Prezidentka prijala demisiu Matoviča, zostavením novej vlády poverila Hegera

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok poverila zostavením novej vlády Eduarda Hegera. Urobila tak po tom, ako prijala demisiu doterajšieho premiéra Igora Matoviča a tým aj celej vlády. Matovič ročné pôsobenie vo funkcii premiéra zhodnotil ako najťažšie obdobie v jeho živote.

30.03.2021 12:56 , aktualizované: 16:56
Čaputová / Matovič / Foto:
Expremiér Igor Matovič odovzdáva svoju demisiu prezidentke Zuzane Čaputovej v Prezidentskom paláci, 30. marec 2021
debata (355)

„Bol to síce len jeden rok, ale cítim sa, akoby ich bolo desať. Bol to najťažší rok pre Slovensko od druhej svetovej vojny a prežil som ho v jedných topánkach, ale aj s jedným svedomím a s jediným cieľom chrániť životy a zdravie ľudí,“ skonštatoval odchádzajúci premiér Matovič (OĽaNO).

Matovič v prejave poprosil o odpustenie všetkých chýb, ktoré počas roku na poste premiéra urobil. Svoj prejav ukončil slovami: „Nebojte sa, dobre bude a Edovi (Hegerovi – pozn. red.) určite môžete veriť.“

Video: Igor Matovič pohnutým hlasom po demisii: Prosím o odpustenie všetkých chýb.

Video

Eduard Heger (OĽaNO) k odchodu Matoviča z postu premiéra uviedol, že ide o gesto, ktoré nemá obdoby. Podľa Hegera odstupuje Matovič nie pre vraždy alebo korupciu, ale pre upokojenie celkovej situácie v krajine.

Heger poďakoval Matovičovi za jeho prácu na poste premiéra. Matovičovo odstúpenie vníma tiež ako znak toho, aby ním upokojil aj situáciu medzi koaličnými partnermi. „Igor, tak ako sme to spolu ťahali za jeden povraz, verím, že budeme pokračovať aj naďalej pre Slovensko,“ povedal designovaný premiér.

Novú vládu by malo podporovať 91 poslancov Národnej rady, teda ústavná väčšina. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. „O ďalších krokoch, ktoré budú súvisieť s konštituovaním novej vlády a jej vymenovaním, budeme informovať v ďalšom čase, respektíve hneď ako to bude možné,“ vyhlásil hovorca.

Video: Prezidentka Čaputová prijíma demisiu Igora Matoviča.

Vláda sa na svojom utorkovom rokovaní uzniesla na podaní demisie. Bol to jediný bod jej dnešného rokovania. Vláda zároveň poverila podpredsedu vlády a ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO), aby prezidentke Zuzane Čaputovej oznámil, že vláda podáva demisiu.

Dôvodom demisie vlády je abdikácia premiéra Igora Matoviča. V utorok podal Matovič demisiu prezidentke Čaputovej. Ak podá demisiu predseda vlády, demisiu podá celá vláda. Prezidentka Čaputová prijala demisiu Matoviča dnes o 16.00 h. Pôvodne ju mala prijať už o 11.00 h.

Prezidentka poverila zostavením novej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO). Jeho meno zatiaľ zjednocuje rozhádaných vládnych partnerov.

Výsledkom rozhovorov s koaličnými partnermi bolo pondelkové stretnutie Hegera s Čaputovou. Po ňom Heger vyhlásil, že v utorok dopoludnia príde za hlavou štátu spolu s Matovičom, „aby vykonali akt demisie a poverenia“. Potom Čaputová poverí zostavením novej vlády Hegera.

„Pani prezidentke prinesiem aj zoznam mien novej vlády,“ pokračoval Heger s tým, že ako prvá ich bude počuť práve prezidentka.

Igor Matovič ešte pred oficiálnou demisiou na sociálnej sieti Facebook stručne zhodnotil svoje pôsobenie na poste predsedu vlády: „Keď rok vám zo života desať zoberie. Bolo mi cťou a ďakujem Vám.“

Eduard Heger v utorkovej diskusnej relácii TV Markíza Na telo plus uviedol, že Igor Matovič bude mať ako predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) väčšie slovo na koaličnej rade, zasadnutie vlády však riadi jej predseda. Heger takto odpovedal na otázku, ako bude riešiť prípadné spory medzi Matovičom a staronovým ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) na zasadnutiach vlády, prípadne svoje vlastné nezhody so šéfom OĽaNO.

„Budú tu teraz veľké pochybnosti, bude sa hovoriť o tom, či som alebo nie som bábka, úprimne, mňa toto neruší," povedal Heger s tým, že kompetenciám predsedu vlády rozumie a o ne sa bude opierať.

Pokiaľ ide o kvalifikáciu Matoviča na post šéfa rezortu financií, Heger v tejto súvislosti povedal, že tím na ministerstve pozná Matovič pomerne dobre. „Pracovali sme aj na reformách aj na pláne obnovy a podobne," priblížil Heger. Matovič bude podľa jeho názoru funkciu ministra plniť veľmi kvalitne.

Heger, človek spájania

Súčasný vicepremiér Eduard Heger (OĽaNO) je človek spájania. Myslí si to ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) na margo osoby designovaného premiéra. Uviedla to v utorok po rokovaní vlády.

„Verím, že prinesie pokoj a všetko bude dobré,“ povedala Milanová. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) označil rekonštrukciu vlády za reštart. Verí, že koalícia má ešte svoje poslanie. „Myslím, že aj tí, ktorí vyvolávali konflikty, to dnes ľutujú, lebo na konci dňa bude verejnosť hodnotiť tých, čo hádku začínali a tých, čo na hádku reagovali, úplne rovnako,“ povedal po rokovaní vlády.

Šéfka rezortu kultúry uviedla, že posledné rokovanie vládneho kabinetu Igora Matoviča bolo nostalgické a trošku smutné, okrem toho aj konštruktívne, pokojné a rýchle. „Čaká nás veľa novej práce a verím, že nám to pôjde lepšie a bez konfliktov,“ povedala.

Podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) po utorkovom rokovaní vlády uviedla, že výstupom z koaličnej krízy by mala byť aj sebareflexia všetkých jej protagonistov, ktorá zabráni ďalším podobným situáciám už v zárodku.

Zároveň vyjadrila presvedčenie, že v obmenenom zložení pod vedením nového premiéra Eduarda Hegera bude kabinet pokračovať v napĺňaní programového vyhlásenia vlády. „Mali by sme ho aktualizovať, vyňať tie veci, ktoré sme naplnili. Ak by išlo o jeho rozšírenie, privítala by som aktualizáciu v oblasti inovácií,“ dodala.

Vicepremiérka dostala tiež otázku, aký môže byť Matovič na poste ministra financií. Remišová predpokladá, že Matovič bude vedieť „držať kasu“ tak, ako to vedel Eduard Heger, zároveň apeluje na to, aby sa pokračovalo v línii, že ak štát na niečom šetrí, je to na vlastnej prevádzke.

Nová vláda na prvého apríla?

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová by mohla novú vládu vymenovať vo štvrtok 1. apríla. Povedal to v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

Doplnil, že nevie, či nový premiér Eduard Heger (OĽaNO) zvolá ešte tento týždeň rokovanie vlády. Sulík sa podľa svojich slov vráti do funkcie ministra hospodárstva, Branislav Gröhling (SaS) bude minister školstva a Ivan Korčok (nom. SaS) šéf rezortu diplomacie. Tieto rezorty už za svoje ročné pôsobenie podľa neho poznajú.

© Autorské práva vyhradené

355 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #demisia vlády #Eduard Heger #Zuzana Čaputová