Vakcína Johnson & Johnson príde do Európy v apríli

Brnianske laboratórium objavilo vďaka sekvenovaniu vzoriek pacientov s ochorením COVID-19 dosiaľ nepopísanú mutáciu koronavírusu. WHO upozornila na rastúce rozdiely v dodávkach vakcín smerujúcich do hospodársky vyspelejších a chudobnejších krajín.

29.03.2021 06:00 , aktualizované: 23:31
debata (133)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:30 Brazílsky minister obrany Fernando Azevedo e Silva oznámil v pondelok svoju rezignáciu. Krátko pred ním sa vzdal svojej funkcie aj minister zahraničných vecí Ernesto Araújo, informovala agentúra AFP. „Odchádzam s touto istotou: misia je splnená,“ uviedol Azevedo e Silva bez udania dôvodu pre svoj prekvapivý odchod.

Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo šéf diplomacie Araújo podal demisiu z dôvodu sporov vo vláde v súvislosti so zabezpečením ďalších vakcín proti ochoreniu COVID-19. Podľa zdrojov AFP Araújo ponúkol svoju rezignáciu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi, ktorý sa teraz musí rozhodnúť, či ju prijme. Araújo, kariérny diplomat, si vyslúžil kritiku za to, že vláda nezabezpečila väčšie množstva vakcín.

22:49 Vláda amerického prezidenta Joea Bidena oznámila rozšírenie národného vakcinačného programu s cieľom zaistiť, aby do 19. apríla malo nárok na zaočkovanie proti chorobe COVID-19 až 90 percent dospelých obyvateľov USA. Informovala o tom agentúra AFP.

Biely dom dodal, že výsledkom rozšírenia vakcinačnej kampane bude aj to, že „90 percent (obyvateľov) bude mať očkovacie stredisko do piatich míľ (ôsmich kilometrov) od svojho bydliska“. Zámerom administratívy prezidenta Bidena je, aby bolo počas prvých 100 dní jeho vlády, čiže do konca apríla, zaočkovaných 200 miliónov Američanov.

22:15 Polícia SR upozorňuje na muža šíriaceho hoax o antigénových testoch. Tvrdí, že testy obsahujú nebezpečný etylénoxid. Polícia o tom informuje vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti. Ako ďalej polícia priblížila, muž na sociálnej sieti píše, že na spodnej strane balenia testu je napísané „ Sterile Eo“, čo znamená sterilný etylénoxid. Ide o jednu z najhorších chemikálií, ktoré sú spúšťačom rakoviny, spôsobuje nádory mozgu, rakovinu lymfatických uzlín či leukémiu. Pri vyšších dávkach dochádza k trhaniu, kŕčom, a nakoniec ku kóme.

„Je pravdou, že etylénoxid je sám o sebe veľmi toxická látka. V zdravotníctve sa však úplne bežne používa ako plynná látka k sterilizácii zdravotníckych pomôcok. Na povrchu totiž po aplikácii nezostáva ani stopové množstvo tejto látky, pretože plyn sa rýchlo rozkladá,“ vysvetlila polícia. Zároveň doplnila, že po sterilizácii sa testovacie tyčinky zabalia do vákuovaného obalu. Tento postup spôsobí, že na povrchu testovacej tyčinky nemôžu zostať žiadne baktérie ani paraziti.

20:49 Do pondelňajšej polnoci by sa mali učitelia v Maďarsku zaregistrovať na očkovanie proti novému druhu koronavírusu. Vyzval ich na to premiér Viktor Orbán vo videozázname zverejnenom na Facebooku. „Dobrou správou je, že sa v očkovacom pláne podarilo posunúť pedagógov dopredu. Treba však, aby sa v pondelok do polnoci zaregistrovali. Prosím ich, aby sa nechali zaočkovať, aby sme mohli čo najskôr znovu otvoriť školy,“ povedal predseda maďarskej vlády.

