Krčméry: Nechceme druhú vlnu druhej epidémie

Obdobie Veľkej noci považuje konzílium odborníkov za mimoriadne dôležité v boji s koronavírusom. Rozhodne o ďalšom vývoji na Slovensku. Výrazné zmeny v súčasnom nastavení Covid automatu, ktorý určuje úroveň opatrení na Slovensku, zatiaľ nie sú na obzore.

27.03.2021 09:00
debata (119)

VIDEO: Profesor Krčméry o chorobách skrytých v tieni pandémie.

Video

Je viacero dôvodov, prečo má byť Slovensko opatrné, uviedol profesor Vladimír Krčméry na tlačovej besede, na ktorej epidemiológovia prezentovali desatoro prosieb (viac v článku Konzílium predstavilo veľkonočné desatoro odporúčaní), ako sa majú správať ľudia v období sviatkov Veľkej noci.

„Prirýchle uvoľňovanie viedlo v okolitých štátoch, napríklad v Poľsku, Maďarsku a Českej republike, k druhej vlne druhej epidémie. Takže u nás sa skončila prvá epidémia, teraz máme celkom novú druhú epidémiu a máme skúsenosti, že prirýchle uvoľňovanie prinesie druhú vlnu druhej epidémie – a to nechceme,“ povedal Krčméry. Ďalší dôvod sú varianty koronavírusu, o ktorých stále nemáme dostatok informácií, podotkol.

Na rozdiel od minulého roku je tu jeden pozitívny prvok – vakcína, uviedol Krčméry. S pribúdajúcim počtom zaočkovaných bude možné uvažovať o úpravách v prípade opatrení proti koronavírusu. V súčasnosti je však Covid automat nastavený dobre a funguje.

Podľa profesora Jozefa Šuvadu sa uvažuje, že sa z Covid automatu vylúči testovanie a bude sa postupovať podľa Národnej testovacej stratégie, ktorá sa pod dohľadom odborníkov pripravuje.

Covid automat - zlepšenie, len 14 čiernych okresov

Čísla Covid automatu pre týždeň od 29. marca 2021

Fotogaléria
+7

Veľká noc je podľa odborníkov prirodzeným obdobím, keď je počas niekoľkých dní možné znížiť mobilitu na Slovensku. Po nej sa ukáže, či sa situácia v krajine bude naďalej zlepšovať, alebo sa zhorší.

Krčméry sa dotkol aj otázky ďalších chôrob, ktoré sú ako keby v úzadí pre pandémiu kornavírusu.

„Každá epidémia má tú viditeľnú časť a má tú neviditeľnú. Vnímame epidémiu kardiovaskulárnych ochorení, vnímame epidémiu onkologických ochorení, astmy, duševného zdravia. V súvislosti so školami vnímame ešte ďalšie, ktoré sú takmer neviditeľné, ale o to zákernejšie: epidémia detskej obezity, epidémia psychosociálnej deprivácie, epidémia depresií a epidémia závisloti na počítačoch,“ dodal.

+3

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus