Pandémia udrela na Maďarsko, do Srbska na očkovanie sa vydali tisícky ľudí

Srbsko ponúklo cudzincom bezplatnú vakcináciu, pokiaľ sa na ňu tento víkend dostavia. Špekuluje sa, že preto, lebo dávkam vakcíny od AstraZenecy čoskoro uplynie dátum spotreby.

27.03.2021 07:00 , aktualizované: 20:41
srbsko Foto:
Ľudia čakajúci pred očkovacím centrom v Belehrade v sobotu 27. marca 2021.
debata (63)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:40 V katalánskej metropole Barcelona sa v sobotu uskutoční koncert s účasťou 5 000 osôb, ktorý má pomôcť overiť účinnosť hromadného testovania na COVID-19. Informovali o tom denník El Periódico de Catalunya a stanica Sky News.

zväčšiť Päťtisíc ľudí s ochrannými rúškami počas... Foto: TASR/AP, Emilio Morenatti
Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia výskum Päťtisíc ľudí s ochrannými rúškami počas koncertu rockovej skupiny Love of Lesbian v rámci štúdie zameranej na výskum šírenia nového koronavírusu v španielskej Barcelone 27. marca 2021.

Španielske zdravotnícke úrady udelili špeciálne povolenie na uskutočnenie koncertu s cieľom analyzovať aký vplyv majú na šírenie vírusu na podobných kultúrnych podujatiach testy – absolvované v ten istý deň.

Všetci účastníci budú musieť mať rúška a v deň koncertu absolvovať antigénový test – ktorého výsledok musí byť negatívny. Medzi účastníkmi na koncerte však nebudú dodržané požadované rozstupy.

Koncert španielskej kapely Love of Lesbian sa uskutoční v mnohoúčelovej športovej hale Palau Sant Jordi v Barcelone v španielskom autonómnom spoločenstve Katalánsko.

19:35 Poľsko dostane približne 300 000 jedno­dávkových vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson v druhej polovici apríla, oznámil minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

„Už boli deklarované dva termíny dodávok vakcín od Johnson & Johnson v druhej polovici apríla,“ povedal minister. „Dovoľte mi upozorniť vás, aby ste tieto údaje nebrali ako zaručené, pretože sa často menia,“ uviedol Niedzielski a dodal: „Žiaľ, všetko závisí od výrobcov.“

Európska únia schválila vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a nedávno aj od Johnson & Johnson. Prvé tri vakcíny si vyžadujú dve dávky, vakcína od J & J iba jednu dávku.

V Poľsku už dostalo vakcínu proti covidu celkovo 5 755 551 Poliakov, z nich 1 969 905 dostalo dve dávky, ako vyplýva z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke vlády gov.pl.

Poľsko zaviedla nové opatrenia v rámci lockdownu a budú trvať do 9. apríla. Krajina totiž zaznamenáva dramatický nárast v prípadoch nákazy koronavírusom – za posledných 24 hodín mala 31 757 nových infikovaných a 448 úmrtí. Zatvorené sú všetky barbershopy, kaderníctva a salóny krásy, hobby markety a veľké nábytkárstva, materské školy a jasle.

Aj obchodné centrá zostávajú zatvorené, výnimku v nich majú iba obchody s potravinami, lekárne, stánky s tlačou a kníhkupectvá. V kostoloch môže byť jeden človek na 20 štvorcových metrov.

Zatvorené zostávajú tiež všetky hotely, výnimku majú ubytovne pre zamestnancov, zdravotníkov, profesionálnych vodičov a vojakov. Nefungujú ani kiná, divadlá, umelecké galérie, múzeá, telocvične, fitnes kluby. Zatvorené sú lyžiarske svahy, plavárne, sauny a soláriá.

19:08 Wales ako prvá z historických krajín Spojeného kráľovstva na svojom území uvoľnila obmedzenia v oblasti cestovania. Od soboty vo Walese prestáva platiť pravidlo, na základe ktorého sa obyvatelia krajiny majú zdržiavať len v okolí svojich domovov (stay local). Neobmedzené cestovanie je však povolené len na území Walesu.

Cestovanie do ostatných častí Spojeného kráľovstva bude podľa BBC povolené najskôr od 12. apríla. Vo štvrtok 1. apríla má situáciu posúdiť vláda Walesu.