20:05 Spoločnosť Johnson & Johnson oznámila, že svoju jednodávkovú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 začne do Európy distribuovať 19. apríla. Informovala o tom agentúra AFP. Európska únia schválila vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a nedávno aj od J&J. Ide o prvú jednodávkovú vakcínu proti covidu, ostatné sa podávajú v dvoch dávkach. Klinické testy potvrdili, že je účinná pri prevencii ochorenia COVID-19 u ľudí vo veku od 18 rokov.

EÚ si od J&J objednala 200 miliónov dávok, pripomenula AFP. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton už v piatok uviedol, že členským krajinám Európskej únie dodajú v druhom štvrťroku 55 miliónov dávok vakcín od spoločnosti Johnson & Johnson, pričom zásielky začnú prichádzať od apríla. Spresnil, že EÚ následne od júla do septembra dostane ďalších 120 miliónov dávok tejto jednodávkovej vakcíny.

19:32 Bosna a Hercegovina v pondelok nahlásila rekordný denný počet úmrtí na ochorenie COVID-19. Bosnianske úrady uviedli, že za uplynulých 24 hodín v balkánskej krajine, ktorá má 3,3 milióna obyvateľov, v súvislosti s infekciou koronavírusom zomrelo 93 ľudí. Počet úmrtí v dôsledku infekcií, ktoré hlási Bosna, patrí k najvyšším na Balkáne aj v rámci celej Európy. Od vypuknutia pandémie pre nákazu v krajine celkovo zomrelo 6 220 ľudí.

Zdravotnícke úrady srbskej časti Bosny v pondelok odštartovali masové očkovanie ľudí veku nad 65 rokov v športovej hale v meste Banja Luka na severe krajiny.

18:55 Počas druhého vakcinačného víkendu zaočkovali vo veľkokapacitnom očkovacom centre na trenčianskom výstavisku Expo Center 3910 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim víkendom sa počet zaočkovaných zvýšil.

Na uplynulý víkend sme mali naplánované kapacity 4000 ľudí, veľmi sme sa k tomuto číslu priblížili. V sobotu bolo zaočkovaných 2010 ľudí a v nedeľu 1900. Spolu bolo zaočkovaných 3910 ľudí. Išlo to naozaj veľmi dobre a hladko, ľudia nečakali, dokonca mnohí boli zaočkovaní s predstihom, povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. Záujem o očkovanie v kraji podľa neho rastie, vo vakcinácii budú pokračovať po veľkonočných sviatkoch

18:11 Inštitút Paula Ehrlicha, ktorý je v Nemecku zodpovedný za schvaľovanie a kontrolu očkovacích látok, tvrdí, že dostal správy o 21 prípadoch zriedkavých krvných zrazenín u ľudí očkovaných nedávno vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Sedem ľudí postihnutých krvnými zrazeninami zomrelo. Informovala o tom agentúra AP s tým, že inštitút jej poskytol spomínané údaje v pondelok prostredníctvom emailu.

Celkovo išlo o 19 žien vo veku 20 až 63 rokov a dvoch mužov vo veku 36 a 57 rokov. Inštitút uviedol, že z 21 prípadov hlásených v Nemecku do 25. marca sa 12 týkalo aj abnormálne nízkej hladiny krvných doštičiek v krvi pacientov.

17:57 Po zaočkovaní jednou dávkou vakcíny od spoločností Pfizer alebo AstraZeneca sa podarilo infekcie koronavírusom v britských domovoch sociálnych služieb stlačiť o 62 percent. Na štúdii sa zúčastnilo 10-tisíc dospelých ľudí z Anglicka v priemernom veku 86 rokov. Výskum tiež naznačil, že osoby, ktoré sa vírusom nakazili po vakcinácii, môžu byť menej infekčné. Viac TU.

17:29 Maďarsko zaočkovalo proti koronavírusu väčšiu časť obyvateľstva, než akýkoľvek iný členský štát Európskej únie. V celosvetovom porovnaní je však bilancia úmrtí na COVID-19 v krajine jedna z najvyšších. Ako informovalo v pondelok Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb, aspoň prvú dávku vakcíny doteraz v Maďarsku prijalo 21,6 percenta obyvateľov. Na druhom mieste nasleduje s tesným odstupom malý ostrovný štát Malta, pričom priemer za celý európsky blok je 12,3 percenta.

