Prezidentka prijala demisie ministrov Gröhlinga a Korčoka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok demisiu ministrov školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Rezort školstva má dočasne viesť minister financií Eduard Heger (OĽANO) a rezort diplomacie zas minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

25.03.2021 11:00 , aktualizované: 12:41
heger korčok naď grohling Gröhling Foto: ,
Prezidentka prijala demisiu ministrov školstva Gröhlinga (SaS) a zahraničných vecí Korčoka (nominant SaS). Rezort školstva má dočasne viesť minister financií Heger (OĽANO) a rezort diplomacie zas minister obrany Naď (OĽANO).
debata (189)

VIDEO: Prezidentka prijala demisie Gröhlinga a Korčoka, posledných dvoch ministrov z SaS.

Video

Demisie ako prejav stanoviska SaS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vníma demisie ministrov za SaS Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka aj ako prejav stanoviska politickej strany, ktorá ich nominovala a ktorá už štvrtkovým dňom nemá v kabinete zastúpenie. Uviedla, že odchádzať od rozrobenej práce nie je ľahké rozhodnutie. Tento ich krok však rešpektuje a obom sa poďakovala za ich prácu, ako aj úsilie a námahu, ktorú pri vedení rezortov vynaložili.

Skonštatovala, že Korčok prevzal rezort diplomacie po období, keď sa proklamovaná zahraničnopolitická orientácia republiky nie vždy zhodovala s konkrétnymi činmi a postojmi reprezentantov štátu. Jeho príchodom do rezortu sa podľa jej slov výrazne posilnila snaha o jednotu v zahraničnopo­litickom pôsobení.

„Oceňujem dôslednosť, s akou ste v zásadných otázkach zahraničnej politiky vychádzali z princípov medzinárodného práva, a naši partneri a spojenci tak mohli považovať SR za predvídateľného a spoľahlivého partnera. Vysoko hodnotím aj vašu reakciu na skutočnosti, ktoré ste vyhodnotili ako zasahovanie do našich vnútorných záležitostí,“ uviedla prezidentka. Dodala, že na jeho postoje v oblasti zahraničnej politiky sa vždy mohla spoľahnúť. Latku výkonu ministerského mandátu podľa jej slov svojou činnosťou postavil Korčok vysoko.

Hlava štátu podčiarkla aj náročnú úlohu Gröhlinga na čele rezortu školstva. Poukázala na to, že školy boli počas jeho pôsobenia väčšinu času zatvorené a situácia si vyžadovala často inovatívne riešenia nielen zo strany ministerstva, ale aj zo strany učiteľov. Ocenila, že ministerstvo využilo leto pod vedením Gröhlinga na dôslednú prípravu na očakávanú druhú vlnu pandémie a spoločne s epidemiológmi pripravilo školský semafor. „Žiaľ, tento nástroj, ktorý bol založený na myšlienke, že v pandémii sa školy zatvárajú ako posledné a otvárajú ako prvé, a ktorú sme v uplynulom období slovne všetci uznávali ako správnu a nespochybniteľnú, sa ani napriek vašej snahe nepodarilo v praxi dlhodobejšie naplniť,“ poznamenala.

Prezidentka tiež upozornila, že mnohí žiaci nemali počas pandémie prístup k technike a k internetu, aby sa zapojili do digitálneho vyučovania. Ocenila však, že sa to Gröhling snažil riešiť.

Ministrom financií Eduardovi Hegerovi a obrany Jaroslavovi Naďovi (obaja OĽANO) zaželala hlava štátu veľa úspechov pri vedení rezortov, ktorých riadením boli poverení po odchode Korčoka a Gröhlinga. Na demisiu posledných dvoch ministrov z SaS prišiel aj líder strany SaS Richard Sulík.

VIDEO: Sulík: Tato kríza nemá obdoby, Matovič je vinník a hlavný problém.

Video

Gröhling na tlačovej konferencii po podaní demisie konštatoval, že Slovensko potrebuje v tomto náročnom období vedenie krajiny, ktoré je pokojné a rozvážne. „My by sme mali ľudí spájať a nie rozdeľovať, my by sme mali situáciu upokojovať a nie vyhrocovať, my by sme mali konštruktívne spolupracovať a nie na seba útočiť," zdôraznil. SaS deklarovala, že ak nenastane zmena vládnutia, tak jej ministri podajú demisiu, a preto ju dnes podľa svojich slov podal aj on. Je rád, že rezort školstva môže odovzdať práve Hegerovi, pre ktorého bolo vzdelávanie prioritou. Verí, že školstvo ostane prioritou celej vlády.

Korčok priblížil, že ako diplomat vie, čo politika znamená, preto sa rozhodol podať demisiu ako reakciu na vnútropolitickú situáciu a na to, že SaS zaujala jasný postoj k tomu, ako zrekonštruovať vlá­du.

Predseda SaS Richard Sulík sa obom poďakoval za odvedenú prácu. „Som veľmi rád, že patrili k najlepším ministrom tejto vlády, v podstate vo všetkých hodnoteniach," podčiarkol šéf liberálov.

Vypršané ultimátum

Gröhling a Korčok oznámili svoju demisiu v stredu. Nasledovali tak predsedu SaS Richarda Sulíka. Ten podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, medzi nimi aj odchod Sulíka z vlády. SaS už skôr dala premiérovi do stredy ultimátum na odchod z funkcie. Hrozí odchodom z koalície.

Demisiu už podali ministri zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a práce Milan Krajniak (Sme rodina). Odišla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Matovičova vláda je v kríze, prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli chcú aj úplný odchod Matoviča z vlády. Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #koaličná kríza pre Sputnik