Spoločnosť Transport for Wales, ktorá zabezpečuje železničné spojenia, ľudí vyzvala, aby dodržiavali pravidlá a opatrenia v oblasti udržiavania rozstupov, a plánovali si svoje cesty vopred.

Vláda Walesu v piatok 12. marca oznámila plán uvoľňovania niektorých opatrení proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Prvý minister Walesu Mark Drakeford vtedy oznámil, že ľudia vo Walese budú môcť ísť cez veľkonočné sviatky na dovolenku, ale iba do ubytovacích zariadení, kde sa budú sami stravovať.

17:02 Polícia zadržala na nepovolenom pochode v českej Prahe pre napadnutie policajta viacero ľudí. Na pražskom Václavskom námestí sa v sobotu dopoludnia uskutočnila vopred ohlásená demonštrácia proti vládnym nariadeniam v súvislosti s pandemickou situáciou.

Organizátori protestu pre obmedzenia pohybu medzi okresmi nezohnali dostatok rečníkov ani aparatúry, preto sa rozhodli demonštráciu po 13.00 h rozpustiť, približujú Novinky.cz.

Časť demonštrantov sa však následne presunula na Palackého námestie, odkiaľ sa vybrala na nepovolený protest ulicami Prahy. Po napadnutí policajta sa niekoľko protestujúcich dalo na útek, viacerí však skončili v putách.

16:29 Mníchom z kláštora Cîteaux pri Dijone sa podarilo predať za krátku dobu cez internet dve tony syra, ktorý vyrábajú. Boli k tomu nútení, aby uvoľnili pivnice kláštora. Syr, ktorého odbyt viazne kvôli epidémii koronavírusu, sa tam hromadí.

„Musíme si urobiť miesto. Do obchodu chodí menej zákazníkov a reštaurácie sú zatvorené. Predaj klesol o 50 percent,“ povedal v rozhovore s agentúrou AFP brat Jean-Claude, ktorý zodpovedá za obchodné aktivity kláštora založeného v roku 1098.

Aby sa zbavili prebytkov, rozhodli sa predať prostredníctvom internetu od utorka aspoň tonu syra. Po skončení predaja v piatok večer konštatovali, že sa im podarilo zbaviť sa dvojnásobného množstva, presnejšie 2006,9 kilogramu mliečneho produktu.

V kláštore žije pri modlitbách, tichu a manuálnej prácu 19 trapistov. V pivniciach sa im vinou pandémie nahromadilo 4 000 kusov alebo tiež 2,8 tony nepredaného aromatického syra, ktorý dozrieva až osem týždňov, má plesňový obal a mäkký stred. Od roku 1925 patrí k najvyhľadáva­nejším a vlani získal cenu v medzinárodnej súťaži v Lyone.

„Za normálnych čias žiadne objednávky neprijímame, predávame v Hongkongu, Tokiu a Dubaji,“ hovorí Jean-Claude. Kláštor sa radí k obchodne zdatným, ročne vyprodukuje 140 000 kusov syra, ktorý kláštoru vynesie približne 1.2 milióna eur.

Koronavírus ale odbyt komplikuje. „Snažili sme sa našim 75 kravám vysvetliť, že nemusia produkovať toľko mlieka, ale zdá sa, že nepochopili,“ žartoval Jean-Claude.

15:04 Do Belehradu sa vydali tisícky ľudí z okolitých krajín, ktorí sa chcú nechať očkovať vakcínou proti Covidu-19. Srbské úrady totiž ponúkli cudzincom bezplatnú vakcináciu, pokiaľ sa na ňu tento víkend dostavia.

Pred hlavným očkovacím centrom v srbskej metropole vytvorili obyvatelia Bosny, Čiernej Hory a Severného Macedónska dlhé fronty, v rade čakali aj celé rodiny. Podľa portálu Klix sa ráno tiež tvorili kolóny áut na hraničných priechodoch so Srbskom.

zväčšiť Ľudia čakajúci pred očkovacím centrom v... Foto: SITA/AP
srbsko, očkovanie Ľudia čakajúci pred očkovacím centrom v Belehrade v sobotu 27. marca 2021.