Maďarsko proti koronavírusu okrem vakcín schválených v rámci celej EÚ očkuje aj prípravkami z Ruska a Číny. Aj napriek rýchlemu postupu vakcinačnej kampane sa však dvojtýždňový ukazovateľ nových úmrtí v krajine podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa dostal najvyššie na svete. Ochoreniu COVID-19 v krajine s necelými desiatimi miliónmi obyvateľov do pondelka podľahlo viac ako 20-tisíc ľudí, čo je v pomere k počtu obyvateľov tretia najhoršia bilancia na svete.

16:51 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila na rastúce rozdiely v dodávkach vakcín proti koronavírusu smerujúcich do hospodársky vyspelejších a chudobnejších krajín.

„Nerovnomerná distribúcia vakcín nie je len morálnym pobúrením, ale ide aj o ekonomickú a epidemiologickú“ sabotáž samých seba, povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vyjadril sa tak počas virtuálnej konferencie na tému globálnej očkovacej kampane, ktorú usporiadali Spojené arabské emiráty (SAE).

Pripomenul, že dokým sa nepodarí šírenie nákazy zastaviť vo všetkých častiach sveta, počet obetí sa bude zvyšovať, globálna ekonomika utrpí ďalšie škody a naďalej budú musieť platiť cestovné a obchodné obmedzenia.

Šéf WHO sa tak pridal ku kritike generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa, ktorý nedávno viaceré štáty obvinil z „hromadenia“ dávok očkovacej látky.

WHO už v minulosti apelovala na vlády, aby očkovanie vo svojich krajinách spustili v priebehu prvých 100 dní roku 2021. Na prvú dodávku vakcín však ešte stále čaká 36 krajín sveta. Do dvoch týždňov by zásielky očkovacej látky malo prostredníctvom programu COVAX dostať 16 z týchto štátov, približuje AFP.

Distribučný program COVAX pod záštitou WHO v spolupráci s Koalíciou na pripravenosť proti epidémiám (CEPI) a svetovou alianciou pre očkovanie GAVI doteraz pre viaceré štáty zabezpečil 32 miliónov dávok vakcíny. Na naplnenie cieľa dodania zhruba 238 miliónov dávok do konca mája však programu chýba 510 miliónov amerických dolárov (asi 433 miliónov eur), približuje AFP.

14:59 Viac ako 770 mobilných odberových miest (MOM) po celom Slovensku má aktuálne platnú zmluvu s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR. Okrem toho v teréne testujú MOM, ktoré majú povolenie od regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Potvrdila to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Prevádzkovatelia MOM mali MZ SR do pondelka do 12.00 h zaslať dodatky k zmluvám, keďže zmluvy na bezplatné antigénové testovanie sa končia 31. marca. Ministerstvo zaslalo prevádzkovateľom dodatky s upravenými zmluvnými podmienkami a zníženými paušálmi. Podľa Eliášovej návrh dodatkov vychádza zo skúseností z praxe a zároveň kladie dôraz na efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi v zdravotníctve.

„Faktom zároveň je, že prevádzkovateľom MOM poklesnú náklady, pretože napríklad počet stanoveného personálu klesne z piatich osôb na štyri. Takisto sa zredukoval zoznam potrebných ochranných pomôcok, čo takisto zníži náklady,“ povedala Eliášová. Podľa jej slov od apríla dostanú exteriérové MOM počas pracovných dní 518,90 eura namiesto doterajších 871,05 eura. Za dni pracovného pokoja, víkendy či sviatky dostanú namiesto doterajších 1295,35 eura po novom 904,48 eura. Príplatok za každý odber nad 250 osôb sa zníži o 50 centov na dve eurá rovnako v prípade exteriérových, ako aj interiérových MOM.

Interiérové MOM dostanú namiesto 844,52 eura od apríla 492,37 eura. Počas dní pracovného pokoja, víkendov či sviatkov dostanú namiesto 1156,10 eura po novom 765,23 eura. Eliášová zároveň potvrdila, že podpísané dodatky k zmluvám postupne prichádzajú na ministerstvo.

