Konzílium predstavilo veľkonočné desatoro odporúčaní

Protipandemické opatrenia by sa cez Veľkú noc na Slovensku nemali sprísňovať. Informovali členovia konzília odborníkov, ktorí vydali symbolické desatoro odporúčaní pre veľkonočné sviatky.

26.03.2021 10:01 , aktualizované: 14:03
heger krčméry Foto: ,
Infektológ Vladimír Krčméry a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger počas tlačovej konferencie k opatreniam na veľkonočné sviatky.
debata (423)

Ľuďom radia obmedziť stretnutia, odložiť šibačku aj oblievačku a na bohoslužbách sa zúčastniť len virtuálne. Počas pobytu v prírode by sa podľa nich nemali vytvárať veľké skupiny ľudí a cestovať by sa malo len v rámci okresu. Odborníci vyzvali na nosenie rúšok a respirátorov i na individuálny šport v prírode.

VIDEO: Desatoro prosieb a odporúčaní konzília odborníkov.

Video

Minister financií a zastupujúci šéf rezortu zdravotníctva Eduard Heger uviedol, že práve počas blížiacich sa veľkonočných sviatkov čaká Slovensko „veľký súboj“ s pandémiou. „Tento súboj môže zasadiť rozhodujúci úder pandémii,“ povedal Heger a opakovane vyzval ľudí k dodržiavaniu momentálne platných opatrení.

Podľa Hegera zvládnutie padnemickej situácie počas Veľkej noci nám „ukáže, aké budeme mať na Slovensku leto“. Minister takisto pripustil, že ak sa situácia po Veľkej noci zhorší, vláda pristúpi k sprísneniu opatrení.

Desatoro veľkonočných odporúčaní

  • Stretnutia je potrebné obmedziť
  • Vyhýbajme sa návštevám starých rodičov a rodičov
  • Odložiť treba aj šibačku a polievačku
  • Zúčastniť sa bohoslužieb treba v online priestore
  • Lásku k blížnemu prejavme tak, že ho nenakazíme
  • Oddych vyhľadávajme v prírode a len vo svojej bubline
  • športujme len individuálne a len v prírode
  • Cestujme len v rámci okresu
  • Rúška nosme aj vonku
  • Rešpektujme 14-dňovú karanténu príbuzných, ktorí sa vrátili zo zahraničia

Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že opatrenia a vyhlášky Úrad verejného zdravotníctva nebude počas Veľkej noci sprísňovať. „Stojíme si za tým, že opatrenia sú nastavené dostatočne a veľmi dôležité je, aby ich ľudia dodržiavali,“ doplnil.

Dodržiavanie nastavených opatrení je podľa infektológa a odborník na tropickú medicínu Vladimíra Krčméryho 90 % úspechu. Podotkol, že konzílium uvoľňovanie opatrení zatiaľ neodporúča, ich prirýchle uvoľnenie sa totiž ani v zahraničí zatiaľ nejaví ako úspešné. „Ostaňme vo svojom okrese,“ vyzval Krčméry.

Covid automat - zlepšenie, len 14 čiernych okresov

Čísla Covid automatu pre týždeň od 29. marca 2021

Fotogaléria
+7

„Prosíme, aby každý veľmi vážne zvážil návštevu rodičov a starých rodičov, a to aj v prípade, ak sú očkovaní,“ uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová s tým, že odborníci odporúčajú športovať individuálne a v prírode. Konzílium tiež vyzýva na nosenie rúšok v exteriéri a respirátorov v interiéri. Odborníci apelujú tiež na to, aby ľudia cestovali len v rámci okresu.

Odporúčaniami konzília odborníkov sa bude budúci týždeň zaoberať aj pandemická komisia.

Prevádzková doba obchodov sa nezmení

Ľudia si budú môcť v čase pred veľkonočnými sviatkami nakúpiť potraviny tak ako doposiaľ. Ako v piatok na tlačovej konferencii uviedol Heger, myslí si, že ide o najlepšie riešenie. Verí, že opatrenia sú nastavené dobre a ľudia ich budú dodržiavať. „Konzultoval som to aj s asociáciou obchodov, aby zabezpečili veľmi striktné dodržiavanie, pretože je to v záujme ochrany samotných nakupujúcich,“ povedal dočasný minister zdravotníctva.

Hlavný hygienik v tejto súvislosti vyzval seniorov, aby nakupovali vo vymedzenom čase. „Chcel by som veľmi pekne poprosiť, čo sa týka hodín pre seniorov a takisto aj zdravotne ťažko postihnutých, aby títo občania využívali hodiny počas pracovných dní medzi 9.00 až 11.00 h. Je to naozaj určené pre nich a sami seba chránia týmto spôsobom,“ zdôraznil Mikas.

VIDEO: Opatrenia na Veľkú noc by sa nemali sprísňovať.

Video

O prípadnom uvoľnení opatrení sa bude rozhodovať po sviatkoch

Ako ďalej uviedol Heger, odborníci diskutujú o tom, ako sa život na Slovensku prispôsobí COVID automatu. O prípadnom uvoľnení protiepidemických opatrení sa bude rozhodovať po Veľkej noci. „Chceme klesajúci trend udržať a chceme postupne zapínať život späť, ako sme ho poznali pred pandémiou,“ povedal Heger. Pripomenul však, že počet hospitalizovaných sa stále nedostal pod hranicu 3000 ľudí, čo celkovo krajinu drží v čiernej zóne. Do Veľkej noci nemá podľa neho zmysel nič uvoľňovať.

Keď sa situácia zlepší, bude sa ešte musieť dodržať tzv. ochranná lehota 12 dní. Podľa dočasného šéfa rezortu zdravotníctva sa tak má zabezpečiť, aby nedošlo „k šokovej reakcii“. Súčasne nastavené opatrenia považuje za vhodné.

Člen konzília odborníkov Jozef Šuvada pripomenul, že covidový semafor, ktorý by mal fungovať pre jednotlivé regióny, sa prehodnocuje s ohľadom na výskyt nových mutácií koronavírusu. „Z COVID automatu by sme chceli vylúčiť testovanie ako také a chceli by sme ho prepojiť s národnou testovacou stratégiou,“ informoval s tým, že aj o tejto otázke diskutujú

© Autorské práva vyhradené

423 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #Vladimír Krčméry