Matovičov kabinet podá demisiu v utorok, Heger dostane poverenie

Budúci premiér Eduard Heger po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou informoval, že vláda Igora Matoviča podá demisiu v utorok. „Prezidentka ma zároveň poverí zostavením novej vlády,“ uviedol aktuálny minister financií.

29.03.2021 13:49 , aktualizované: 19:14
heger, čaputová Foto: ,
Eduard Heger počas fototermínu pred stretnutím so Zuzanou Čaputovou.
debata (496)

Heger podľa vlastných až v utorok donesie prezidentke zoznam nových ministrov jeho budúceho kabinetu. „Mená sa najprv dozvie pani prezidentka až následne verejnosť,“ uviedol Heger.

VIDEO: Eduard Heger po stretnutí s prezidentkou
Video

„Prezidentka je pripravená zajtra prijať demisiu Igora Matoviča a poveriť zostavením novej vlády Eduarda Hegera. Svoje ďalšie kroky bude striktne riadiť podľa zaužívaných ústavných princípov," uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec s tým, že demisiu Čaputová prijme o 11.00 hod.

Designovaný premiér Heger podľa Strižinca oboznámil v pondelok prezidentku s výsledkom koaličných rokovaní. Informoval ju aj o podpisoch poslancov, ktorí sú ochotní podporovať vládu na základe štvorkoalície strán OĽANO, SaS, Sme rodina a Za ľudí.

VIDEO: Strižinec po stretnutí prezidentky s Hegerom
Video

Krajniak v novej vláde nebude

Milan Krajniak (Sme rodina) na sociálnej sieti potvrdil, že sa sa už nevráti do vlády. „Za situáciu, v ktorej sme, nie sú zodpovední len Marek Krajčí a Igor Matovič. Nemyslím si, že stačia tieto dve „tebareflexie“ a môžeme ísť ďalej akoby sa nič nestalo. Za situáciu vo vládnej koalícii i na Slovensku sú minimálne rovnakým dielom zodpovední aj ďalší,“ upozorňuje bývalý minister rezortu práce a sociálnych vecí.

Tebareflexiu pritom nazýva stav, keď „rôzni politici vyzývali iných politikov na sebareflexiu, ale žiadali Tebareflexiu, žiadali od niých, aby sa zmenili namiesto toho, aby začali od seba“. Krajniak pokračuje, že po dôkladnom zvážení sa rozhodol, že nebude členom vlády Eduarda Hegra (OĽaNO), o čom Pravda informovala predpoludním.

„Aj preto, že som dal demisiu s vedomím, že podávam demisiu a nie ako ‚výdierku's tým, že sa okamžite 'hlásim do služby‘. To je moja reflexia posledných týždňov,“ dodal Krajniak. Ten už je poslancom v parlamente. Podľa informácií Pravdy by mal viesť brannobezpečnostný výbor. No jeho terajší predseda Juraj Krúpa (OĽaNO) reagoval, že o takejto výmene nevie.

Ministrom práce po Andrejovi Doležalovi (Sme rodina), ktorý nakrátko prevzal rezort po Krajniakovi, by sa mal stať Jozef Hlinka.

Podľa informácií Pravdy sa okrem Krajniaka do ministerského kresla nevráti ani Marek Krajčí. Heger ako premiér bude prezidentku žiadať o znovuvymenovanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), šéfa rezort hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (SaS).

Nahradí Krajčího Lengvarský?

Novým ministrom zdravotníctva by mal byť Vladimír Lengvarský, ktorý v súčasnosti vedie Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku. Informovali o tom viaceré médiá.

zväčšiť Vladimír Lengvarský Foto: TASR, Martina Kriková
Vladimír Lengvarský Vladimír Lengvarský

Ministerstvo obrany (MO) SR potvrdilo, že Lengvarský bol s touto ponukou oslovený. „Ďalšie kroky v tomto smere budú závisieť od osobného rozhodnutia generála Lengvarského, predsedu vlády SR a prezidentky SR,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Lengvarský bol v minulosti hlavným lekárom Ozbrojených síl SR a veliteľ Vojenského zdravotníctva. Mal by nastúpiť do vlády, ktorú povedie Eduard Heger (OĽANO).

Vo funkcii ministra vystrieda Mareka Krajčího (OĽANO), ktorý odstúpil po dovezení vakcíny Sputnik V a vypuknutí vládnej krízy. Jeho odchod bol jednou z požiadaviek koaličných partnerov.

Video: Eduarda Hegera v Grasalkovičovom paláci prijíma prezidentka Zuzana Čaputová.

OĽaNO nebude blokovať návrat ministrov, ktorí podali demisiu

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) nebude blokovať návrat ministrov, ktorí podali v poslednom období demisiu. V diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Podľa neho budú pri skladaní novej vlády ministerské nominácie plne v rukách jednotlivých strán a OĽaNO nebude do nominácií zasahovať.

Naď vylúčil, že by sa do pozície ministra zdravotníctva vrátil Marek Krajčí (OĽaNO). Hnutie má podľa neho nového kandidáta na posť šéfa zdravotníctva, ktorý spĺňa všetky odborné aj morálne predpoklady, aby bol vo vedení rezortu úspešný. Podľa Naďových slov pritom má ísť o človeka, ktorý sa nepohybuje v politických kruhoch.

Šéf rezortu obrany uviedol, že kandidáta považuje za dobrého aj ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). Meno adepta na post ministra zdravotníctva plánuje OĽaNO verejnosti oznámiť až vtedy, keď o ňom bude informovať prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Minister obrany povedal, že existuje riziko prípadných budúcich konfliktov medzi súčasným predsedom vlády a budúcim ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) a bývalým ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). „Zároveň však dúfam, že doterajšia situácia bude pre oboch veľkým ponaučením,“ povedal Naď. Dodal, že víta pokračovanie Ivana Korčoka (nom. SaS) v pozícii ministra zahraničných vecí.

(sita)

496 debata chyba
Viac na túto tému: #štvorkoalícia #koaličná kríza #rekonštrukcia vlády #koaličná kríza pre Sputnik