OĽaNO vyzýva SaS, aby nerozbíjali vládu

Hnutie OĽaNO neukončuje rozhovory o rekonštrukcii vlády na pôdoryse štvorkoalície. Vyzýva však predstaviteľov strany SaS, aby nerozbíjali vládu a nekládli stále nové verejné ultimatívne požiadavky.

24.03.2021 11:48 , aktualizované: 14:39
Richard Sulík, Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič a Richard Sulík
debata (316)

Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky s tým, že OĽaNO považuje SaS za stranu demokratov, ktorí napriek osobným rozporom nakoniec uprednostnia záväzok voči svojim voličom. Žiaden osobný záujem o kreslo ministra nemôže podľa OĽaNO stáť nad záujmom ľudí a osudom SR.

Bystriansky doplnil, že v utorok 23. marca predstavitelia OĽaNO pokračovali v rokovaniach s predstaviteľmi SaS o rekonštrukcii vlády, ktorá vzišla zo štvorkoalície. „Predseda SaS Richard Sulík na rokovaní zadefinoval ako kľúčovú a zásadnú požiadavku strany, aby sa on osobne stal ministrom hospodárstva v zrekonštruovanej vláde, v prípade, že členom vlády bude aj Igor Matovič (OĽaNO)," podotkol.

VIDEO: Naď: Prezidentka vykopávala otvorené dvere.

Video

Remišová: Koaličné rokovania viaznu na možnej účasti Sulíka vo vláde

Vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová vyhlásila, že štvorkoalícia stojí a padá na dohode premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a šéfa SaS Richarda Sulíka. Oboch vyzvala, aby sa čo najskôr dohodli. Dodala, že k tomu nemá strana Za ľudí ako prispieť, pretože urobila všetko, čo mohla. OĽaNO pokračovalo v rokovaniach s SaS o rekonštrukci­i vlády.

Rokovania podľa Remišovej viaznu na tom, či Sulík bude alebo nebude sedieť vo vláde, a sporným bodom je podľa jej slov aj ministerstvo, ktoré si nárokuje SaS. Štvorkoalíciu považuje Remišová za najstabilnejšie riešenie pre krajinu. Naťahovanie krízy pokladá za hazard pre Slovensko.

„Stále verím, že Richard Sulík aj pán premiér ustúpia zo svojich pozícií, že to nebude hra eg, ale že sa navzájom dohodnú a budeme môcť pokračovať v takom zložení, v akom sme do tejto koalície nastupovali,“ odpovedala Remišová na otázku, či je pre ňu trojkoalícia prijateľným riešením krízy. „Nemôže to byť o jednom ministerskom kresle plus-mínus, na tom predsa nemôže stáť osud Slovenska. Takisto stabilita koalície nemôže stáť na tom, či jeden nebude vo vláde, keď tam iný nebude,“ povedala.

Rokovania podľa nej nestroskotali. „Zatiaľ stále pokračujú, pokiaľ viem, aj včera sa stretli lídri oboch strán. A ja stále verím, že prekonajú svoje egá a nakoniec sa dohodnú,“ doplnila. Štvorkoalícia je podľa nej v rukách Matoviča a Sulíka. „My sme akceptovali požiadavky pána premiéra, minimálne v jednej veci,“ povedala Remišová o pozícii strany Za ľudí.

Premiér v nedeľu pripustil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Stanovil si viacero podmienok, medzi nimi bol odchod Sulíka z vlády, ako aj nové prerozdelenie ministerských postov na základe výsledkov volieb, čo znamená, že by sa SaS v prospech OĽANO vzdala jedného kresla. Sulík už podal demisiu, v stredu oznámili svoj odchod aj ďalší ministri nominovaní SaS.

V utorok podala demisiu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), čo bolo tiež jednou z podmienok premiéra. Matovič žiadal aj odchod Juraja Šeligu (Za ľudí) z postu podpredsedu parlamentu. Ten je zatiaľ vo funkcii, no oznámil, že do rozhodnutia straníckych orgánov a uzatvorenia novej koaličnej dohody nebude viesť rokovanie parlamentu.

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #koaličná kríza pre Sputnik