Doplnila, že o testovaní počas Veľkej noci bude rezort zdravotníctva ešte komplexne informovať. MOM, ktoré majú zmluvu s ministerstvom, túto službu poskytujú šesť dní v týždni, čo podľa hovorkyne znamená, že možnosť otestovania bude zabezpečená. (tasr)

14:38 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil, že všetky teórie o pôvode nového koronavírusu zostávajú otvorené a preto je potrebný ešte ďalší výskum. Uviedol to po prečítaní si správy tímu odborníkov WHO, ktorí v čínskom Wu-chane skúmali zdroj nákazy.

zväčšiť Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto: SITA/AP, Salvatore Di Nolfi
Tedros Adhanom Ghebreyesus Tedros Adhanom Ghebreyesus

„Všetky hypotézy sú otvorené, ako vyplýva zo správy… a vyžadujú si kompletné a ďalšie štúdie,“ povedal šéf WHO, ktorého citovala agentúra AFP, na tlačovej konferencii v Ženeve.

Podľa denníka The Guardian má byť uvedená správa WHO oficiálne zverejnená v utorok. Už v pondelok však do svetových médií unikli jej hlavné závery. Za najpravdepodobnejší scenár zdroja nákazy novým koronavírusom bol podľa tímu vedcov prenos z netopierov na ľudí prostredníctvom ďalšieho živočícha. Túto teóriu označili za pravdepodobnú až veľmi pravdepodobnú.

Za „mimoriadne nepravdepodobnú“ teóriu označili únik z wuchanského virologického laboratória. Kópiu správy, ktorá je zrejme takmer finálnou verziou, získala AP od nemenovaného diplomata pôsobiaceho v Ženeve. To, či sa budú v texte správy robiť pred jeho zverejnením ešte nejaké úpravy, nebolo bezprostredne jas­né.

14:10 Počet ľudí, ktorí sa v Indii nakazili koronavírusom, prekročil od začiatku pandémie hranicu 12 miliónov. Za posledný deň pribudlo v druhej najľudnatejšej krajine sveta s viac ako 1,3 miliardou obyvateľov 68 020 prípadov infekcie, čo je najviac od 11. októbra, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

Po Spojených štátoch a Brazílii má India tretí najvyšší celkový počet infikovaných, v počte obetí je štvrtá. Za posledný deň sa tam počet úmrtí na COVID-19 zvýšil o 291 na celkových 161 843.

India v súčasnej dobe zápasí s novou vlnou nákazy, nárast viac ako 60 000 nových prípadov zaznamenala už tretí deň po sebe. Keď v septembri epidémia v Indii vrcholila, pribúdalo denne cez 90 000 infekcií, potom sa ale tieto čísla podarilo znížiť a vo februári boli hlásené prírastky len okolo 10 000 za deň.

Najhoršie postihnutý indický štát Maháraštra s metropolou Bombaj zvažuje, že tento týždeň zavedie prísny lockdown. Už cez víkend štát, v ktorom žije 112 miliónov ľudí, sprísnil cestovné obmedzenia a zaviedol tiež zákaz nočného vychádzania. Na Maháraštru pripadá väčšina novo nakazených – za posledných 24 hodín ich tam pribudlo 40 414.

12:35 Počas tretej vlny pandémie v Maďarsku klesol počet úmrtí v najstarších vekových kategóriách, avšak vo všetkých ostatných skupinách došlo k nárastu obetí. Upozornila na to v komerčnej televízii ATV podpredsedníčka Odborárskej organizácie maďarských lekárov (MOSZ) Judit Tóthová.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je podľa jej slov toľko mladých ľudí, že pacientov vo veku nad 65 a nad 70 rokov často nemôžu napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu.

Najviac nakazených vírusom SARS-CoV-2 je vo vekovej kategórii 40 až 49 rokov. „Do nemocníc prichádza čoraz viac mladších pacientov v čoraz vážnejšom zdravotnom stave,“ zdôraznila Tóthová s poznámkou, že britská mutácia koronavírusu sa šíri medzi mladšími obyvateľmi, pretože sú podstatne aktívnejší aj čo sa týka sociálnych kontaktov.