Na rozdiel od Srbska, ktoré hlási bohaté zásoby očkovacích preparátov, väčšina jeho balkánskych susedov rieši problém s nedostatkom vakcín a niektoré krajiny ešte ani poriadne s hromadným očkovaním nezačali. Belehrad už skôr menšie množstvo vakcín Severnému Macedónsku, Čiernej Hore a Bosne tiež daroval.

Kritici srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučuičovi ale vytýkajú, že sa tak snaží rozšíriť svoj vplyv v regióne a vylepšiť svoju niekdajšiu povesť ultranacionalistu, ktorú získal počas krvavého rozpadu Juhoslávie v 90. rokoch. Ďalší tvrdia, že dávkam vakcíny od firmy AstraZeneca, ktorú zdravotníci aplikujú cudzincom, sa blíži dátume exspirácie a je nutné ich čo najskôr využiť. Toto tvrdenie však nebolo možné overiť, podotýka AP.

Srbsko patrí medzi najrýchlejšie očkujúce krajiny v Európe. Zdravotníci podávajú ľuďom preparáty čínskej firmy Sinopharm, ruskú vakcínu Sputnik V, očkujú takisto látkami od firiem Pfizer/BioNTech a AstraZenecou. V zhruba sedemmiliónovej krajine dostali aspoň prvú dávku očkovacej látky cez dva milióny ľudí. V poslednej dobe však v krajine silnejú hlasy odporcov očkovania, čo podľa lekárov a úradov spôsobuje menší záujem o vakcináciu.

12:45 Nemeckí lekári na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) varovali, že jediný spôsob, ako zabrániť preťaženosti nemocníc počas prebiehajúcej tretej vlny pandémie koronavírusu v krajine, je dvojtýždňový tvrdý lockdown.

„Na zabránenie preplnenia jednotiek intenzívnej starostlivosti“ je potrebná kombinácia tvrdého lockdownu, očkovania a testovania, povedal šéf Medzidisciplinárnej asociácie intenzívnej starostlivosti a núdzovej medicíny Christian Karagiannidis pre nemecký denník Rheinischen Post.

Vyzval politikov, aby okamžite zastavili akékoľvek plánované otváranie a uvoľňovanie, pretože počty prípadov nákazy prudko rastú. „Žiadam politikov, aby neopúšťali nemocničný personál,“ dodal Karagiannidis.

Inštitút Roberta Kocha (RKI) pre kontrolu chorôb v sobotu hlásil najvyššiu sedemdňovú incidenciu prípadov infekcie na 100 000 obyvateľov od polovice januára, a to 124,9. V pred­chádzajúci deň bol tento údaj 119,1. (Ide o počet nových nakazených na 100.000 obyvateľov za týždeň.)

Zmätok v stratégii Berlína na zastavenie šírenia koronavírusu spôsobil nezhody medzi premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín – a niektorí z nich odmietajú držať sa plánu na návrat k tvrdšiemu lockdownu v tých oblastiach, kde je miera prípadov nákazy naďalej pomerne nízka.

Nedávny prieskum verejnej mienky však ukázal, že čoraz viac ľudí je znova za sprísňovanie opatrení než za ich uvoľňovanie. Podľa prieskumu stanice ZDF 36 percent opýtaných chce prísnejšie opatrenia a 31 percent si želá zachovať súčasné obmedzenia. Len štvrtina respondentov uviedla, že chce uvoľnenie opatrení.

11:54 Ukrajina oznámila 17 424 preukázaných prípadov nákazy koronavírusom za uplynulý deň a 290 úmrtí s covidom. S odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maksyma Stepanova o tom informujú ukrajinská médiá. O deň skôr testy vírus odhalili u 18 132 ľudí, čo bolo na Ukrajine doterajšie denné maximum od vypuknutia pandémie.

Na Ukrajine, kde žije asi 42 miliónov ľudí, sa od začiatku pandémie infikovalo celkovo vyše 1,6 milióna osôb, z ktorých 31 751 zomrelo. Uzdravilo sa takmer 1,3 milióna infikovaných, uviedol server RBK-Ukrajina. Krajina v posledných týždňoch čelí rýchlejšiemu šíreniu nákazy a premiér Denys Šmyhal hovorí o tretej vlne pandémie. Minister Stepanov už skôr uviedol, že sa v krajine rozšírila nákazlivejšia britská mutácia.

