Podnikateľ Zoroslav Kollár, zadržaný v rámci akcie Víchrica, zostáva vo väzbe

Podnikateľ Zoroslav Kollár, zadržaný v rámci minuloročnej policajnej akcie Víchrica, bude naďalej stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v pondelok Najvyšší súd na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

29.03.2021 12:46 , aktualizované: 19:31
Víchrica / Zoroslav Kollár / Foto:
Vľavo Zoroslav Kollár prichádza na výsluch do budovy NAKA v Nitre 28. októbra 2020
debata (1)

„Senát 5T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie Špecializovaného trestného sudu z 2. marca vo veci obvineného Zoroslava K., ktorým vyhovel jeho žiadosti o prepustenie z väzby a nahradil väzbu obvineného písomným sľubom obvineného, dohľadom probačného a mediačného úradníka a peňažnou zárukou 100-tisíc eur,“ uviedla hovorkyňa.

Ako vysvetlila, NS SR pri konštatovaní dôvodov kolúznej a preventívnej väzby sám rozhodol tak, že žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu zamietol a väzbu obvineného nenahradil žiadnym z navrhovaných spôsobov.

„Evidujeme meritórne rozhodnutie NS SR. K jeho obsahu sa podrobnejšie vyjadriť nedokážeme, pretože nemáme k dispozícii odôvodnenie uznesenia,“ povedal pre TASR obhajca Kollára Martin Berec.

Zoroslav Kollár je vo väzbe od októbra minulého roka, keď bol zadržaný počas akcie Víchrica. Obvinený je zo zasahovania do nezávislosti súdov. Od 12. marca čelí aj obvineniu, že poskytol bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému a bývalému námestníkovi SIS úplatok, aby ho nesledovali.

Najnovšie mu pribudlo obvinenie v ďalšej korupčnej kauze. Spolu s podnikateľom Tomášom R. mal Zoroslav Kollár podplácať bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa v prípade ilegálnej výroby cigariet.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zoroslav Kollár #Akcia Víchrica