Koaličné rokovania pokračovali, Zemanová: Matovič demisiu nepodá

Koalícia približne od 18:00 v priestoroch Úradu vlády rokovala o ďalšom postupe v riešení koaličnej krízy.

27.03.2021 12:55 , aktualizované: 18:52
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič prichádza v sobotu 27. marca na koaličné rokovania.
debata (163)

VIDEO: Koalícia do noci rokovala, ako vyriešiť krízu.

Video

Na rokovanie boli pozvaní zástupcovia všetkých štyroch vládnych strán. Medzi nimi aj SaS, ktorá počas týždňa pozastavila svoje členstvo v koalícii. Viacerí predstavitelia koalície už vyjadrili záujem vyriešiť krízu do konca víkendu.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že na stretnutie poslednýkrát pozval aj SaS, ktorú v sobotu zastupuje šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. „Môj osobný názor je, že Igor Matovič vôbec neplánuje podať demisiu,“ uviedla Zemanová pred rokovaním.

VIDEO: Podľa Zemanovej Matovič demisiu nepodá
Video

„Idem ako pozorovateľ, ako predsedníčka poslaneckého klubu, lebo v utorok pokračuje rokovanie Národnej rady. Potrebujeme byť ako klub pripravení na všetky alternatívy,“ zdôraznila. Zopakovala, že SaS bude rokovať až s človekom, ktorého poverí prezidentka zostaviť novú vládu.

SaS kroky so stranou Za ľudí podľa jej slov nekoordinuje, ale sa len rozprávajú. Podotkla, že v piatok sa stretol celý poslanecký klub SaS s polovicou poslaneckého klubu Za ľudí.

Matovičov sobotný status, že pred OĽANO, Sme rodina a Za ľudí stojí úloha dohodnúť sa na trojkoalícii, je podľa nej príklad toho, „že Igor Matovič chce riadiť krajinu cez Facebook a vôbec sa nezmenil“.

Šeliga: Trváme na štvorkoalícii

Stretnutie ešte v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy avizoval podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

Zopakoval, že strana Za ľudí aj naďalej trvá na zachovaní štvorkoalície. Vyzval preto predsedu strany SaS Richarda Sulíka, aby sa vrátil k spoločným rokovaniam a premiéra Igora Matoviča, aby do istej miery ustúpil.

Šeliga nevidí realisticky, že by mala trojkoalícia stabilitu na normálne vládnutie. „Ak SaS alebo OĽANO definitívne odmietnu štvorkoalíciu, tak sa k tomu postavíme. Veľmi rýchlo zaujmeme stanovisko. U nás v klube sme sa o tom rozprávali, myslím, že tá odpoveď bude jasná,“ uviedol. Verí však, že sa partneri dohodnú.

V rokovaniach pokračujú podľa jeho slov aj v sobotu. Hovorí o slovičkárení v súvislosti s vyjadreniami SaS a OĽANO. Na dohodu podľa jeho slov treba všetkých štyroch. Poznamenal, že ak sa to nepodarí, bude potrebné v istom momente povedať, že to nejde. Na otázku, či teda je reálne, že by sa kríza vyriešila odchodom predsedov strán z vlády, reagoval tým, že je to na stole. „Sme rukojemníkmi toho, že dvaja páni sa nevedia dohodnúť. Ak by sa pán Sulík na včerajšom rokovaní koaličnej rady zdržal dlhšie ako 15 minút, možno by sme už mali situáciu vyriešenú,“ priblížil Šeliga.

Podpredseda opozičnej strany Smer-SD Ladislav Kamenický v relácii uviedol, že vláda nefunguje. Koaličnú krízu označil za „divadlo a frašku“. Poukázal aj na vysokú nedôveru vlády v prieskumoch verejnej mienky. Hovorí aj o nefunkčnej vláde parlamente a chaose. „Ľudí zaujíma, či budú mať zajtra z čoho žiť, či budú mať prácu, či budú mať z čoho zaplatiť splátky úverov,“ podotkol.

370-tisíc podpisov

Myslí si, že koalícia sa bude snažiť zostať pri moci. Nepredpokladá, že by Richard Sulík (SaS) povalil ďalšiu vládu, lebo by to znamenalo jeho koniec.

Kamenický takisto uviedol, že pod petíciu za referendum o predčasných parlamentných voľbách sa podpísalo približne 370-tisíc obyvateľov Slovenska a dodal, že v strane chcú vyzbierať pol milióna podpisov. Referendum o predčasných voľbách totiž podľa jeho slov v Smere-SD považujú za jediné riešenie aktuálnej situácie.

Referendum na Slovensku vyhlasuje prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov alebo na základe uznesenia Národnej rady SR (NR SR) do 30 dní od petície, respektíve uznesenia NR SR. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Kamenický #Juraj Šeliga #Anna Zemanová #koaličná kríza pre Sputnik