Dušan Kracina, obvinený v kauze prípravy vrážd prokurátorov, zostáva vo väzbe

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, predĺžil u Dušana Kracinu, obvineného v kauze prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho, lehotu trvania väzby do 21. novembra. Urobil tak v utorok na základe žiadosti prokurátora. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

23.03.2021 17:15
debata

„Sudca nenahradil väzbu nad obvineným dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd (NS) SR,“ konštatovala Kudjáková.

Podľa nej sudca zároveň zamietol návrh prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby u Dušana Kracinu, takže dôvodom väzby u neho naďalej ostáva obava z pokračovania v trestnej činnosti, a teda preventívna väzba. Prokurátor podal proti tomu sťažnosť, o ktorej takisto rozhodne NS SR.

Dušan Kracina je obvinený pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva. Tvrdí, že je nevinný. Národná kriminálna agentúra ho zadržala vlani v septembri. Na trestnom čine sa mal zúčastniť ako objednávateľ.

Z príprav vrážd Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho obvinili už koncom augusta 2019 Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

Pred týždňom rozhodol sudca pre prípravné konanie ŠTS v tejto kauze aj o zotrvaní vo väzbe Zsuzsovej do 3. novembra. Hoci v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice ju súd oslobodil a v ďalšej veci – vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, kde mala vystupovať ako sprostredkovateľka, ju odsúdil na 21 rokov väzenia, nie je ani jeden rozsudok k dnešnému dňu právoplatný.

debata chyba
Viac na túto tému: #objednávka vraždy