COVID-19 bol vlani treťou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku

Na Slovensku v minulom roku podľahlo ochoreniu COVID-19 celkovo 4 004 ľudí. Koronavírus sa tak podľa Štatistického úradu SR stal treťou najčastejšou príčinou úmrtia v krajine. Jeho podiel na všetkých úmrtiach dosiahol takmer 6,8 %. Počet zomretých na koronavírus sa prudko medzimesačne zvyšoval od októbra.

26.03.2021 10:52
debata (28)

„Koronavírus sa stal masívnou príčinou úmrtí až v rámci druhej vlny pandémie. Viac ako 97 % úmrtí, ktoré sa pripisujú ochoreniu COVID-19 ako hlavnej príčine, sa udialo v poslednom štvrťroku 2020,“ hovorí riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva štatistického úradu Zuzana Podmanická. Z hľadiska vekovej štruktúry väčšina obetí ochorenia COVID-19 patrila do seniorskej vekovej kategórie nad 65 rokov. Tvorili 85 % z počtu zomretých na uvedené ochorenie.

+3

Práve koronavírus sa podľa štatistického úradu pričinil o to, že počet zomretých v minulom roku dosiahol na Slovensku vyše 59-tisíc osôb, čo je nárast o 10 % v porovnaní s priemerom za predchádzajúcich päť rokov. Hrubá miera úmrtnosti vlani na Slovensku dosiahla hodnotu 10,82 promile. Teda na 100-tisíc obyvateľov zomrelo počas roka 1 082 ľudí, pričom predchádzajúci päťročný priemer je zhruba o sto osôb nižší. Vlaňajšia hrubá miera úmrtnosti je najvyššia za posledných 70 rokov. Súčasne platí, že COVID-19 z tohto celku spôsobil 73 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov.

Na choroby obehovej sústavy zomrelo vlani vyše 27-tisíc ľudí, čo je v porovnaní s päťročným priemerom v tejto kategórii nárast o 6 %. Dlhodobo druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku sú nádory. Vlani na ne zomrelo približne 14-tisíc ľudí. Táto hodnota bola v porovnaní s priemerom predchádzajúcich piatich rokov vyššia zhruba o 3 %.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtnosť #koronavírus