Matovič dostal trikrát ultimátum. Dokedy sa musí rozhodnúť?

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby odstúpil. Nebola jediná, kto tlačí na rýchle ukončenie krízy v koalícii. Dostal trikrát ultimátum aj od koaličných partnerov.

23.03.2021 21:18
debata (133)

VIDEO: Tri ultimáta pre Igora Matoviča.

Video

Prezidentka pripomenula, že už minulý týždeň chcela, aby Matovič rýchlo ukončil súčasnú vládnu a koaličnú krízu, ale tá sa podľa nej ešte prehĺbila. Hnutie OĽaNO reagovalo na prezidentkinu výzvu konštatovaním, že pokračujú v rokovaniach s partnermi a cieľom je „čo najskoršie ukončenie koaličnej krízy, pokračovanie vlády a napĺňanie jej programového vyhlásenia“.

Koaliční parneri hnutia OĽaNO však už dopredu stanovili termíny, dokedy sú ochotní naťahovať rokovania. Prvé ultimátum dostal Matovič od Richarda Sulíka (SaS). Ak do stredy neodstúpi, vo štvrtok podajú demisiu zvyšní dvaja ministri za SaS, minister zahraničných vecí Ivan Korčok a minister školstva Branislav Gröhling. Zároveň strana pozastaví platnosť koaličnej zmluvy.

Veronika Remišová (Za ľudí) pripustila svoju demisiu, keď bude vidieť, že „rokovania defintívne nikam nevedú“. Rozhodnutie chce prijať do pondelka.

Boris Kollár dáva rokovaniam priestor počas tohto týždňa a „maximálne do konca budúceho týždňa to musíme uzavrieť“. Inak predstúpi pred ľudí, povie im, že sa nebude tohto cirkusu zúčastňovať a odchádza preč. A „čestne povie“, že treba vyhlásiť predčasné voľby.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda Igora Matoviča #koaličná kríza pre Sputnik