Kollár aj Valášek zostávajú nezaradení. K strane Za ľudí sa nevrátia

Poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár sa ani po odchode Igora Matoviča (OĽaNO) z premiérskej stoličky neplánujú vrátiť do klubu Za ľudí. Podľa Valáška ani výmena premiéra problémy koalície nevyrieši.

29.03.2021 11:35
Miroslav Kollár / Tomáš Valášek / Foto:
Miroslav Kollár (vpravo) a Tomáš Valášek
debata (32)

„Svoj odchod vnímam ako jednosmernú cestu, už mesiac pracujem na iných alternatívach a svoju politickú budúcnosť nespájam so stranou Za ľudí,“ povedal pre Pravdu Valášek. Kollár bližšie dôvody svojho rozhodnutia nešpecifikoval.

Matovič svoj plán odísť oznámil v nedeľu večer. Predsedníctvo strany Za ľudí sa potom stretlo s budúcim premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ako povedala predsedníčka strany Veronika Remišová, predsedníctvo podporilo Hegera.

Video: Veronika Remišová o „odpadlíkoch“ z poslaneckého klubu strany.

Video

Podľa nej je poslanecký klub jednotný, a žiadni ďalší poslanci sa odísť nechystajú. Ani Ján Benčík, ktorý ešte v nedeľu na sociálnej sieti svoj odchod nevylučoval. Podpredseda strany Juraj Šeliga dokonca povedal, že „prichádzajú ďalší“.

„Sú to slobodní ľudia, je na nich, ako sa rozhodnú. Dvere sú otvorené,“ povedala Remišová na margo možného návratu Kollára a Valáška. Poslanecký klub Za ľudí má momentálne tvorí 10 poslancov.

Kollár a Valášek odišli z vládnej koalície aj z poslaneckého klubu na prelome februára a marca. Kollár argumentoval najmä nezvládnutým bojom s pandémiou. „Oddnes už nie som poslancom premiéra Igora Matoviča,“ oznámil 17. februára.

Valášek ho nasledoval 1. marca, keď na Slovensko prvú dodávku ruskej vakcíny Sputnik V priviezli vojenské lietadlá. „Tajné vojenské lety. Neoverené ruské vakcíny. Záhadný sprostredkovateľ blízky Vladimírovi Putinovi. Nie v mojom mene,“ vyhlásil Valášek. Obaja poslanci pôsobia teraz ako nezaradení.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Valášek #Miroslav Kollár #Za ľudí