Remišová: Matovič a Sulík idú rozbiť túto vládu

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí, že lídri OĽaNO a SaS sú nezodpovední a chystajú sa urobiť veľkú chybu - povaliť vládu.

25.03.2021 13:31
debata (135)

Remišová pripomenula, že jej strana žiada pokračovanie štvorkoalície a zmenu na poste predsedu vlády. „Pozastavenie koaličnej zmluvy SaS nás veľmi mrzí,“ prizvukuje.

Upozorňuje, že osobné spory lídrov OĽaNO a SaS spôsobujú „nefunkčnosť koalície, čo považujeme za mimoriadne nezodpovedné“. Dodáva, že táto koalícia, ktorá vznikla pred rokom, mala priniesť „nielen návrat spravodlivosti, ale aj mnohé dôležité reformy“.

Video: Pozrite si, ako predsedníctvo strany Za ľudí komentovalo rokovania so zástupcami OĽaNO Eduardom Hegerom a Jánom Budajom.

Video

Podľa Remišovej idú Igor Matovič a Richard Sulík „spraviť obrovskú chybu svojho politického pôsobenia – rozbiť túto vládu“.

SaS dnes oznámila, že pozastavuje účasť v koalícii. Účasť bude podľa jej predsedu Richarda Sulíka pozastavená dovtedy, kým predseda vlády Matovič nepodá demisiu.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli hovoria aj o úplnom odchode Matoviča z vlády.

Premiér avizoval ochotu odstúpiť za určitých podmienok, ale pripustil zotrvanie vo vláde ako jej člen. Ministri za SaS už podali demisie, odstúpila ministerka Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Veronika Remišová #koaličná kríza pre Sputnik