Rusko oznámilo 8 885 novo preukázaných prípadov koronavírusu za posledný deň a 387 úmrtí. Celkovo sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov podľa údajov ruského operatívneho štábu nakazilo viac ako 4,5 milióna ľudí, z ktorých 97 404 zomrelo. Zotavilo sa doteraz cez 4,1 milióna infikovaných, uviedla dnes agentúra TASS.

Najnovší denný prírastok nakazených je v Rusku o 3,4 percenta nižší ako bol o deň skôr, kedy sa vírus preukázal u 9 167 osôb, píše server Kommersant. Podľa neho mierne klesol oproti predchádzajúcemu dňu tiež počet zomretých s covidom, v piatok operatívny štáb oznámil 405 úmrtí.

10:58 Tretia vlna koronavírusovej pandémie v Maďarsku prudko stúpa, britská mutácia vírusu sa rýchlo šíri a výrazne sa zvyšuje počet infikovaných i hospitalizo­vaných. Za posledný deň potvrdili 10 167 prípadov nákazy a v súvislosti s ochorením COVID-19 pribudlo 253 úmrtí, informoval v sobotu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je v krajine nakazených 211 028 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 11 779 pacientov a umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 1 512 z nich, čo je dosiaľ najvyšší počet.

V uplynulých 24 hodinách vykonali 42 553 testov, z ktorých 23,89 percenta malo pozitívny výsledok. Zaočkovaných proti koronavírusu je už 1 870 631 ľudí, druhú dávku dostalo už 667 303 osôb. Za posledný deň zaočkovali rekordných 139 739 ľudí.

Počet nakazených v Maďarsku od vypuknutia pandémie dosiahol 624 779 a počet obetí covidu stúpol na 19 752.

10:14 V Česku v piatok laboratóriá potvrdili 7 654 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o pokles o 300 oproti štvrtku a je to tiež o 2000 menej než v rovnaký deň pred týždňom. Vyplýva to zo sobotňajších údajov ministerstva zdravotníctva.

V krajine sa mierne znížilo reprodukčné číslo naznačujúce šírenie nákazy, ktoré je aktuálne na hodnote 0,79, teda najnižšej od 18. januára.

Rizikové skóre českého protiepidemického systému PES v sobotu kleslo na 56 bodov zo 100 možných, čo je najnižšia hodnota od októbra minulého roka. Zodpovedá to tretiemu z piatich stupňov pohotovosti na základe PES, ktorý chce vláda ešte pred Veľkou nocou upraviť, pretože opatrenia nastavené podľa tohto systému nie sú postačujúce proti šíreniu nákazlivejších variantov koronavírusu.

K sobotňajšiemu ránu bolo v českých nemocniciach hospitalizovaných s covidom 7 858 ľudí. Vo vážnom stave bolo 1 845 pacientov, čo je menej ako v predošlých dňoch.

Za piatok tiež v Česku hlásili podľa predbežných údajov úmrtie 67 ľudí testovaných pozitívne na koronavírus SARS-CoV-2. Celkový počet úmrtí v krajine dosiahol 25 778.

Počas piatka v ČR podali 39 445 dávok vakcín proti covidu. Jednou dávkou už zaočkovali viac ako 1,5 milióna českých občanov, dve dávky dostalo vyše 400 000 ľudí.

9:12 Španieli počas pandémie znížili spotrebu alkoholu a marihuany, vzrástla naopak konzumácia nepredpísaných práškov na upokojenie. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na španielsku štúdiu o spotrebe omamných látok. Prieskum, ktorého sa zúčastnilo približne 9 000 respondentov, tiež zistil, že sa predĺžila doba, ktorú obyvatelia tejto juhoeurópskej krajiny trávili v minulom roku na internete.

zväčšiť Zaočkovaní dôchodcovia Domova sociálnych... Foto: TASR/AP
koronavírus, španielsko Zaočkovaní dôchodcovia Domova sociálnych služieb sa kochajú výhľadom na Madrid na letnej terase hotela počas pandémie koronavírusu.

Nižšiu spotrebu alkoholu oproti dobe pred pandémiou priznalo v prieskume 22 percent respondentov. Zhruba tri percentá ľudí uviedli, že počas minulého roka pili väčšie množstvo alkoholických nápojov ako predtým.

