Matovič a Heger si vymenia funkcie. Ministri SaS a Za ľudí chcú späť na svoje posty

Premiér Igor Matovič na mimoriadnom vyhlásení uviedol, že s ministrom financií Eduardom Hegerom (obaja OĽANO) si vymenia funkcie. Matovič sa podľa vlastných slov stane ministrom financií a Heger bude novým šéfom vlády.

28.03.2021 18:06 , aktualizované: 21:49
matovič and crew Foto: ,
Zľava minister Eduard Heger, podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, premiér Igor Matovič a predseda parlamentu Boris Kollár počas mimoriadneho vyhlásenia k aktuálnej politickej situácii.
debata (1416)
VIDEO: Matovič si vymení miesto s Hegerom, z premiéra bude minister financií
Video

Matovič sa na tlačovke, na ktorej boli prítomní len zástupcovia OĽANO, Za ľudí a Sme rodina uviedol, ospravedlnil ľuďom za tri týždne hádok. Doplnil, že berie späť požiadavky na stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Ocenil, že strana Za ľudí splnila podmienky a Mária Kolíková odstúpila z postu ministerky spravodlivosti a Juraj Šeliga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu.

Igor Matovič podvečer na sociálnej sieti uviedol, že aj pre jeho „bojovú povahu bolo sakra ťažké“ stiahnuť požiadavky jeho hnutia na koaličných partnerov. „Vždy som sa riadil starozákonným pravidlom oko za oko, zub za zub. Dnes som nastavil druhé líce,“ napísal s tým, že išlo o „gestu odpustenia voči ľuďom, ktorí žiadali môj odchod z postu predsedu vlády,“ dodal.

„Rozhodol som sa na vyslovené požiadavky, ktoré sme mali voči stranám SaS a Za ľudí, akosi zabudnúť a ukázať, že v politike nemusí platiť pravidlo, kto do teba kameňom, ty do neho tiež,“ povedal Matovič s tým, že tak chce odstrániť prekážky, aby sa mohla koalícia zomknúť a pokračovať v práci na naplnení predvolebných sľubov. Ocenil však, že Za ľudí boli ochotní požiadavky splniť. SaS ich splniť podľa jeho slov odmietla. „Nevadí, to je za nami,“ dodal.

Matovič si počas tlačovky zložil aj rúško a obyvateľom Slovenska odkázal jeho pomerne často používanú frázu: „Nebojte sa, dobre bude“.

VIDEO: Matovič a jeho odkaz obyvateľom
Video

Zrejme budúci premiér Eduard Heger, ktorý už získal podporu OĽANO a Sme rodina, avizoval, že ponuku zo strany Matovič prijíma a ešte v nedeľu večer sa stretol s predsedníctvom strany Za ľudí. Veronika Remišová po tomto rokovaní uviedla, že predsedníctvo Za ľudí a aj poslanecký klub mu ako novému designovanému premiérovi vyjadril plnú podporu.

„Veríme, že vládna koalícia sa začne s novou energiou a s novou dynamikou venovať problémom ľudí. Čakajú nás nové výzvy,“ povedala Remišová. Hegera označila za človeka ochotného hľadať konsenzus, čo považuje za dôležitú úlohu predsedu vlády. Zároveň sa mali s Hegerom dohodnúť, že bude v pravidelnom kontakte aj s ich poslaneckým klubom.

zväčšiť Zľava Juraj Šeliga, ministerka Veronika... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
za ľudí Zľava Juraj Šeliga, ministerka Veronika Remišová a exministerka Mária Kolíková počas brífingu strany Za ľudí k aktuálnej politickej situácii.

Remišová takisto uviedla, že poslanecký klub Za ľudí zostáva jednotný a avizovala, že Mária Kolíková sa vráti na post ministerky spravodlivosti a Juraj Šeliga na pozíciu podpredsedu parlamentu.

Remišová informovala, že OĽANO už vybralo nového ministra zdravotníctva. Meno neprezradila. Podľa jej slov sa koalícia ešte nedohodla na novom šéfovi Slovenskej informačnej služby. „Konečné slovo v tejto otázke bude mať nový premiér Heger,“ uviedla šéfka Za ľudí.

Heger chce požiadať predsedu SaS Richarda Sulíka o stretnutie s poslaneckým klubom, kde ich chce rovnako požiadať o podporu. „Ak sa mi to podarí, v pondelok požiadam o stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou,“ uviedol Heger. Dohodnúť sa chce na ďalšom postupe v súvislosti s rekonštrukci­ou vlády.

SaS je pripravená sa vrátiť do vlády

SaS v reakcii na aktuálne dianie uviedla, že prijíma Hegerovu ponuku a je pripravená vrátiť sa do vlády. Informoval o tom šéf liberálov Richard Sulík s tým, že on sa vráti na post ministra hospodárstva, Ivan Korčok na ministerstvo zahraničných vecí a Branislav Gröhling ako šéf rezortu školstva. „Plánujeme pokračovať v začatej práci“, uviedol šéf SaS.

zväčšiť Sprava predseda SaS Richard Sulík a exministri... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
sas Sprava predseda SaS Richard Sulík a exministri Branislav Gröhling a Ivan Korčok počas tlačovej konferencie SaS k aktuálnej politickej situácii.

