Mikas: Slovensko má nádej, teraz musíme držať spolu

„Po Vianociach sme za pár bezstarostných dní zaplatili veľkú cenu. Nedopusťme, aby sa to zopakovalo," zdôraznil v otvorenom liste.

30.03.2021 13:10
Ján Mikas, hlavný hygienik SR Foto: ,
Ján Mikas.
debata (23)

Poukázal na to, že rok pandémie poznačil celú spoločnosť a pôvodne krátkodobé opatrenia sa stali súčasťou na dlhšie obdobie. Uplynulé mesiace boli podľa slov hlavného hygienika veľmi ťažké, keďže nemocnice sa naplnili pacientmi s ochorením COVID-19 a tisícky rodín prišli o svojich najbližších. Ocitli sme sa presne v tej situácii, ktorej sme sa oprávnene desili.

Najnovšie štatistiky podľa Mikasa dávajú Slovensku dôvod na opatrný optimizmus. „Ukazuje sa, že máme šancu na zmenu k lepšiemu. Je to pre nás po dlhom a ťažkom období povzbudenie. Aby sa pozitívny trend potvrdil, musíme teraz držať spolu a byť disciplinovaní,“ vyzýva.

Chápe, že bude ťažké vzdať sa stretnutí s rodinou a priateľmi, spoločnej oslavy viery alebo tradičnej šibačky a oblievačky. „Musíme to však urobiť. Po Vianociach sme všetci videli, akú veľkú cenu môžeme zaplatiť za pár bezstarostných dní. Nedopusťme, aby sa to zopakovalo,“ zdôraznil.

Ľudí vyzýva, aby sa v kritickej chvíli uchránili pred infekciou a nerozšírili ju ďalej medzi svojich blízkych. Poukázal na to, že práve disciplinovanosť vedie k zlepšeniu situácie, vďaka ktorej sa budú môcť vrátiť deti do škôl a pomaly sa budú môcť rušiť obmedzenia.

VIDEO: Pozrite si desatoro veľkonočných odporúčaní konzília
Video
23 debata chyba
Viac na túto tému: #veľkonočné sviatky #koronavírus #Ján Mikas