odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej i podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky parlamentného zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

Zo súčasného vládneho kabinetu už odišli Marek Krajčí (OĽANO), ktorý viedol rezort zdravotníctva, Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý bol ministrom práce, Sulík aj Kolíková. SaS a Za ľudí hovoria, že podmienky na rekonštrukciu vlády už splnili. Liberáli trvajú na odchode Matoviča z vlády do stredy, inak odídu z koalície. Za ľudí trvá na zotrvaní v štvorkoalícii. Šéf Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa krízu nepodarí vyriešiť do konca budúceho týždňa.

497 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #vláda Igora Matoviča #koaličná kríza pre Sputnik