Sulík sa na spoluprácu so zrejme budúcim ministrom financií Igorom Matovičom díva optimisticky. „Očakávam určitú dávku dobrej vôle,“ uviedol šéf SaS. Sulík ešte pred niekoľkými dňami tvrdil, že buď nebude vo vláde ani jeden z nich, alebo obaja. „Vidíte, naplnil sa ten druhý scenár. Chcem dať tomu šancu,“ uviedol Sulík. Zároveň predpokladá, že sa Matovič cíti na pozíciu ministra financií kvalifikovaný. Zdôraznil, že sa do personálnej politiky OĽANO nechce miešať.

Sulík vyhlásil, že sa ešte v nedeľu stretne s Hegerom, aby si dohodli detaily. „Oznamujem ústretovosť strany SaS a tiež do určitej miery ustupujeme z našich požiadaviek,“ doplnil s tým, že SaS je pripravená vrátiť sa ku koaličnej zmluve. „Nemáme dôvod otvárať koaličnú zmluvu a ani programové vyhlásenie vlády,“ dodal.

„Sme pripravení podpisom vyjadriť podporu budúcemu premiérovi Eduardovi Hegerovi,“ podotkla šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Dodala, že strana je pripravená budúcej vláde vyjadriť v hlasovaní dôveru.

Šéf Sme rodina Boris Kollár uviedol, že jeho hnutie „plne podporuje nového premiéra Eduarda Hegera. Má 17 poslancov hnutia Sme rodina a podporu sme mu už vyslovili.“

Kollár Matovičov krok víta a vďaka nemu sa ukončí kríza v koalícii, „ktorou sme nechtiac traumatizovali celé Slovensko”. Šéf parlamentu verí, že sa zomknú a budú to ťahať spolu ďalej. „Mrzí ma, že sa táto vláda zasekla pre personálne požiadavky a chcem za seba vyhlásiť, že ak by sme mali znova v budúcnosti traumatizovať spoločnosť hádkami pre personálne výmeny, tak by som z tohto miesta chcel povedať, že hnutie Sme rodina sa na tomto zúčastňovať nebude,” zdôraznil.

Remišová ďakuje Matovičovi za štátnické gesto

Ak neprídu partneri s návrhmi na pomoc ľuďom, ale opäť budú riešiť personálne veci, „tak sa zbalíme a z takejto vládnej koalície odídeme”.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa poďakovala Igorovi Matovičovi za „štátnické rozhodnutie v prospech Slovenska, ktoré dáva koalícii šancu na nový začiatok.” Podľa nej zbytočné konflikty v koalícii škodia Slovensku a počas pandémie sú urážkou občanov bez ohľadu na to, či prebiehajú v parlamente, vo vláde alebo na koaličných radách. „Chcela by som sa všetkým občanom ospravedlniť, že táto kríza trvala tak veľmi dlho,” dodala s tým, že jej záleží, aby táto koalícia pokračovala.

Naď: Vízia lepšieho Slovenska môže pokračovať

Minister obrany Jaroslav Naď ocenil krok Matoviča, váži si aj konštruktívny dialóg partnerov. Je presvedčený, že aj s Hegerom na čele vlády môžu ďalej pokračovať na vízii lepšieho Slovenska. V reakcii na oznámenie o výmene premiéra Matoviča s ministrom financií Hegerom to uviedol na sociálnej sieti. Mimoparlamentné KDH praje Hegerovi múdrosť a silu zvládať dôležitú službu na poste premiéra. Výmenu kritizuje šéf mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker.

Gesto Matoviča podľa Naďa hovorí, že OĽANO je pripravené naďalej bojovať so zreteľom na voličov. Dodal, že hoci koaličná kríza vyvolala v spoločnosti istú mieru pochybností, s dôverou ľudí sa nezahrávajú. Aj po personálnej zmene podľa jeho slov ostane cieľom budovať spravodlivú krajinu, umožniť jej občanom dôstojne žiť a pracovať, byť hrdým a dobre fungujúcim štátom bez korupčných káuz.

KDH reagovalo tým, že želá Slovensku vládu, ktorá bude slúžiť občanom, sústreďovať sa na ich dobro, zodpovedne riešiť skutočné problémy ľudí a nebude ich zaťažovať vlastnými spormi. Hegerovi preto zaželalo hnutie múdrosť a silu zvládať svoju službu, ak sa premiérom stane.

„Existuje jediné miesto, kde by mohol Igor Matovič škodiť rovnako ako doteraz. A to je na ministerstve financií,“ uviedol na sociálnej sieti Drucker.

Hlas: Nechutné divadlo

Potvrdili sa slová strany Hlas-SD, že vládna kríza je jedno nechutné divadlo. Strana to vyhlásila v reakcii na oznámenie o výmene premiéra Matoviča s ministrom Hegerom. Jedinou odpoveďou na súčasnú situáciu je podľa strany podpis petície za vypísanie referenda o predčasných voľbách.

„Po mesiaci vzájomných hádok a urážok prišli koaličné strany so smiešnou rošádou, pri ktorej si len vymenia miesta vo vláde Igor Matovič a Eduard Heger. Usvedčený daňový podvodník sa teda stane ministrom financií a všetci ostatní, ktorí v uplynulých dňoch podávali demisie, sa pokojne vrátia do vlády,“ skonštatoval Hlas-SD. Dodal, že ide o absolútnu frašku, výsmech občanom a pohŕdanie tisíckami ľudí, ktorí počas mesiaca vládnej krízy prišli o prácu či dokonca o život.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koaličná kríza pre Sputnik