Takmer o polovicu – na zhruba desať percent – sa v porovnaní s dobou pred pandémiou znížil počet respondentov, ktorí vyhlásili, že sa zúčastnili nárazových akcií s nadmerným pitím alkoholu. Tento pokles bol mimoriadne zrejmý medzi osobami vo veku 24 rokov a menej.

Istý pokles štúdia zaznamenala aj v prípade fajčenia marihuany. Uzavretie hraníc s Marokom spôsobilo, že kupovať túto omamnú látku je ťažšie a drahšie, tvrdia autori štúdie. Za pandémie sa takmer nezmenil počet fajčiarov tabakových cigariet.

V Španielsku sa vlani výrazne viac užívali nepredpísané lieky na upokojenie. K požívaniu týchto medikamentov sa v prieskume prihlásili tri percentá respondentov. Fenomén je častejší u žien, zatiaľ čo pitie alkoholu a užívanie marihuany je bežnejšie medzi mužmi, ukazujú výsledky prieskumu.

Hoci nepatrí medzi omamné látky, prieskum sa tiež zameral na surfovanie po internete vo voľnom čase. Španieli boli pripojení počas pandémie k svetovej sieti v priemere o hodinu dlhšie, a na internete tak strávili 3,5 hodiny denne.

8:21 Prípad Čile ukazuje, že okrem očkovania je stále dôležitá prevencia proti chorobe COVID-19, ako je nosenie rúšok či dodržiavanie rozstupov. Myslia si to odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), napísala agentúra EFE. Latinskoamerický štát patrí medzi krajiny, kde sa podarilo zaočkovať najväčšiu časť populácie, napriek tomu teraz hlási najvyšší denný prírastok počtu nakazených koronavírusom od začiatku epidémie.

„Očkovanie proti COVIDU-19 funguje veľa dobre, bohužiaľ ale nemáme dostatočné množstvo vakcíny, aby sa podarilo zvrátiť priebeh epidémie,“ uviedol poradca WHO Bruce Aylward. Vedúca pracovníčka WHO pre boj s chorobou COVID-19 Maria Van Kerkhoveová uviedla, že očkovanie je len jedným zo spôsobov, ako znížiť výskyt koronavírusu. Zásadné stále zostáva dodržiavania opatrení, ako sú nosenie rúšok a dodržiavanie rozstupov.

Krízový expert organizácie Michael Ryan sa obáva, že čílsky scenár sa môže opakovať aj v ďalších krajinách. Latinskoamerickému štátu sa podarilo podať aspoň jednu dávku vakcíny zhruba tretine populácie, ktorá má 19 miliónov ľudí. Obe dávky dostalo zhruba 15 percent Čiľanov. Krajina však tento týždeň kvôli silnému rastu počtu nakazených musela obnoviť prísnejšiu uzáveru v oblastiach, kde žije väčšina populácie.

Čílske úrady v piatok oznámili, že za posledných 24 hodín bolo diagnostikovaných 7 625 nových prípadov koronavírusy, čo je najviac od začiatku epidémie. Vysoké denné prírastky boli hlásené aj v predchádzajúcich dňoch. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je voľných len päť percent lôžok.

V sobotu tak začína v hlavnom meste Santiagu de Chile platiť posilnená karanténa. Je to druhýkrát v priebehu posledných 12 mesiacov. Od začiatku epidémie sa nakazilo koronavírusom 962 000 obyvateľov, z ktorých 22 587 zomrelo.

7:50 Juhotaliansky región Kampánia, kde žije zhruba šesť miliónov ľudí, sa dohodol na kúpe ruskej vakcíny Sputnik V. Dodávka preparátu by sa mala začať až po schválení látky únijným či talianskym regulátorom, uviedli talianske médiá. Taliansky premiér Mario Draghi je však skeptický, že by ruská vakcína pomohla v krátkej dobe zvýšiť tempo očkovanie proti COVIDU-19.

Región Kampánia overoval cez svoju spoločnosť Sores možnosť kúpiť vakcínu proti COVIDU-19 na trhu. Na dopyt odpovedali ako jediní zástupcovia ruského výrobcu, ktorí nakoniec s regiónom uzavreli dohodu. Dodávky ale nezačnú skôr, než Sputnik V registruje taliansky liekový regulátor AIFA alebo Európska únia, v ktorej vakcíny na schválenie odporúča Európska agentúra pre lieky (EMA).

