Testovanie sa po sviatkoch zmení. Zatiaľ nevedno ako

Presný dátum, keď by sa mala skončiť povinnosť pravidelne sa testovať každý týždeň, by mal byť známy už po sviatkoch.

31.03.2021 11:00
debata (18)

V súčasnosti má na celom Slovensku platnú zmluvu s ministerstvom zdravotníctva viac ako 770 mobilných odberových miest (MOM). Tieto dostávajú štátnu dotáciu a pre obyvateľov je testovanie v nich zadarmo. Od štvrtka ich bude 630. Dôvodom sú nové zmluvné podmienky. Terajšie zmluvy platia iba do konca mesiaca a v tých nových sa všetky platby znížili v priemere o 40 percent. Niektorí prevádzkovatelia sa preto rozhodli prepúšťať, iní zvažujú úplné zatvorenie. Ďalší dodatkovú zmluvu so štátom nepodpísali, ale testovať budú aj naďalej, no nie zadarmo. MOM dostávali zhruba cez 800 až 1 200 eur na deň, po novom to bude 500 eur.

Ministerstvo chcelo týmto krokom zabrániť plytvaniu verejných financií. Rovnako tak rezort znížil nároky na mobilné odberové miesta čo sa týka počtu ochranných pomôcok a môžu mať o jedného pracovníka menej. „Prehodnotili sme to na základe analýzy," vysvetlil štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura.

+7

Testovanie sa bude meniť

Za rýchlym preriedením zmlúv je aj avizovaná zmena v stratégii. Národná testovacia stratégia, na ktorej rezort zdravotníctva spolu s epidemiológmi a odborníkmi pracuje už mesiac, by po novom mala odzrkadľovať rôzne testovacie scenáre v kolektívoch, ako sú školy a firmy.

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík priblížil, že testovacia stratégia by už viac nemala byť naviazaná na Covid automat. Dokument je ale ešte stále rozpracovaný a podrobnosti chcú predstaviť až po Veľkej noci.

Presný dátum, keď by sa mala skončiť povinnosť pravidelne sa testovať každý týždeň, by mal byť známy už po sviatkoch a taktiež by sa mala zrušiť povinnosť mať negatívny výsledok testu pri pobyte v prírode v čiernom okrese.

Rezort zdravotníctva taktiež ráta aj s väčším využitím domácich testov. Ako by malo domáce testovanie vyzerať, nechcel priblížiť ani štátny tajomník Stachura. Ministerstvo rátalo aj s využitím 15 miliónov testov od spoločnosti Siemens, ktorých nákup ešte začiatkom marca schválil dnes už bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). No z dôvodu enormného počtu hlásenia chybovosti antigénových testov ich musí prekontrolovať.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Mestá od zmlúv odstupujú

Stachura je presvedčený, že dostupnosť testovania pre ľudí, ktorí potrebujú doklad o negativite napríklad kvôli práci, nebude týmto krokom ovplyvnená. No viaceré mestá už avizovali, že sa zníži dostupnosť testovania nielen počas sviatkov.

„K 31. marcu končia zmluvy medzi ministerstvom zdravotníctva a prevádzkovateľmi mobilných odberných miest na bezplatné antigénové testovanie," informovala Adriana Macáková, hovorkyňa MsÚ v Leviciach. Levice ale nie sú jediným mestom. Len v Bratislave pritom funguje zhruba sto MOM.

Viaceré bratislavské MOM však svojim stálym „klientom“ avizovali, že na apríl im ministerstvo už zmluvu nepredĺžilo. No to nie je jediný dôvod, prečo sa v Bratislave rušia MOM. Dôvodom je aj klesajúci záujem o testovanie na ochorenie COVID-19.

Bratislavský samosprávny kraj od 1. apríla 2021 ruší mobilné odberové miesto pri Poliklinike Karlova Ves. Bratislavská župa sa rozhodla sústrediť na očkovanie obyvateľov.

„Ľudia majú záujem predovšetkým o očkovanie a s ním spojenú stabilizáciu situácie. Preto sme sa rozhodli staviť všetky karty na očkovanie," povedal bratislavský župan Juraj Droba (SaS). Vo vakcinačných centrách v hlavnom meste pritom za dva týždne zaočkovali 16-tisíc pacientov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat