Pellegrini vyzval odídených ministrov, aby sa neuchádzali o posty v novej vláde

Predseda strany Hlas Peter Pellegrini vyzval všetkých ministrov, ktorí podali demisiu, aby sa neuchádzali o posty v novej vláde. Demisia podľa neho nemôže slúžiť ako nástroj vydierania alebo politickej taktiky. Upozornil, že ministri predviedli dehonestáciu inštitútu demisie.

29.03.2021 13:21
Peter Pellegrini / Richard Raši Foto:
Vpravo predseda strany Hlas Peter Pellegrini
debata (70)

Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že demisie boli nielen podané do Prezidentského paláca, ale aj prezidentkou Zuzanou Čaputovou prijaté. Do novej vlády by sa mali vrátiť ministri za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

„Rozumiem, že práva pani prezidentky sú oklieštené, ale do času, kým nevymenuje nového premiéra, má možnosť s budúcim premiérom vyjednávať o tom, koho si vie alebo nevie predstaviť v budúcej vláde," doplnil Pellegrini.

Hlavu štátu preto požiadal, aby využila túto možnosť tak, ako ju využil bývalý prezident Andrej Kiska pri jeho menovaní. „Bol by som veľmi rád, keby prevzala iniciatívu, využila svoju silu a právomoci a skúsila sa zaoberať tým, ako bude vláda vyzerať," dodal.

Podľa neho by mala verejne vyjadriť názor, či si myslí, že môže terajší premiér Igor Matovič (OĽaNO) zastávať jeden z najdôležitejších rezortov v krajine a či môže byť podľa nej ministrom financií.

„Toto nie je žiadna nová vláda, je to iba druhá vláda Igora Matoviča, pretože nevyvodil voči sebe politickú zodpovednosť za svoje zlyhanie, naopak, ide zastávať jednu z kľúčových pozícií so zásadným vplyvom na všetky rezorty,“ skonštatoval Pellegrini.

Odchod Matoviča z kresla premiéra je podľa Pellegriniho dobrou správou pre občanov. Myslí si, že nikdy nemal dostať šancu pokúsiť sa riadiť krajinu. Príchod Matoviča na post ministra financií označil za veľmi zlú správu, pretože riadiť rezort bude človek, ktorý na to nemá podľa neho žiadnu odbornosť ani kompetencie. Minister financií musí totiž vyrokovať čerpanie prostriedkov z plánu obnovy pre Slovensko.

Pellegrini tiež požiadal ministrov, aby sa za tento mesiac zriekli svojho platu, „lebo nerobili nič a nechali krajinu napospas osudu". Svoju mzdu by mali podľa jeho slov spolu s premiérom odovzdať na nejakú dobročinnú vec. „Nezaslúžia si za tento mesiac ani cent od občanov tejto krajiny," zdôraznil.

Zároveň priblížil, že strana Hlas bude iniciovať výzvu k petičnému výboru, aby zdynamizovali záverečnú fázu zberu podpisov pod vyhlásenie referenda za predčasné voľby. Podpisy by mohli do Prezidentského paláca odovzdať koncom apríla.

Matovič sa má pre vyriešenie koaličnej krízy na poste premiéra vymeniť s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO). Pellegrini si myslí, že obaja budú v skutočnosti fungovať vo svojich pôvodných funkciách.

Hegera ako nového designovaného premiéra prijala okrem OĽaNO a Sme rodina aj strana Za ľudí. Strana SaS oznámila, že Hegerovu ponuku prijíma a je pripravená vrátiť sa do vlády. Prezidentka Hegera prijme v pondelok o 16.30 h.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #koaličná kríza