„Bol by som veľmi opatrný s uzatváraním zmlúv,“ uviedol na tlačovej konferencii taliansky premiér Mario Draghi. „Nedá sa čakať, že EMA ukončí posúdenie skôr ako za tri alebo štyri mesiace, takže ak všetko dobre dopadne, (ruská) vakcína bude k dispozícii až v druhej polovici roka,“ uviedol Draghi s tým, že aj ruskí výrobcovia majú obmedzenú výrobnú kapacitu.

Talianska vláda chce tiež vyriešiť situáciu, keď zdravotníci odmietajú očkovanie proti covidu-19. Na tieto prípady v niekoľkých nemocniciach poukázal v minulých dňoch talianska tlač. „Nie je správne, aby neočkované zdravotníci boli v kontakte s chorými,“ vyhlásil Draghi.

Podľa agentúry ANSA ministerstvá zdravotníctva, práce a spravodlivosti pracujú na zavedenie povinného očkovania proti COVIDU-19 pre personál v nemocniciach a ďalších podobných zariadeniach.

7:00 Na štyri teórie toho, ako sa vírus SARS-CoV-2 mohol dostať do čínskeho Wu-chanu, sa teraz zameriavajú odborníci, uviedol podľa agentúry AP čínsky člen medzinárodného tímu, ktorý sa zaoberá pátraním po pôvode vírusu.

V situácii, keď svet čaká na zverejnenie správy založenej na zisteniach expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri návšteve v Číne, v sobotu informovali tamojší predstavitelia o podrobnostiach prebiehajúceho vyšetrovania diplomatov pri brífingu na ministerstve zahraničných vecí.

Brífing podľa AP pôsobil ako pokus zo strany Číny oboznámiť svet s vlastným pohľadom na správu, ktorej zverejnenie bolo už opakovane odložené. Konkrétny dátum, kedy budú závery prešetrovania odborníkov OSN publikované, stále nie je známy.

Dokument už teraz ale spôsobuje diplomatické roztržky. USA aj ďalšie krajiny nastolili otázku, či Čína mohla negatívne ovplyvniť nezávislosť vyšetrovania, Peking tých, ktorí prácu medzinárodného tímu kritizujú, obviňuje z vnášania politiky do vedeckej štúdie.

Feng C'-ťien, člen tímu za čínsku stranu a námestník riaditeľa čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, predložil štyri hypotézy, na ktoré sa experti sústredili.

Prvá je, že vírus na človeka preniesol netopier, druhá predpokladá, že netopier infikoval najprv iného cicavca, ktorý neskôr vírus preniesol na človeka. Tretí navrhuje, že koronavírus sa mohol do Wu-chanu dostať s dodávkou zmrazeného jedla a štvrtá skúma, či sa mohol pôvodca choroby COVID-19 rozšíriť z wuchanského virologického inštitútu.

Odborníci potom podľa Feng C'-tiena po dôkladných diskusiách o jednotlivých hypotézach hlasovali a došli k záveru, že ako najpravdepodob­nejšie sa javia prvé dve, ktoré predpokladajú prenesenie vírusu na človeka zo zvieraťa, alebo tá tretia, uvažujúca o dodávke zmrazených potravín. Poslednú teóriu zahŕňajúcu laboratórium Feng označil za veľmi nepravdepodobnú. Jeho výstup prenášala štátna televízia CCTV, ktorá spresnila, že schôdzky na čínskom ministerstve zahraničných vecí sa zúčastnili predstavitelia 50 krajín, Ligy arabských štátov a Africkej únie.

Experti WHO sa do Wu-chan, kde bol na konci roka 2019 hlásený prvý prípad koronavírusu, vydali tento rok v januári a spolupracovali tam s čínskymi kolegami. Na podobe správy sa musia zhodnúť obidve strany. Peter Ben Embarek, šéf tímu WHO, ktorý podnikol wuchanskú návštevu, na konferencii v Ženeve oznámil, že takmer 400-stránková správa sa dokončuje, kontroluje a prekladá. „Očakávame, že v najbližších niekoľkých málo dňoch bude tento proces zakončený a že budeme schopní ju zverejniť,“ dodal Embarek.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus