Počet pacientov v nemocniciach naďalej klesá. Pribudli ďalšie úmrtia

Za štvrtok pribudlo na Slovensku 1 272 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá pritom vykonali 9 079 PCR testov. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 stúpol o ďalších 60. Hospitalizácie pacientov s potvrdeným covidom alebo s podozrením naň však klesli, ich počet sa znížil o 84. Pribudlo 13 381 zaočkovaných.

26.03.2021 10:12 , aktualizované: 15:00
debata (31)

Ministerstvo zdravotníctva SR doplnilo, že najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Žilinskom kraji (281) a najmenej v Bratislavskom kraji (76). Pozitivita testov dosiahla hodnotu 14,01 %. Zároveň za uplynulý deň pribudlo aj 1 216 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Je to 0,85 % z 143 332 usku­točnených antigénnych testov.

+3

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3 416 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3 182 ľudí. Na JIS je 285 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 368 osôb. Celkový počet úmrtí „na COVID" je 9 373 a celkový počet úmrtí „s COVIDom" je 1 742.

Konzílium odborníkov predstavilo symbolické ‚veľkonočné‘ desatoro, prosia o dodržiavanie nastavených opatrení.

Covid automat - zlepšenie, len 14 čiernych okresov

Čísla Covid automatu pre týždeň od 29. marca 2021

Fotogaléria
+7

Heger: Snažíme sa, aby boli očkovaní aj chronicky chorí pacienti

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR intenzívne pracuje na tom, aby okrem ľudí, ktorým to vek umožňuje, boli paralelne očkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj chronicky chorí pacienti. Na otázku TASR tak v piatok reagoval minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením rezortu.

VIDEO: Desatoro prosieb a odporúčaní konzília odborníkov.

Video

„Myslím si, že aj samotní chronickí pacienti zaznamenávajú, že sú pozývaní vo vyššej miere práve do očkovacích centier,“ uviedol s tým, že na rezorte majú rozdelené, ktoré diagnózy majú väčšiu prioritu. Počet takýchto ľudí sa podľa neho stále zvyšuje.

Podľa štatistík webu korona.gov.sk bolo k piatku zaočkovaných celkovo 853 069 ľudí, z toho druhú dávku vakcíny dostalo už 253 635 ľudí. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií je tak prvou dávkou zaočkovaných viac ako 13 507 ľudí na 100 000 obyvateľov a druhou dávkou viac ako 5715 osôb na 100 000 obyvateľov.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová pre TASR uviedla, že už zaregistrovali prvé pozitívne reakcie a onkologických pacientov začali pozývať do vakcinačných centier. Podľa jej slov začali s rezortom komunikovať aj zdravotné poisťovne.

„Zdravotné poisťovne majú databázu svojich pacientov. Vedia, ktorí sú onkologickí pacienti. Takže verím, že postupne tak, ako je stanovené, podľa závažnosti jednotlivých tipov ochorení, budú pozývaní pacienti na očkovanie. Zároveň by sme uvítali, ak by tomu boli naklonené aj nemocnice, kde majú očkovacie centrá, aby týchto rizikových pacientov očkovali,“ povedala s tým, že práve v nemocniciach môžu v prípade výskytu nežiaducich účinkov takejto osobe podať lekársku starostlivosť.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus