SaS pozastavila účasť v koalícii, kým premiér nepodá demisiu

SaS pozastavuje svoju účasť v koalícii, pokiaľ premiér Igor Matovič (OĽANO) nepodá demisiu. Informoval o tom predseda strany Richard Sulík vo štvrtok po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministrov za stranu Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka. V rokovaniach bude SaS pokračovať až po demisii premiéra. Rokovania má podľa SaS viesť ten, koho prezidentka poverí zostavovaním novej vlády.

25.03.2021 12:07 , aktualizované: 15:47
Sulík, Korčok, Grohling, Gröhling Foto: ,
Branislav Gröhling, Richard Sulík a Ivan Korčok. 25 marca 2021.
debata (231)

„Pred desiatimi dňami sme vyzvali Igora Matoviča, aby odstúpil z funkcie premiéra vlády, pretože nespĺňa požiadavky na túto funkciu,“ povedal Sulík na tlačovej besede po podaní demisií. „Igor Matovič si dal podmienku, že musím odísť ja a Mária Kolíková. Za tých desať dní my už nie sme ministri a odišli ďalší,“ pokračoval Sulík.

„Dnešným dňom pozastavujeme našu účasť v koalícii a to na tak dlho, kým nepodá Igor Matovič demisiu,“ vyhlásil Sulík. „V oficiálnych rokovaniach budeme pokračovať až potom, keď Igor Matovič podá demisu,“ dodal. Rokovania za OĽaNO by mal podľa šéfa SaS viesť človek, ktorého prezidentka poverí zostavením novej vlády. Sulík dodal, že očakáva prednostne riešenie na pôdoryse súčasnej koalície.

VIDEO: Sulík: Tato kríza nemá obdoby, Matovič je vinník a problém.

Video

Sulík ďalej povedal, že Matovič vedie útočnú a agresívnu politiku. Zlyhania v boji s pandémiou, pod ktoré sa podpisuje nielen Matovič, ale aj jeho minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), označil za katastrofu. Líder SaS vyhlásil, že sa snažil umožniť Matovičovi poctivý odchod z vlády.

Matovičovu požiadavku, aby mohol zastávať funkciu vicepremiéra pre boj s korupciou, označil Sulík za papalášizmus. „Žijeme v ťažkej dobe a namiesto riešenia pandémie Igor Matovič rieši seba,“ pokračoval Sulík. Podľa neho ide o „živočíšny boj Igora Matoviča o moc“, ktorý sa SaS bridí.

Matovičovu snahu o prechod z postu premiéra na funkciu podpredsedu vlády označil Sulík ako chytráčenie. „Problém je premiér. Svojím útočným štýlom, ale aj tým, že priamo riadil boj proti pandémii a tam zlyhal,“ zdôraznil Sulík. Svoj odchod označil za „uľahčenie odchodu Igora Matoviča“. Ak však Matovič neodíde z vlády, sú rokovania o riešení krízy na bode nula.

Vytvorenie novej pozície vo vláde pre Matoviča mení mocenské pozície koalície vo vláde, priznal Sulík. Považuje za chybu, že chcel Matovičovi pomôcť a vytvoriť mu priestor na to, aby mohol dôstojne odísť z postu premiéra.

Sulík tvrdí, že nemá zmysel rokovať o novej vláde so starým premiérom. Kým nepodá Matovič demisiu, nebudú sa zúčastňovať na rokovaní koaličnej rady. V Národnej rade budú poslanci SaS hlasovať podľa vlastného vedomia a svedomia.

OĽaNO: Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu

Hnutie OĽANO so sklamaním konštatuje, že predseda strany SaS Richard Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu. Hnutie to uviedlo v stanovisku, ktoré zaslal hovorca Matúš Bystriansky. „Uprednostniť vlastnú ministerskú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné,“ skonštatovalo OĽA­NO.

„Teraz je na zodpovednosti nás zostávajúcich koaličných strán, aby sme spoločnými silami snahe rozbiť vládu zabránili, tento útok ustáli, našli dohodu a vyviedli krajinu z politickej krízy,“ doplnil Bystriansky.

Vláda podľa SaS nepadá

SaS reagovala, že jej odchodom z koalície vláda nepadá. „Tri vládne strany – OĽANO, Sme rodina a Za ľudí – majú spolu minimálne 80 poslancov. Tým pádom môžu vládnuť s dostatočnou rezervou. Vládu sme teda nepovalili a ani to nie je na základe jednoduchých počtov možné,“ skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Po požiadavke Igora Matoviča podal Richard Sulík demisiu, čím sa stotožnil s tvrdením OĽANO, že uprednostniť vlastnú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné. Očakávame, že to isté spraví teraz aj Igor Matovič a podá demisiu tak, ako sľúbil. Tým sa otvorí cesta k plodným rokovaniam o rekonštrukcii vlády,“ uzavrel hovorca.

VIDEO: Prezidentka vníma demisie ministrov za SaS aj ako prejav stanoviska politickej strany, ktorá ich nominovala.
Video

Gröhling a Korčok oznámili svoju demisiu v stredu. Nasledovali tak predsedu SaS Richarda Sulíka. Ten podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, medzi nimi aj odchod Sulíka z vlády. SaS už skôr dala premiérovi do stredy ultimátum na odchod z funkcie. Hrozí odchodom z koalície.

Demisiu už podali ministri zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a práce Milan Krajniak (Sme rodina). Odišla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Matovičova vláda je v kríze, prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli chcú aj úplný odchod Matoviča z vlády. Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #vláda Igora Matoviča #koaličná kríza pre Sputnik #SASKA