Tóthová povedala, že namiesto zmierňovania opatrení, ktoré je v kompetencii vlády, by bolo potrebné ich ešte sprísniť a existujúce nariadenie prísnejšie dodržiavať.

Predseda vlády Viktor Orbán minulý piatok vyjadril nádej, že karanténne opatrenia v Maďarsku sa budú môcť uvoľniť v priebehu leta. Dodal, že operačný štáb čoskoro rozhodne o zmiernení zákazu vychádzania a o úprave otvorenia obchodov.

11:42 Na Ukrajine zaznamenali za posledných 24 hodín 8346 nových prípadov nákazy koronavírusom a 178 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO).

Deň predtým pribudlo 11 932 nových prípadov. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa zvýšil na 1 652 409. Počet úmrtí súvisiacich s nákazou stúpol na 32 132.

Z ochorenia COVID-19 sa za uplynulých 24 hodín na Ukrajine vyliečilo 2 875 osôb, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 1 303 500.

Ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov v pondelok na Facebooku informoval, že medzi novými nakazenými je aj 344 detí a 140 zdravotníkov, pričom v nemocniciach pribudlo 3 129 nových pacientov.

Najvyšší počet nových potvrdených infekcií zaevidovali Ľvovskej (820), Charkovskej (664), Odeskej (658), Dnepropetrovskej (647) a Žytomyrskej oblasti (567).

Prvou dávkou vakcíny už na Ukrajine zaočkovali 198 465 ľudí, informovala v pondelok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva zdravotníctva. Obe dávky vakcíny zatiaľ podľa týchto dát podali len jedinej osobe.

10:18 Poľská vláda dúfa, že sa jej do konca júna podarí zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 minimálne desať miliónov Poliakov. Uviedol to v pondelok hovorca poľskej vlády Piotr Müller pre televíziu TVP Info.

Desať miliónov je podľa jeho slov očakávané minimum, pričom počet zaočkovaných by do konca druhého štvrťroka túto hranicu mohol aj výrazne prekonať.

V Poľsku dosiaľ – podľa oficiálnych údajov z nedele – zaočkovali proti covidu 5 845 811 ľudí, z ktorých 1 985 436 dostalo už obe potrebné dávky vakcíny, uvádza agentúra PAP.

10:08 Za nedeľu pribudlo na Slovensku 205 prípadov koronavírusu pri 2 298 PCR testoch, pozitivita dosiahla 8,92 percenta. Pribudlo ďalších 46 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo už ochoreniu podľahlo 9 542 osôb. Celkový počet úmrtí „s covidom“ je 1 759. Počet hospitalizácií mierne stúpol. (Viac tu)

10:04 Anglicko v pondelok uvoľnilo protipandemické opatrenia – povolené sú vonkajšie stretnutia najviac šiestich ľudí alebo členov dvoch domácností. Takisto je možné športovanie na čerstvom vzduchu a otvorili sa i plavárne. Informovala o tom agentúra AFP.

„Musíme však zostať opatrní, pretože v Európe sa počet nakazených (koronavírusom) zvyšuje a našu vakcinačnú kampaň ohrozujú nové varianty (vírusu),“ povedal britský premiér Boris Johnson s tým, že tretia vlna nákazy, ktorá postihla pevninskú Európu, môže zasiahnuť i Britániu.

9:50 Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 7263 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 189 pacientov, čím počet obetí pandémie koronavírusu stúpol na 20 161. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok maďarským operačným štábom na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je vírusom SARS-CoV-2 infikovaných 221 002 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 12 291 pacientov, z ktorých 1497 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia sa zotavilo 399 961 osôb.

9:14 V Česku potvrdili za nedeľu 1722 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najnižší denný prírastok od 6. decembra. Oproti minulému týždňu sa počet novoinfikovaných zvýšil o 666. Informoval o tom v pondelok denník iDNES.cz s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva.

