Valášek poprel, že bude šéfom slovenskej diplomacie, verí v skorý návrat Korčoka

Poslanec Národnej rady Tomáš Valášek poprel, že by sa mal stať ministrom zahraničných vecí. Ako uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti „nebude ministrom v trojkoalícii a ani v štvorkoalícii“.

25.03.2021 13:00 , aktualizované: 14:12
Tomáš Valášek Foto:
Poslanec Národnej rady Tomáš Valášek
debata (29)

„Slovensko potrebuje štvorkoalíciu a nepotrebuje nového ministra, lebo už jedného má. A hoci pred chvíľou podal demisiu (Korčok – pozn. red.), všetci to, myslím, vnímame ako gesto pre ukončenie vládnej krízy, nie ako znamenie nezáujmu o post,“ uviedol Valášek.

Verí však, že bývalý šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) sa aj so stranou Sloboda a Solidarita (SaS) čoskoro vráti do rekonštruovanej vlády pod novým vedením.

Demisiu Ivana Korčoka (nominant SaS) na post ministra zahraničných vecí vníma nezaradený poslanec Národnej rady a člen strany Hlas Peter Kmec ako vývoz vnútropolitického konfliktu a politickej nestability do zahraničia.

Súčasný kabinet podľa Kmeca od začiatku vládnutia rezignoval na nadrezortný a integrovaný prístup riadenia v oblasti domácich, európskych a globálnych politík. Poznamenal, že nebude ľahké opäť naštartovať dôveru partnerov ani napraviť škody napáchané na dobrom mene Slovenska v zahraničí.

„Slovenská zahraničná politika sa stala rukojemníkom politických zápasov medzi OĽaNO a SaS, výsledkom čoho sme sa stali nepredvídateľnou a nevypočítateľnou krajinou pre partnerov v zahraničí. Po úspešnom období premiéra Petra Pellegriniho, keď si SR získala rešpekt a zahraničnopolitické renomé, za rok pôsobenia tejto koalície došlo k zásadnému obratu,“ skonštatoval Kmec.

Štát, v ktorom na jednej strane robí politiku ministerstvo zahraničných vecí a na druhej šíri hanbu predseda vlády nemôže podľa neho presadzovať dôveryhodnú politiku. Tvrdí, že správanie sa vládnej koalície išlo často proti zahranično-politickým a bezpečnostným záujmom Slovenska.

Zahraničná politika na bode nula

Poznamenal, že vláda Igora Matoviča (OĽaNO) bola vytvorená na „zotrvačnom modeli, ktorého prioritou bolo od začiatku rozdeľovanie stoličiek a nie zohľadnenie prioritných záujmov Slovenska“.

Dodal, že vládna koalícia útokmi na opozíciu a vnútornými spormi výrazne prispela k rozdeľovaniu slovenskej spoločnosti. „Bez spoločenského konsenzu sa nedá vybudovať ani zahranično-politický konsenzus,“ dodal s tým, že Slovensko sa v zahraničnej politike ocitlo na bode nula.

Ivan Korčok podal vo štvrtok demisiu v súvislosti s vládnou krízou. Skonštatoval, že pre konflikty na domácej politickej scéne sa Slovensko dostalo na tenký ľad v zahraničnej politike. Napriek tomu ale podľa neho zahraničie vníma Slovensko dobre. Apeloval však, aby sa Slovensko z tohto dostalo.

Nechcel povedať, či sa na ministerstvo po rekonštrukcii vlády vráti. Nateraz sa podľa jeho slov končí jeho etapa a ostatné je v rukách koaličných partnerov. Korčok kritizoval, že premiér Matovič podporil v dôležitej situácii iného ministra zahraničných vecí a verí, že sa to v budúcnosti viac nestane.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #ministerstvo zahraničných vecí #Tomáš Valášek