Rebríček najlepších nemocníc podľa pacientov. Dobré hodnotenie napriek pandémii

Rebríček zdravotníckych zariadení poisťovne Dôvera vznikol po 15. raz. Tohtoročná priemerná známka 1,53 je podľa generálneho riaditeľa Dôvery Martina Kultana najlepšou za posledné roky, no pacienti sa najviac sťažovali na stravu, ubytovanie a čistotu.

24.03.2021 05:30
debata (9)

Vojenskú nemocnica v Ružomberku vyhodnotili pacienti ako najlepšiu fakultnú nemocnicu na Slovensku. Druhá priečka patrí Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici a tretia Univerzitnej nemocnici v Martine.

V kategórii všeobecných nemocníc pacienti do prvej trojice vybrali Nemocnicu AGEL Košice-Šaca, Nemocnicu armádneho generála L. Svobodu vo Svidníku a Univerzitnú nemocnicu s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave.

Medzi špecializovanými zariadeniami patrí prvenstvo Onkologickému ústavu sv. Alžbety v Bratislave, Centru intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby v Bratislave a Národnému endokrinologickému a diabetologickému ústavu v Ľubochni. Víťazmi kategórie ostatné nemocnice sú Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici, Oftal Zvolen a Clinica Orthopedica v Bratislave.

Zaujímavosťou je, že odpovede na všetky otázky mali v priemere lepšie hodnotenie ako vlani, a to aj napriek pandémii a odloženým operáciam. Kultan sa domnieva, že to súvisí s pandémiou. Zhodnotil, že nielen súkromná zdravotná poisťovňa, ale aj pacienti si uvedomujú, akým náročným obdobím prechádza slovenské zdravotníctvo a slovenské nemocnice.

Pacienti tento rok nehodnotili ani tak odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy, no sústredili sa na kvalitu ubytovania, prístup personálu a subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení s odstupom času. Dotazníky pozostávali z dvanástich otázok. Pacienti hodnotili ako v škole, teda známkami od jedna po päť.

Najviac sťažností sa týkalo stravy, druhou najhoršou hodnotenou kategóriou bolo ubytovanie a čistota v zdravotníckych zariadeniach. Naopak, pacienti najlepšie ohodnotili prístup lekárov a stredného zdravotného personálu.

Najväčším skokanom tohto roka bola Nemocnica s poliklinikou Myjava, ktorá v kategórii všeobecných nemocníc postúpila z minuloročného 33. na štvrté miesto.

So zdravotnou starostlivosťou, s lekármi a so sestrami sú pacienti najviac spokojní v bratislavskom Onkologickom ústave sv. Alžbety. Po ňom nasleduje Národný ústav srdcových a cievnych chorôb – Detské kardiocentrum a Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni.

Naopak, najmenej boli spokojní s lekármi a so sestrami v Psychiatrickej nemocnici prof. Matulaya v Kremnici, v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku a vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #nemocnice