V českých nemocniciach bolo v nedeľu 7188 pacientov s ochorením COVID-19, z toho 1727 v ťažkom stave. Počet hospitalizovaných oproti sobote klesol o 1140.

Počet obetí koronavírusu presiahol v ČR 26-tisíc. Počas marca, ktorý je od začiatku pandémie najtragickejším mesiacom, čo sa týka počtu úmrtí, pribudlo 5232 obetí.

8:40 Najpravdepodob­nejším scenárom zdroja nákazy novým koronavírusom bol prenos z netopierov na ľudí prostredníctvom ďalšieho živočícha. Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), do ktorej mala možnosť ešte pred jej oficiálnym zverejnením nahliadnuť agentúra AP.

Odborníci, ktorí v čínskom meste Wu-chan počas januára a februára skúmali pôvod ochorenia COVID-19, zároveň označili za „mimoriadne nepravdepodobnú“ teóriu, že koronavírus unikol z wuchanského virologického laboratória.

Výsledky dlhoočakávanej správy však nechali mnohé otázky nezodpovedané, poznamenala AP.

7:02 Po zistení komunitného prenosu nového druhu koronavírusu začne v treťom najväčšom austrálskom meste Brisbane platiť v pondelok o 17.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) trojdňový lockdown. Oznámil to denník The Guardian.

Premiérka štátu Queensland Annastacia Palaszczuková informovala, že zdravotnícke orgány identifikovali v noci na pondelok štyri nové prípady komunitného prenosu britského variantu vírusu SASR-CoV-2 a lockdown je nevyhnutný na vyhľadanie kontaktov nakazených osôb.

6:44 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu vyzvala 16 spolkových krajín, aby dodržiavali dohodnuté protipandemické opatrenia.

„Príslušné opatrenia musíme zaviesť s plnou vážnosťou. Niektoré spolkové krajiny to robia, iné zatiaľ nie,“ povedala Merkelová v talkšou Anne Willová na verejnoprávnej televízii ARD. Ak sa tak nestane „vo veľmi blízkej budúcnosti“, bude musieť premýšľať o tom, ako by to mohlo byť regulované na celoštátnej úrovni. „Na toto som prisahala, to je moja povinnosť,“ uviedla.

Jednou z možností je znovu sa zaoberať zákonom o ochrane pred infekciami a konkrétne povedať, čo sa v akom prípade musí stať. V tejto veci ešte neurobila konečné rozhodnutie, keďže ďalší postup si vyžaduje väčšinu v oboch komorách parlamentu. Zdôraznila, že spolková vláda a jednotlivé krajinské vlády musia konať spoločne. „Zo zákona sme povinní obmedziť šírenie infekcie. A v tejto chvíli sa to nedeje,“ konštatovala Merkelová.

6:00 Brnianske laboratórium Elisabeth Pharmacon objavilo vďaka sekvenovaniu vzoriek pacientov s ochorením COVID-19 dosiaľ nepopísanú mutáciu koronavírusu. Nemala by však ovplyvňovať väzbu protilátok ani bunkových receptorov, napísal na Twitteri riaditeľ laboratória Omar Šerý. V nedeľu o tom informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

Ide o mutáciu takzvaného spike proteínu. Je to charakteristický proteín vyskytujúci sa na povrchu koronavírusu SARS-CoV-2. Práve proti nemu sú namierené súčasné očkovacie látky. „Našťastie je mutácia v pozícii, ktorá by nemala ovplyvňovať väzbu protilátok ani bunkových receptorov,“ uviedol Šerý.

Laboratórium Elisabeth Pharmacon sa bežne venuje sekvenovaniu. Koncom februára odhalilo aj šírenie juhoafrickej mutácie koronavírusu v jednej z brnianskych materských škôl.

Spoločnosť Elisabeth Pharmacon so sídlom v Brne pôsobí na českom aj zahraničnom trhu a počas pandémie sa zamerala na boj proti covidu. Vyvinula napríklad testovaciu sadu, ktorá odhalí, či je testovaný nakazený koronavírusom, a tiež to, či britskou alebo juhoafrickou mutáciou, dodal portál Novinky.cz.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus