V koalícii hrá každý svoju hru. Výdrž rekonštrovanej vlády si netrúfa odhadnúť ani politológ

Podľa politológa Michala Cirnera koaličné strany Za ľudí, SaS a Sme rodina nie sú schopné kvôli zlej komunikácii a vlastným záujmom lepšie skoordinovať svoj postup voči premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

24.03.2021 13:00
debata (48)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) podľa neho v skutočnosti nie je pripravený vypísať predčasné voľby, ide len o vytváranie ďalšieho tlaku na odchod premiéra.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Matoviča, aby odstúpil z funkcie. Môže si ju dovoliť neposlúchnuť?

Myslím si, že skôr ako výzva od prezidentky ho k odchodu donútia koaliční partneri. Inak sa môže stať, že bude premiérom menšinovej vlády alebo skôr či neskôr dôjde k predčasným voľbám. Prezidentkino slovo, samozrejme, má svoju váhu, musí zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Určite si ale Matovič môže dovoliť jej výzvu nepočúvnuť.

VIDEO: Vláda nie je eseročka. Čaputová žiada demisiu Matoviča.

Video

Každá z koaličných strán dala premiérovi iné ultimátum pre odchod z vlády. Čo to hovorí o ich vzájomnej komunikácii?

Koalícia poriadne nefunguje. Sú tam rôzne problémy, nielen komunikačné. Vidíme to dennodenne. Každé hnutie alebo strana hrá svoju vlastnú politickú hru, majú svoje vlastné požiadavky, aj vnútrostranícky život. Treba mať na pamäti, že loptička je stále na strane predsedu vlády.

VIDEO: Trikrát ultimátum pre Matoviča. Čo kto od neho chce?

Video

Ak naozaj dôjde k rekonštrukcii vlády, bude to znamenať aj otváranie koaličnej zmluvy?

Posty vo vláde budú prerozdelené nanovo, možno pribudne aj nový post. V takom prípade by sa otvárala aj koaličná zmluva. Myslím si však, že väčšina ministrov, ktorí sú alebo boli vo funkciách v súčasnej vláde, v nej bude aj po rekonštrukcii.

Je správne, aby bol Matovič ako predseda najsilnejšej koaličnej strany vicepremiérom?

Mali sme tu situáciu za vlády Ivety Radičovej, ktorá bola premiérkou napriek tomu, že bola len podpredsedníčkou strany SDKÚ. Jej stranícky nadriadený, predseda strany Mikuláš Dzurinda, bol minister zahraničných vecí. Neviedlo to k ničomu dobrému ani v rámci strany, ani v rámci koalície. Politika je však umenie možného, v Matovičovom prípade to teda môže byť inak.

Čo sa stane, ak predseda vlády demisiu nepodá?

Boris Kollár sa v utorok tváril, že je odhodlaný v takom prípade do konca budúceho týždňa vyhlásiť predčasné voľby. Ja si však myslím, že tým len chcel vytvoriť ďalší tlak na premiéra. V podstate mu tým odkázal, aby odstúpil. Myslím si, že už aj jemu pohár trpezlivosti pretiekol, a pridal sa na stranu SaS a Za ľudí. Zároveň je si vedomý, že menšinová vláda s OĽaNO by dlho nevydržala. Určite si predčasné voľby neželá.

Aký je teda najpravdepodobnejší scenár ukončenia vládnej krízy?

Premiér podľa mňa do konca týždňa odstúpi, strany budú rokovať, a prezidentka poverí zostavením vlády iného člena OĽaNO, ktorý jej prinesie návrhy na nových ministrov. Netrúfam si však odhadnúť, ako dlho môže zrekonštruovaná vláda fungovať.

VIDEO: Fico v Ide o pravdu: Matovič bojuje o vplyv v SIS. Vedel, že Pčolinského zadržia.

Video

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda Igora Matoviča #koaličná kríza pre Sputnik